Eports Ample de Banda i Internet

CAT | ES


Emili Rafecas i Sònia Escuriola guanyen la 7a UT Les Fonts de Xerta

El CE Xerta va organitzar la 7a edició de la UT Les Fonts, l’única cursa per muntanya de llarga distància per etapes que es fa a les Terres de l’Ebre, que va aplegar més de 500 corredors per muntanya entre totes les múltiples opcions que oferia aquesta «cursa de curses». Un cap de setmana d’ambient primaveral, fins i tot calorós, i intens de curses per muntanya amb 5 proves diferents: La Nocturneta, Trail de les Fonts, Marató, La Cursa de les Fonts i la UT Les Fonts.

Etiquetes   curses muntanya, ultratrail, circuitebre, xerta, baix ebre, terres ebre

Publicat el15/3/2017

Una nova edició, la setena, de la UT Les Fonts va aplegar més de 500 corredors per muntanya aquest cap de setmana a Xerta (Baix Ebre) entre les múltiples opcions que tenien per a triar.

Aquest ultra trail que organitza el Centre Excursionista de Xerta es l'única prova de llarga distància que es disputa a les Terres de l'Ebre, i de les poques de Catalunya, que es disputa en tres etapes. Així el divendres a les 9 de la nit es va començar amb la Nocturneta, a les 6 del matí del dissabte seguia el Trail i el diumenge a les 8 del matí començava la Cursa de les Fonts. En total els participants que van aconseguir completar-la van cobrir un total de 120 Km i 6.000 metres de desnivell positiu recorrent bona part del parc natural dels Ports, entre els termes de Xerta, Aldover, Paüls, Horta de Sant Joan i Alfara de Carles, a cavall de les comarques del Baix Ebre i la Terra Alta.

De tots els inscrits, 204 ho van fer a la prova reina la UT Les Fonts, una de les ultra trail més ben valorades pels mateixos participants de totes les organitzades al 2016 i a jutjar pels comentaris d’enguany també s’emportarà molt bona puntuació quan des de ultrescatalunya.com se’ls faci l’enquesta corresponent. Els altres inscrits van participar en alguna de les etapes per separat o a la Marató de les Fonts, novetat del 2017, que va disputar-se dissabte compartint hora sortida i bona part del recorregut amb el Trail de les Fonts.


La primera etapa: La Nocturneta

La Nocturneta, en la que es van sumar els participants de la UT Les Fonts (els que feien les tres etapes) i els 41 inscrits que només feien aquesta cursa nocturna, va començar a les 9 de la nit, amb un cel pràcticament sense núvols i amb lluna plena, amb un recorregut molt corredor majoritàriament per pistes, però també per trams de sender no gaire tècnics per a cobrir un total de 23 Km i 350 metres de desnivell positiu, entre Xerta i Aldover. El guanyador va ser Xavi Queralt (Fondistes d’Amposta) amb un temps de 1:39:48, seguit per Rafa Bethencourt (Barcelona) amb 1:40:15, Emili Rafecas (Team Decavi) amb un crono de 1:40:46. En dones la primera en creuar la línia d’arribada va ser Judit Franch (Inov8 - AE Mountain Runners Berguedà) amb un temps de 1:59:48, seguida per Sonia Escuriola (GR33-Race Land) amb 2:05:22 i Leire Muniain (CE Baix Empordà) amb 2:06:17.  En aquesta primera etapa, tant Rafecas, Escuriola, Franch i Muniain ja van mostrar les seves cartes per al podi final de la UT del diumenge a migdia.

Emili Rafecas i Sònia Escuriola guanyen la 7a UT Les Fonts de Xerta | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Sortida de la Nocturneta i de la UT Les Fonts 2017


Trail de les Fonts i la Marató

El dissabte va ser el torn de l’etapa més llarga, el Trail de les Fonts amb 70 Km i 4.000 metres de desnivell positiu acumulat que va començar a les 6 del matí amb força boira que va anar escampant a mesura que el recorregut s’allunyava del riu Ebre i s’endinsa a al massís del Port. A mesura que avançava el dia el sol va ser el protagonista deixant una jornada força calorosa amb temperatures, que al migdia, que van arribar als 24º, una temperatura alta per estar a final d'hivern.
En aquest cas a la sortida es van aplegar els participants de la UT les Fonts i els que només s’havien inscrit al Trail i a la Marató de les Fonts, aquesta cursa de 43,5 Km i 2.090 metres de desnivell positiu va ser una de les novetats del 2017. El Trail, després de passar per Paüls (Baix Ebre) i havent pujat al Tossal d'en Grilló, presentava una altra novetat, perquè després de sis edicions deixava de passar per Prat de Comte, evitant així trams de pista i afegint-hi duresa i també espectacularitat al recorregut per la zona de la font de la Canaleta, la Franqueta i el barranc del Carrer Ample pel terme d’Horta de Sant Joan (Terra Alta). Fins al Km 26 Trail i Marató compartien recorregut després de passar pel poble de Paüls, la bassa del Coll Roig (La Refoia), el Tossal d’en Grilló, el coll de la Gilaberta, el camí d’en Pellicer (àlbum de fotos fotos) i l’ermita de Sant Roc. Al coll de l'Ametlleral, molt prop de Sant Roc, els corredors i corredores del Trail i de la Marató seguien per llocs diferents per tornar-se a trobar al coll de Paüls. Els del recorregut llarg seguien pel pla de l'Hedra, la font de la Canaleta, el coll de Botana, el coll del Llop, La Franqueta, el barranc del Carrer Ample, les Rases del Maraco, el coll d'Alfara, el poble d'Alfara de Carles, després d'arribar al coll de Paüls i fins a l'arribada a Xerta, el Trail i la Marató tornaven a compartir recorregut passant per Montaspre, la Coscollosa, la Moleta d'Alfara, la Font Nova, el canal Xerta-Sènia per arribar a Xerta pel carrer de Sant Martí.

Evidentment, per la distància, els primers en arribar a Xerta van ser els corredors de la Marató, que va guanyar Ramon Curto (CE Refalgarí de La Sénia) amb un temps de 4:25:37, seguit per Marc Curto (UEC Tortosa) amb 4:37:56 i Pau Torres (Vilanova i la Geltrú) amb 4:46:42. En dones la guanyadora va ser Ester Casajuana (CE Alliberadrenalina) amb un crono de 5:23:29, seguida per Àngels Centelles (AAEAE Valls - Borges Trail) amb 5:49:39 i Mònica Olivan (Club Atletisme Terres de l'Ebre) amb 6:08:11.

Emili Rafecas i Sònia Escuriola guanyen la 7a UT Les Fonts de Xerta | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Participants de la UT Les Fonts refrescant-se i agafant aigua a la font de Sant Roc


El podi del Trail de les Fonts va quedar format, e homes, per Albert Viñau (Training Trail Team) amb un temps de 8:30:26, Jordi Navarro (Trail Roquetes) amb 8:31:04 i Emili Rafecas (Team Decavi) amb 8:35:14. En dones va guanyar la Giulia Portaluri ( AAEAE Valls - Borges Trail) amb 10:11:41, seguida per Sonia Escuriola (GR33-Race Land) amb 10:12:21 i Marta Batalla (AAEAE Valls - Borges Trail) amb 10:13:45. En acabar la segona etapa Rafecas i Escuriola quedavan com a líders provisionals de la UT Les Fonts a manca de la tercera etapa.


La Cursa de les Fonts

Diumenge era el torn de la Cursa de les Fonts en la que es van aplegar els corredors i corredores de la UT Les Fonts i els que només feien aquesta cursa, puntuable dins del Circuit de Curses per Muntanya de les Terres de l'Ebre. En una hora poc habitual a les curses del circuit ebrenc, les 8 del matí, pensant amb els corredors de la ultra, es donava la sortida des del Casal Xertolí; els corredors tenien per endavant 27 Km i 1.650 metres de desnivell positiu. Pel cel net a primera hora del matí ja es preveia un matí calorós i així ho va ser, tot i el vent que va bufar als punts més alts del recorregut com ara la Coscollosa (àlbum de fotos). Veient el recorregut es dedueix d'on ve el nom de la Cursa perquè passa per la font de la Perera, font de Nadal, la font de Paüls, la font de la vall de l'Infern, la font de Domingo i la font Nova. A més de tot aquest seguit de fonts el recorregut tan dur com espectacular, pràcticament la meitat dels 27 Km van passar pel parc natural dels Ports, mentre que l'altra meitat va transcórrer per zona baixa de muntanya entre el canal Xerta-Sénia i el poble de Xerta, passant per llocs com ara les coves d'en Castells, roca de Cabrera, el pi de Perillo, la Torbina de Mandúria, els plans de Rambla, les faixes de Minguill, el barranc del Canal del Grau, les ombries de Paüls, la Moleta d'Alfara, la Punta Alta i el barranc dels Fornets, entrant a Xerta pel camí paral·lel al canal de reg.

Des del començament i fins al final la cursa va estar liderada per Lluisma Mas amb avantatges de fins a 5 minuts en alguns dels controls de pas, darrere d'ell anaven intercanviant posicions Juan José Oliva, Domènec Niella, Pau Vila, Vicent Herrera, Ivan Olvera i Josep Lluís Rubio. Finalment amb més de 4 minuts d'avantatge va creuar la línia d'arribada Lluisma Mas (BTT Montbike Amposta) amb un temps de 2:41:04, acompanyat al podi per Vicent Herrera (CCE La Foradada) amb 2:46:45 i Ivan Olvera (100KP - LPC) amb 2:47:23. Dones la Sandra Burgués (AAEAE Valls - Borges Trail) va liderar la cursa fins a passada la meitat de la cursa però va haver d'abandonar per una lesió al peu, passant a la primera posició, i mantenint-la fins al final, la Ma. Pilar Prades (Alcanyís) 3:19:27, seguida per Eva Cris Llobat (BTT Montbike Amposta) amb 3:33:59 i la xertolina Paula Espinach (Maestrazgo - Escuder Téxtil) amb un temps de 3:36:40. Amb les respectives victòries Mas i Prades continuen liderant el Circuit de Curses per Muntanya de les Terres de l'Ebre del 2017.

Després de la Cursa de les Fonts de Xerta, la propera cursa del Circuit de les Terres de l'Ebre del 2017 serà la 10a Cursa Serra de les Fites de la Pobla de Massaluca que es disputarà el 26 de març.

Emili Rafecas i Sònia Escuriola guanyen la 7a UT Les Fonts de Xerta | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Lluisma Mas, guanyador de la 7a Cursa de les Fonts, va encapçalar la prova de principi a final.


La UT Les Fonts, la cursa de curses

Després de les tres etapes de la UT Les Fonts, la duresa d'aquesta prova per muntanya de llarga distància va quedar palesa, en finalitzar les tres etapes 116 corredors i corredores, 108 homes i 8 dones, dels 204 inscrits. Entre els finishers els que van cobrir els 120 Km i 6.000 metres de desnivell positiu en menys temps van ser Emili Rafecas (Team Decavi) que va invertir 13 hores i 28 minuts en les tres etapes, mentre que en dones la guanyadora va ser la Sònia Escuriola (GR33-Race Land) que va acumular un crono de 16 hores i 16 minuts. Els 5 primers classificats en homes i dones van ser:

Classificació 7a UT Les Fonts (homes)
1. Emili Rafecas (13:28:37)
2. Carlos Bartrina (14:02:26)
3. Lluís Ruiz (14:12:33)
4. Josep Benaiges (14:38:21)
5. Jesús Bailo (15:02:50)

Emili Rafecas i Sònia Escuriola guanyen la 7a UT Les Fonts de Xerta | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Podi absolut masculí de la 7a UT Les Fonts


Classificació 7a UT Les Fonts (dones)
1. Sònia Escuriola (16:16:30)
2. Judit Franch (16:36:19)
3. Leire Muniain (18:56:23)
4. Gemma Avelli (19:32:57)
5. Joanna Redondo (19:51:13)

Emili Rafecas i Sònia Escuriola guanyen la 7a UT Les Fonts de Xerta | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Podi absolut femení de la UT Les Fonts del 2017


Totes les fotos de la UT Les Fonts:


Ubicacions d’on hem fet les fotos de totes les etapes de la 7a UT Les Fonts:

comparteix-ho