Ulldecona, un passeig per la història

CAT | ES


“A la Cursa de l'Airosa, tenim un recorregut rodó on es disfruta a cada gambada”

Mas de Barberans acollirà la 2a edició de la Cursa de l’Airosa, una cursa per muntanya que es desenvolupa al parc natural dels Ports i que compta amb 18 Kmi 1.300 metres de desnivell positiu. Entrevistem a Christian Adell, membre de l’organització, que es descobreix les novetats i detalls d’aquesta cursa.

Etiquetes   entrevista, curses muntanya, mas barberans, montsia, terres ebre, circuitebre

Publicat el2/8/2016

Fa poc més d'1 any, l'afició a les curses per muntanya d'un grup de corredors del Mas de Barberans va fer-los pensar que seria una bona idea compartir els indrets per on entrenaven, dins del Parc Natural dels Ports. Amb l'Ajuntament al capdavant van emprendre l'organització de la Cursa de l'Airosa per tal de “compartir-ho amb la resta de corredors per muntanya i també de fer més visibles els valors d'aquest esport als joves del poble”.

Hem entrevistat a Christian Adell membre de l'organització de la Cursa de l'Airosa per a conèixer els detalls d'aquesta cursa per muntanya que es disputarà el dissabte 13 d'agost i que és cursa invitada del Circuit de curses per muntanya de les Terres de l'Ebre del 2016.

 “A la Cursa de l’Airosa, tenim un recorregut rodó on es disfruta a cada gambada” | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Estar dins del Circuit de les Terres de l'Ebre ens dóna més visibilitat

Amb només 2 edicions, la del Mas de Barberans és la cursa de trail més nova de les Terres de l'Ebre, que “va nàixer amb l'objectiu d'oferir una nova experiència als corredors, independentment d'estar dins o fora d'un circuit competitiu”, així Christian ens diu que “el fet de ser cursa invitada del Circuit, per tant no és puntuable, no ens fa canviar l'enfocament original, posant tots els nostres recursos i esforços en els detalls de cara als corredors. L'any passat, vam tenir poc més d'un mes per a preparar la primera edició; tot i això vam tenir al voltant de 70 participants; enguany amb més temps per a organitzar-lo, confiant amb el boca-orella i estant dins al Circuit, que ens dóna més visibilitat, esperem augmentar una mica el nombre de participants”.

 “A la Cursa de l’Airosa, tenim un recorregut rodó on es disfruta a cada gambada” | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Participant i voluntaris de la 1a Cursa de l'Airosa de Mas de Barberans (agost 2015)


Un recorregut especial amb el 90% de corriols i festa final

La cursa surt a les 6 de la tarda des del centre del poble, a la zona dels restaurants, amb un recorregut de 18 Km i 1.300 metres de desnivell positiu, “de tot el recorregut, el 90% són corriols força tècnics; la resta són trams curts de pista i d'asfalt ”. Els organitzadors han fet molta feina recuperant uns 5 Km de senders nous que s'incorporen al recorregut de l'any passat; cosa que garanteix un recorregut força exigent però, alhora, distret en el que “els corredors no tindran ni 5 minuts de descans”. El 100% del recorregut de la 2a Cursa de l'Airosa transcorre pel parc natural dels Ports per paratges feréstecs i llocs emblemàtics com el Castell de l'Airosa, que dóna nom a la cursa, el Racó d'en Marc i el pont de les Canals. Per a Adell “tot i no ser un lloc emblemàtic, m'encanta la segona pujada, la de l'ombria del Toll Blau, perquè et treu el millor de tu amb 500 metres de pujada intensa.

El recorregut s'ha pensat tant per a que sigui un repte per als corredors i corredores, amb una distància i desnivell ajustats, i un nivell tècnic força alt; però també s'ha pensat per tal de donar a conèixer les possibilitats que ofereix el Mas de Barberans per a la pràctica del senderisme perquè es pugui fer el recorregut un altre dia, ja sense presses”.

La tria de l'horari de tarda-vespre no és casualitat ja que, a més d'evitar les hores de més sol, “es vol donar una experiència completa als participants al Mas de Barberans ja que, després de córrer, hi haurà un sopar popular amb actuacions musicals en directe; a tot això cal afegir les curses per als més menuts que es faran mentre es corre la cursa «gran»”.

 “A la Cursa de l’Airosa, tenim un recorregut rodó on es disfruta a cada gambada” | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Ragna Debats, guanyadora de la 1a Cursa de l'Airosa de Mas de Barberans (agost 2015)


Tot el poble avocat: gairebé un voluntari per corredor

Ja és habitual que les curses per muntanya de les Terres de l'Ebre comptin amb molts voluntaris, però en el cas de la cursa de l'Airosa del Mas de Barberans, potser és excepcional, perquè “hi haurà 80 persones avocades en l'atenció als participants. Un petit grup de 8 persones, implicades directament en l'organització, coordinen poc més de 70 persones que faran tasques tan diverses com l'entrega de dorsals, control de sortida, cronometratge, control de cruïlles, avituallaments, marcatge del recorregut, etc. etc. Tot això amb el suport de l'Ajuntament del Mas de Barberans i la regidoria d'esports”.

Per acabar la conversa amb Christian Adell proposa als que encara no tenen clar d'anar a córrer la Cursa de l'Airosa, que parlin amb els que van participar l'any passat; confiat que la resposta serà positiva, segurament pels inputs que ja va rebre en acabar la cursa al 2015, espera que els que encara no s'han inscrit s'apuntin per a passar la tarda-vespre del dissabte 13 d'agost, corrent pels Ports al terme del Mas de Barberans. Adell s'acomiada de nosaltres afegint que “amb les novetats al circuit d'enguany tenim un recorregut rodó on es disfruta a cada gambada”.