Parc Esportiu Vies Altes. Porrera

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#1/20/2022#) AND (caducitat>=#1/20/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

La DO Terra Alta intensifica la seva oposició a la massificació eòlica a les Terres de l'Ebre

En l’actualitat, la Terra Alta suporta el 25% de l’energia eòlica que es genera a Catalunya, una xifra que, en cas de construir-se totes les centrals previstes, passaria a ser del 45%

Etiquetes   entorn, terra alta

Publicat el31/1/2019

La DO Terra Alta intensifica la seva oposició a la massificació eòlica a les Terres de l’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... El Consell Regulador demana treballar per un futur a la comarca més sostenible i defensant el paisatge


La problemàtica de la massificació eòlica a les Terres de l'Ebre, i més concretament a la Terra Alta, ha estat protagonista els darrers dies d'alguns articles en premsa d'àmbit nacional que, en més o menys mesura, han donat informacions i dades parcials i fins i tot tergiversades. Davant aquestes publicacions, la DO Terra Alta reivindica novament la defensa del seu paisatge i del model econòmic que impera a la comarca de la Terra Alta, basat en l'agricultura i el turisme, amb un pes específic de la viticultura inqüestionable.

L'argumentari del moviment contrari a la massificació eòlica, impulsat des de la DO Terra Alta s'ha construït sobre dades extretes de fonts públiques i de lliure accés, com ara la Generalitat o l'Institut d'Estadística de Catalunya. Tot i així algunes de les publicacions dels darrers dies parlen de balls de xifres i de poca fiabilitat de les fonts, en el que s'entén com un intent de generar confusió en l'opinió pública. A més, s'ha donat veu a les importants empreses promotores de les centrals eòliques projectades silenciant la d'aquells que estan en contra de la seva construcció.

En l'actualitat, la Terra Alta és una comarca que, amb 12.000 habitants -enfront els 7 milions i mig que hi ha a Catalunya- i una extensió de 700km2, suporta el 25% de l'energia eòlica que es genera a Catalunya, una xifra que, en cas de construir-se totes les centrals previstes, passaria a ser del 45%. La DO Terra Alta exigeix una mirada polièdrica i sensible a les necessitats i possibilitats de les terres del sud de Catalunya, abandonant visions més centralistes d'altres temps.

L'objectiu del Govern és aconseguir que en 2030 un 50% de la demanda elèctrica a Catalunya sigui coberta amb fonts renovables. La Denominació d'Origen Terra Alta està plenament a favor d'aquest objectiu i de les energies renovables com a recurs imprescindible per a la salvaguarda del medi ambient. Tanmateix, el Consell Regulador demana treballar per un futur a la comarca més sostenible i defensant el paisatge, eix de construcció d'un potent projecte de desenvolupament enoturístic, entre altres motius perquè, després de més de 10 anys amb projectes eòlics en funcionament a la Terra Alta, ha quedat demostrat que l'aportació d'aquests projectes a la comarca és pràcticament nul·la, i que no s'està complint ni amb els objectius previstos per la Generalitat de Catalunya ni amb les promeses fetes pels promotors.

La DO Terra Alta, conjuntament amb entitats cíviques i empresarials de la comarca, estan engegant noves accions informatives i de suma de nous suports, que vol fer extensiva a la resta de les Terres de l'Ebre. Entre aquestes accions de suport està la possibilitat de col·laborar amb la DO per continuar sumant esforços i aplanant el terreny cap a una situació més favorable i de preservació del nostre paisatge i model de creixement. Aquelles persones i/o empreses que estiguin interessades a col·laborar i/o fer aportacions, poden contactar directament amb la seu de la DO Terra Alta (977 42 12 78).Hostal-Restaurant Ca L’Àngels