CAT | ES
Entrevistem a Rosendo Aixendri, del Club Esportiu Montaspre i director de la cursa de la Marcenca, sobre la 6a edició d’aquesta cursa per muntanya que es farà a Bítem el 7 de febrer. Serà una jornada de muntanya amb la cursa absoluta de 22,6 Km, la cursa júnior de 19,1 Km, la cursa cadet i marxa amb 13,2 Km, però també tindrà la seva vessant reivindicativa perquè, com coincideix amb la manifestació que es fa a Amposta en rebuig al nou PHN, es farà una petita manifestació abans de la sortida.
Etiquetes entrevistes, curses per muntanya, la marcenca, bitem
Publicat el22/1/2016
Entrevistem a Rosendo Aixendri, del Club Esportiu Montaspre i director de la cursa de la Marcenca dins del 9à circuit de curses per muntany ade les Terres de l'Ebre, sobre la 6a edició d'aquesta cursa per muntanya que es farà a Bítem el 7 de febrer. Serà una jornada de muntanya amb la cursa absoluta de 22,6 Km, la cursa júnior de 19,1 Km, la cursa cadet i marxa amb 13,2 Km, però també tindrà la seva vessant reivindicativa perquè, com coincideix amb la manifestació que es fa a Amposta en rebuig al nou PHN, es farà una petita manifestació abans de la sortida.
Ens trobem davant una nova edició, la sisena, de la cursa per muntanya de la Marcenca de Bítem. Quin és l'origen del nom de la vostra cursa?
La història ve de lluny. Les tres primeres edicions de la nostra cursa es van fer al mes de juny. A la primera edició, al 2011, quan netejàvem les senderes per on es passava, vam trobar un niu amb un ou d'àguila marcenca (“culebrera” en castellà). Degut a aquesta troballa, vam deixar de netejar aquella zona i no l'hem inclòs en el traçat de cap de les curses. D'aquesta manera vam preservar la tranquil·litat dels animals, aconseguint que any rere any aquesta família de marcenques torni a niar cap al mes de març que es quan ve i pon l'ou i cria a les nostres contrades.
Quanta gent està implicada en l'organització de la vostra cursa?
El nucli principal de l'organització el formem 10 persones que, a la vegada, som la junta directiva del Club Esportiu Montaspre, però comptem amb l'ajut d'una cinquantena de persones més per poder dur a terme tot l'esdeveniment. Per a nosaltres és fonamental aquest voluntariat que està sempre amb nosaltres i ens dóna tot el suport necessari.
participants de la 5a cursa La Marcenca, baixant del Montaspre
Teniu novetats previstes per enguany?
La principal novetat és la incorporació d'una disciplina més dins del Circuit com és la categoria júnior que, per normativa, no pot superar els 21 Km i els 1.000 de desnivell positiu. També tenim previst trepitjar uns trams de sendes nous que hem netejat fa poc.
Hi ha un fet que si bé no és novetat ens fa assumir una responsabilitat com a entitat i com a defensa del Territori. El mateix dia 7 de febrer, coincidint amb la cursa de La Marcenca, es fa la manifestació de la PDE a Amposta en rebuig al nou Pla Hidrològic. Anem de la mà amb la PDE en tot allò que podem i així, nosaltres també farem una petita manifestació abans de la sortida i lluirem durant tota la jornada cartells i algunes sorpreses. Creiem que tenim aquest deure per defensar-nos i recolzar-nos uns als altres.
Què suposa per a Bítem la realització de la vostra Cursa?
Pel poble de Bítem aquesta cursa i marxa dóna un aire molt necessari. Amb això vull dir que anima els nostres veïns a participar de la festa, uns com a voluntaris i altres com a participants a les diferents modalitats. Tot plegat fa que la gent s'engresque i ens done suport la resta de l'any afegint-se a les nostres activitats com a Club.
Expliqueu-nos com planifiqueu els recorreguts?
El que busquem sempre és pujar fins el cim del Montaspre, emblema del nostre Club. A partir d'allí, anem buscant el recorregut d'anada i tornada per poder garantir tot el que suposa les diferents modalitats: duresa, quilometratge, avituallaments, controls, llocs d'evacuació en cas d'accident...
Primer els pensem mentalment i un cop feta aquesta primera feina ens posem a mesurar-los, recórrer i, finalment, a netejar i a condicionar correctament. És el més divertit de tot, pensar-los i després treballar-los.
Els recorreguts de la Cursa i Marxa els fem servir per a dos edicions, a la tercera canviem! Aquest 2016 és el segon d'un cicle i per tant farem servir el mateix que el 2015.
Després d'aquesta feina prèvia a les curses i marxa tenim una cursa absoluta de 22,6 Km i 1.100 m. de desnivell positiu; una cursa júnior de 19,1 Km i 950 m. de desnivell positiu, i la cursa cadet i marxa amb 13,2 Km i 500 metres de desnivell positiu.
Ens pots descriure, en línies generals, el/s recorregut/s ?
La base de tots els recorreguts és molt similar. La primera part es purament plana (uns 3 Km) però amb certa dificultat ja que recorre el fons d'un barranc. Sobre el quilòmetre 4,5 es desvien les diferents modalitats, buscant cadascuna el seu punt més alt.
La Cursa i Cursa Júnior han d'enfilar-se fins el cim del Montaspre (528 m) abans però, s'han de fer una sèrie de baixades i pujades fins arribar al Km 7 que és on realment comença la pujada dura, d'uns 2 quilòmetres, que es fa per un espectacular crestall que porta fins al cim del Montaspre.
La Cursa Cadet i la Marxa aniran pujant per una senda que cada vegada s'anirà endurint més fins al Km 7, quan s'arriba a la seva cota màxima (490 m); a partir d'aquí ja tot és baixada per terreny variat fins l'arribada a Bítem.
Les curses, després d'assolir el Montaspre, aniran fent una sèrie de baixades i pujades, per divertides sendes que serviran per posar les cames “al puesto” fins al quilòmetre 18 de la cursa absoluta i el 13 de la cursa júnior; a partir d'ara ja tot serà baixada per pistes asfaltades, camins de terra i senderes tècniques i aspres fins l'arribada a Bítem.
participants de la 5a cursa la Marcenca del 2015 (foto de Carme Carles i facebook C.E. Montaspre)
Com valoreu la participació en edicions anteriors i quina previsió teniu per a enguany?
Des del canvi de dates que vam tenir a partir de la edició 2014, deixant l'estiu del mes de juny i passant al febrer, hem tingut els dos darrers anys una bona participació, al voltant del 300 participants. Esperem i desitgem que aquest 2016 també estaran al voltant d'aquesta xifra.
Què els diríeu als que encara no han decidit venir a participar a la vostra Cursa per a que s'acaben de decidir?
La Cursa de Bítem, segons les opinions dels participants de les darreres edicions, és una cursa corredora però que et fa estar alerta ja que els diferents “trencacames” et poden fer arribar un moment o altre al “tío del mazo”.
La Cursa de Bítem és ideal per posar-te en competició o començar amb el món de les curses per muntanya. Té un recorregut ideal en distància i desnivell per als que comencen i és molt xalador per als que ja estan experimentats en el món del trailrunning.
La Marxa també és una bona oportunitat per conèixer el nostre terreny que no és gaire conegut per la majoria.
Tot l'esdeveniment el basem en el bon tracte al participant, intentant fer-lo gaudir al màxim. Les diferents sorpreses durant la jornada i la festa final amb el dinar amb tots els participants, entrega de trofeus i regals és per tornar-hi!!!
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: