Lo Sirgador, llagut turístic. Activitats al riu Ebre i a la Via Verda

CAT | ES


El Montsant, primer espai català amb doble protecció de la qualitat lumínica i acústica

La certificació és una oportunitat per captar un turisme sostenible interessat per la tranquil·litat, l’escolta de la natura i l’observació del firmament, i permet tenir una oferta complementària no estacional als molts atractius turístics de la zona

Etiquetes   natura patrimoni, serra montsant, priorat

Publicat el25/10/2018

El Montsant, primer espai català amb doble protecció de la qualitat lumínica i acústica | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va lliurar el passat divendres 19 d'octubre a la seu del Parc Natural de la Serra de Montsant el certificat de zona tranquil·la i amb cel nocturn de qualitat al Parc Natural i a 12 municipis del seu entorn: La Bisbal de Falset, Cabacés, Cornudella de Montsant, La Figuera, Gratallops, Margalef, La Morera de Montsant, Poboleda, Torroja del Priorat, Ulldemolins, La Vilella Alta i La Vilella Baixa, tots al Priorat. Ho va fer després de signar les resolucions per declarar Zona d'especial protecció de la qualitat acústica (ZEPQA) i punt de referència, pròxim a àrees de valor astronòmic o natural especial, el Parc i la seva àrea d'influència. Aquest és el primer cop a Catalunya que es declara la doble protecció contra la contaminació acústica i lumínica.

L'objectiu de la declaració d'aquestes zones de protecció és múltiple:

  • Detectar zones que mantenen unes condicions de sons naturals o de baixos nivells de soroll o bé de foscor natural. 
  • Delimitar-les i preservar-les amb una figura jurídica de protecció. 
  • Elaborar un pla d'actuacions que en permeti la conservació i, si escau, la millora del seu ambient acústic i lumínic. 
  • Senyalitzar i difondre l'existència d'aquestes zones i promoure'n el gaudi. 
  • Aprofitar aquestes zones com a elements de sensibilització i educació ambiental.  

El conseller Calvet va posar de relleu l'atractiu turístic que suposen la foscor i la tranquil·litat i va valorar que “aquesta certificació dona aquest valor afegit, que és turisme, economia i generació d'ocupació”. Calvet va explicar que “Catalunya ha estat sempre pionera” pel que fa a actuacions per pal·liar la contaminació lumínica i, en aquesta línia, el Departament obrirà pròximament una convocatòria d'ajuts, per un valor total de 350.000 euros, “per anar substituint les lluminàries més tradicionals per lluminàries més modernes amb menys impacte en la biodiversitat i en la percepció del cel”.


El Montsant, primer espai català amb doble protecció de la qualitat lumínica i acústica | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Preservar la foscor del cel

Els punts de referència són llocs d'un singular valor astronòmic o natural en els quals s'augmenta la protecció contra la contaminació lumínica per dotar-los d'una protecció especial. La resolució del conseller determina les característiques específiques que han de complir les instal·lacions d'il·luminació situades en aquest punt per garantir que tant l'impacte ambiental com l'afectació dels ecosistemes i la dispersió de la llum siguin els mínims possibles. Actualment a Catalunya només existeix un altre punt de referència, l'Observatori Astronòmic del Montsec, amb la seva àrea d'influència.


Mantenir la tranquil·litat

Donada la petita dimensió dels municipis que envolten el Parc, la Generalitat ha valorat que els nuclis urbans dels municipis també complien les condicions estrictes de zona tranquil·la que contempla la normativa, per la qual cosa s'ha declarat zona tranquil·la no només el Parc, sinó també els nuclis urbans dels municipis de l'entorn.


La singularitat de Montsant

La Serra de Montsant té una elevada diversitat biològica i escàs grau d'artificialització, configura un paisatge singular i de gran valor que conté espècies vegetals d'especial interès i esdevé alhora una de les principals reserves de fauna de les serralades litorals mediterrànies. A banda de les seves qualitats naturals i paisatgístiques, disposa d'un patrimoni cultural testimoni de l'ocupació i de les activitats antropogèniques que s'hi han desenvolupat al llarg dels segles. El patrimoni immaterial més destacable i que ha marcat amb més profunditat la vida a la zona és el de la espiritualitat. El nom de la serralada, Montsant, també ens indica que la muntanya ha estat, des d'antic, un indret d'espiritualitat. En són testimonis antics topònims com Colldemònecs.

La tranquil·litat i la foscor són valors ambientals intrínsecs del Parc als quals se'ls ha de donar valor i que tenen una gran potencialitat de ser aprofitats com a recurs de sensibilització ambiental i turístic.


Atracció del turisme sostenible

El projecte és una oportunitat per captar un turisme sostenible interessat en la tranquil·litat, l'escolta de la natura i l'observació del firmament. Permet tenir una oferta complementària i no estacional als molts atractius turístics de la zona. A més, s'alinea perfectament amb l'adhesió a la Carta Europea del Turisme Sostenible i altres iniciatives que té en marxa la comarca com la candidatura de paisatge cultural agrícola Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Gràcies a la declaració, el Parc es pot situar en una posició referent entre els parcs de Catalunya en termes d'educació ambiental en matèria de soroll i contaminació lumínica.

comparteix-ho