Argila. XXIX Fira de la Terrissa i la Tradició. La Galera, de l’1 al 5 de maig 2024

CAT | ES


Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans

Aquest dissabte 13 gener de 2024, la Sénia i Rossell, juntament amb altres poblacions de Catalunya, Aragó, País Valencià i Catalunya del Nord, se sumen a la iniciativa de l’encesa de torres, talaies i talaiots a la Mediterrània

Etiquetes   la senia, vida activa, montsia, terres de cruilla, rossell, baix maestrat

Publicat el12/1/2024

Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Aquest dissabte 13 gener de 2024, la Sénia i Rossell, juntament amb altres poblacions de Catalunya, Aragó, País Valencià i Catalunya del Nord, se sumen a la iniciativa de l'encesa de torres, talaies i talaiots a la Mediterrània per reivindicar els drets humans i recordar que aquesta mar ha estat històricament un lloc de contacte, comunicació i germanor.

En aquest acte participen 44 torres punts d'encesa entre Catalunya i València, coordinades per l'Institut Ramon Muntaner, però arreu de la Mediterrània hi ha uns 150 punts d'encesa. La iniciativa destaca la importància simbòlica de la il·luminació d'aquestes torres com a gest de solidaritat i consciència compartida en la defensa dels valors humans en la regió mediterrània.

Aquestes poblacions es congregaran a les 18:30 h per encendre bengales en memòria de les persones que han perdut la vida intentant arribar a Europa amb l'esperança d'una vida millor. La Sénia i Rossell, compartint història i present, reconeixen la importància de les torres com a mitjans de comunicació, que van ser essencials fins i tot en èpoques passades. Els campanars, fins molt recentment, han mantingut aquest paper comunicatiu en els dos pobles.

Amb una rica herència cultural compartida, les dues comunitats transmeten tradicions, costums i llenguatge, amb forts lligams socials i econòmics evidents, com es reflecteix en la Mancomunitat de la Taula del Sénia. Activitats com aquesta reforcen els vincles i destaquen la importància de la unió entre els pobles de les dues bandes del riu Sénia.

Programa d'actes a la Sénia, dissabte 13 de gener de 2024:

  • 18:00 h Concentració a la torre del carrer Major/Galileu – Explicació del projecte i visita a la torre.
  • 18:20 h Lectura del manifest.
  • 18:30 h Encesa de torxes.
  • 18:40 h Actuació musical. 
  • 18:00 h Arribada al Campanar. 
  • 18:15 h Lectura del Manifest. 
  • 18:30 h Encesa de bengales.


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho