Tasta la Cultura de l’Ebre

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#1/28/2022#) AND (caducitat>=#1/28/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Dibuixant per salvar la tórtora euroasiàtica

Diversos artistes de renom dibuixaran aquest ocell i els dibuixos seran sortejats durant el Delta Birding Festival

Etiquetes   natura patrimoni, birdwatching, delta ebre

Publicat el29/8/2018

Dibuixant per salvar la tórtora euroasiàtica | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... El Delta Birding Festival 2018 se celebrarà del 21 al 23 de setembre


L'edició 2018 del Delta Birding Festival, que se celebrarà del 21 al 23 de setembre, concentrarà diversos artistes de renom que no només impartiran xerrades o participaran en esdeveniments, sinó que també faran una contribució al projecte de conservació d'aquest any: l'estudi de la tórtora euroasiàtica. Killian Mullarney, Blanca Martí, Ian Lewington, Martí Franch i Toni Llobet, dibuixaran un exemplar d'aquest ocell, cada un amb el seu estil i materials, i donaran la pintura, que serà sortejada al Festival.

Els tiquets per al sorteig es poden comprar a diversos punts del Festival a un preu de 3 €. El sorteig es durà a terme el diumenge a la Carpa 1 conjuntament amb l'entrega de premis de la Cursa ORNITHO-SWAROVSKI.

L'import aconseguit amb la venda de tiquets es destinarà al projecte de conservació de la tórtora eurasiàtica, un ocell que en les últimes dècades ha experimentat una marcada disminució de les seves poblacions. Les tórtores, molt comunes fa anys, ja han desaparegut de moltes zones del Regne Unit (on ha disminuït un 93%!), d'Alemanya, de França, d'Europa Oriental i pràcticament de tots els països en major o menor mesura.

Dibuixant per salvar la tórtora euroasiàtica | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...El projecte de conservació està conduït per l'IREC (Instituto de Investigación en Recursos Cinegéticos) en col·laboració amb altres centres de recerca (ICO, CTFC, RSPB, Birdlife i altres). El 2017, el DBF va contribuir al projecte i el 2018 també té com a objectiu aquest ocell. Les tórtores es marquen amb diferents dispositius, des de radioemissors VHF a GPSs que permetran l'estudi de la seva biologia reproductiva i migració.

Es creu que algunes poblacions més estables, com la catalana, migren per sobre el mar, suportant així menys pressió de caça que altres poblacions que creuen una gran àrea on es cacen en grans quantitats, principalment a Espanya i França.


Últimes places per a les activitats del Festival

L'edició d'enguany del Festival incorpora moltes novetats pel que fa a les activitats que s'organitzen. L'any passat es va fer la primera incursió en el món de les sortides nocturnes i va tenir tant èxit que aquest any s'han duplicat el nombre de places a la sortida "Ocells de la nit" (divendres i dissabte 19 h) i s'ha afegit la sortida "La nit dels ratpenats" (dissabte a les 19 h) i "El cel nocturn del delta" dissabte a les 18.30 h. Algunes de les altres sortides guiades fins i tot ja tenen les places exhaurides.

Els fotògrafs aficionats també estan d'enhorabona perquè al clàssic "Lumix Delta Photo Tour" (dissabte i diumenge 7:00), s'afegeix l'activitat "Photolympus" (dissabte i diumenge a les 7 h) i repetim l'activitat "Photodigiscoping" (diumenge a les 7 h).

Aquells que volen fer les seves primeres passes en ornitologia també ho tenen fàcil amb les clàssiques "Emprèn el vol" (divendres i dissabte a les 17.30 h i dissabte i diumenge a les 10 h). I els que vulguin anar a descobrir nous indrets al delta tenen on triar gràcies a "Un paradís secret al delta" (dissabte i diumenge 8:00) i "Delta hot spots" (diumenge 16.30 h).

Si el vostre punt dèbil són els cants dels ocells, trobareu tota l'ajuda necessària amb "Els sons de la natura al capvespre" (dissabte 18:30) i "Natura a l'orella" (diumenge 8:00); i si voleu anar una mica més lluny, no us perdeu "Green birding" (dissabte i diumenge 8 h).

Per últim, no podien faltar les clàssiques sortides en vaixell "Un riu d'ocells" (dissabte i diumenge 9 h) i "Les aus pelàgiques del delta" (diumenge a les 8 h).