Ulldecona, un passeig per la història

CAT | ES


El primer canicròs de l'any a Tivenys, amb la implicació de tot el poble

Xavi Osorio, de Cocons.cat, ens parla del primer canicròs que organitzen a Tivenys, primera de les proves del Circuit de Canicròs de les Terres de l’Ebre 2016. Des de Cocons.cat posen tota la seva experiència en l’organització de diverses proves esportives, per a que els participants gaudeixin d’una modalitat de cursa en la que es participa per parelles formades per una persona i un gos. Tot el poble de Tivenys s’abocarà en aquesta prova esportiva, que serà una de les primeres del 2016.

Etiquetes   canicròs, tivenys, entrevistes

Publicat el28/12/2015

Xavi Osorio, de Cocons.cat, ens parla del primer canicròs que organitzen a Tivenys,  primera de les proves del primer Circuit de Canicròs de les Terres de l'Ebre que es disputarà durant el 2016. Amb l'experiència d'organitzar diverses activitats esportives com la cursa per muntanya nocturna dels Cocons i el duatló de muntanya, entre altres, la gent de Cocons.cat, de Tivenys, s'han animat a organitzar el seu primer canicròs. Aquesta prova esportiva consisteix en una cursa per parelles formades per una persona i un gos, lligats per una corretja i arnés especials. Un seguit de controls previs a la carrera, a nivell veterinari, com ara les vacunes, el xip, l'edat, ... i ambiental, com ara la temperatura i la humitat garanteix que l'animal estigui en condicions òptimes pera disputar aquest tipus de curses, que en el cas del circuit de les Terres de l'Ebre s'ha establer en un màxim de 12 Km. En el cas de Tivenys serà un circuit per camins i senders de 9 Km i 230 metres de desnivell positiu, en el que s'hi abocarà tota la gent del poble per tal que tots els participants pugin gaudir al màxim. La cita serà el 3 de gener, en una de les primeres proves esportives de l'any 2016.


A Cocons.cat se us coneix per organitzar diverses proves esportives, però fins ara no havíeu fet cap canicròs. Què us ha portat a organitzar aquesta cursa?

Des de que es va parlar de fer el Circuit de Canicross de les Terres de l'Ebre la nostra idea va ser fer-hi una prova. Volíem fer-la coincidir amb la cursa per muntanya dels Cocons, que és l'activitat més important que organitzem però, per diversos motius no podíem fer-la el mateix dia i per això vam decidir fer-la el 3 de gener, el mateix dia que la nostra Sant Silvestre Solidària, que enguany arriba a la quarta edició.


Què comporta organitzar un canicròs?

Organitzar un canicròs comporta feina, com totes les altres proves que realitzem però, com ja se sap, a Tivenys comptem sempre amb la col·laboració de l'Ajuntament i sobretot d'un gran nombre de voluntaris del poble, sense els quals no podríem fer gairebé res. A més dels col·laboradors i patrocinadors, al canicròs intervé el tema veterinari, però tenim l'avantatge que dos membres de l'organització ens dediquem professionalment al món de les mascotes i, clar, això ho facilita molt més tot.


En què consisteix un canicròs?

El canicròs és una disciplina esportiva que consisteix en completar una distància, que en el cas del nostre reglament no pot ser superior als 12 Km, acompanyats del nostre gos el qual va lligat a nosaltres mitjançant una corretja especial. Per descomptat sempre tenint en compte que el gos estigui en bones condicions per afrontar la prova i amb unes limitacions climatològiques per a que l'animal no pateixi, ja al final, com nosaltres, ells vénen a passar-ho bé. Sempre sota la supervisió d'un veterinari que realitza una revisió abans de començar la prova i té la capacitat per retirar el gos si no reuneix les condicions adequades.


El primer canicròs de l’any a Tivenys, amb la implicació de tot el poble | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Qualsevol gos serveix per a córrer un canicròs?

Pot córrer qualsevol persona una marató? Doncs una mica és el mateix, ja que necessitarem un gos acostumat a l'exercici. Això vol dir que sigui capaç, com a mínim, de caminar 10 Km perquè, al cap i a la fi, a nosaltres el ritme no ens importa. Això sí, en totes les proves hi ha el veterinari que fa un examen al gos per saber si està en condicions d'afrontar la prova, també s'exigirà als participants que el gos tingui més de dotze mesos i menys de 10 anys. A més cal presentar la cartilla de vacunacions al dia i que tingui el xip implantat.


La vostra és la primera prova del Circuit de Canicross de les Terres de l'Ebre. Com us pot afectar això en la participació?

La veritat és que sempre tens incertesa quan t'enfrontes a una prova, i més quan és la primera vegada que l'organitzes. Hi ha dubtes de com pot anar, si la data és la idònia, ... jo crec que és la millor manera de començar el 2016.


Quanta gent està implicada en l'organització del vostre canicròs?

Com sempre a Cocons.Cat som un bon grup de gent a més de la col·laboració de l'Ajuntament i la gent del poble , ja sabeu que a la Cursa Nocturna per muntanya som capaços de comptar amb més de 80 voluntaris. El canicròs és una activitat més senzilla que la cursa per muntanya pel que en aquest sentit anem tranquils. El proper 3 de gener serem unes 20 persones implicades en l'organització.


Què suposa per a Tivenys la realització del primer canicròs?

És una aposta que no sabem com anirà, ja que és la primera vegada que organitzem un canicròs. Tot i això tenim molta il·lusió i segur que els que vinguin ho passaran molt bé. El que sí que tenim clar, per part nostra, és que ho farem com sempre, donant-ho tot perquè els corredors i els gossos estiguin com a casa.


Ens pots descriure, en línies generals, el recorregut?

El recorregut, com ja deia abans, té 9 Km i poc més de 200 metres de desnivell positiu. Arranquem de l'Ajuntament per endinsar-nos per un circuit majoritàriament per pistes i una mica d'asfalt, cosa inevitable, i per suposat alguna sendera molt divertida, però poc tècnica per a que les nostres mascotes no pateixin i perquè estigui a l'abast de tots, tant per als més ràpids, com per als que volen provar el seu primer canicròs amb tranquil·litat.


El primer canicròs de l’any a Tivenys, amb la implicació de tot el poble | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Quina previsió de participació teniu?

Doncs és complicat parlar d'una xifra perquè és el nostre primer canicròs. Pel moviment de corredors i consultes crec que podrem comptar amb un bon nombre de participants. Des de l'organització voldríem tenir una trentena d'inscrits, però si en són una mica menys s'ho passaran igual de bé i el nostre esforç per a ells serà el mateix.


Què els diríeu als que encara no han decidit venir a participar al Canicròs de Tivenys perquè s'acaben de decidir?

Per als que no coneixen Tivenys és un bon motiu per a passar un bon matí i gaudir de la seva gent. Tenim molts regals per a tots els participants i guanyadors, a més d'una xocolatada per a tothom al final de la prova.
A més, tots els acompanyants que ho desitgen podran participar a la Sant Silvestre Solidària. Només s'ha de portar 1 quilo d'aliment per a passar-ho bé en els 1,6 Km de la prova corrent o caminant, i finalment gaudir de la xocolatada com la resta de corredors. Així que ja ho sabeu, us esperem a tots a Tivenys el dia 3 de gener per començar bé l'any.