27a edició Pessebre dels Estels, 6 i 7 i 14 i 15 de desembre. Masia Castelló. Vandellòs

CAT | ES


Descobrint els perxes de la Fatarella

Us recomanem aquesta ruta urbana per descobrir l’encant de La Fatarella, passejant pels carrers empedrats que serpentegen el recinte de l’antiga muralla.

Etiquetes   rutes urbanes, la fatarella, terra alta, rutes familiars, rutes

Us recomanem aquesta ruta urbana per descobrir l'encant de La Fatarella, uns dels dotze municipis que integren la comarca de la Terra Alta.

L'origen d'aquest municipi es relaciona amb l'existència d'una torre de vigilància musulmana i el nom podria derivar del mot “fatorella” que en àrab significa torre.

Amb la reconquesta, el territori es va situar sota domini de l'Ordre del Temple. El 1208 se li va atorgar la carta de poblament a les Camposines i el 1228 a la Fatarella. Tots dos municipis van ser independents fins al 1842 quan les Camposines es van annexionar a la Fatarella. El terme municipal es troba entre la Serra de la Fatarella i la plana de les Camposines.

Històricament, l'economia s'ha basat en l'agricultura, sobretot amb la vinya, oliveres, ametllers, avellaners i altres arbres de secà. La plaga de la fil·loxera primer i la Guerra Civil després, van minvar considerablement el nombre d'habitants del municipi, que actualment és del voltant de 1.100 habitants.

Durant l'Edat mitjana la població estava emmurallada per protegir-se de bandolers i dels llops que rondaven per la serra. La muralla aprofitava les parets de les mateixes cases i tenia unes portalades d'accés al poble que s'obrien quan es feia de dia i es tancaven a la nit. El creixement demogràfic de finals del segle XVII va obligar a construir fora del recinte, malgrat que encara avui, gràcies a les restes de la muralla, es pot deduir la ubicació de les portalades d'accés.

Descobrint els perxes de la Fatarella | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

A part de l'empedrat dels carrers que serpentegen el nucli urbà, un dels trets característics d'aquest el recorregut que us proposem, són els perxes, trams de carrers coberts per bigues i arcades de pedra que uneixen diverses cases.

Us recomanem començar la ruta a l'església renaixentista de Sant Andreu, del segle XVII, de la qual destaca la seva façana d'origen barroc. Des d'aquí seguim pel carrer Salà, situat a l'esquerra de l'Ajuntament.


Al número 23 trobarem Cal Xico, casa que formava part de l'antiga muralla que tancava el municipi. A la casa del costat, observem la Creu de Sant Joan esculpida a la pedra de la façana.


Seguim caminant i passem per sota del Perxe de ca Felip, format per tres arcs de pedra. Si seguim per la dreta, arribarem al carrer de la Font. Tornem a creuar per un altre perxe, el de cal Gatet i a la nostra esquerra, al nº 3 de la baixada del Forn, la Casa Fillo, que data del 1558.

Al final del carrer, girarem a l'esquerra al carrer de Santa Ubaldesca, on hi ha un dels dos forns del poble (el Forn de Baix). Us recomanem el barrot, peça de pa de farina de blat amb una forma singular, cuit en un forn de pedra on es treballa amb foc directe, així com la coca d'avellana, les casquetes, pastissets i altres llepolies.

Continuant pel carrer de Santa Ubaldesca, passarem per sota del Perxe de Polilla, continuem recte fins que arribem altre cop al carrer de la Font. En aquest punt se situava una de les portes de l'antiga muralla i enfront podrem observar una creu de terme, que representa el bordó de Sant Francesc (vara cilíndrica, pròpia dels pelegrins).

Descobrint els perxes de la Fatarella | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

Girarem a la dreta pel carrer Vall de les Moreres on podrem observar un abeurador amb una font. Seguint a la dreta trobarem el Perxe de ca Mosset, que és l'únic portal que queda de l'antiga muralla.

Seguim recte pel carrer de Baix. Girem a la dreta i pugem per unes escales. Passarem pel Perxe de ca la Nieves.

Girem a l'esquerra per agafar el carrer de Sant Andreu, continuem recte. A l'esquerra deixem el carrer Prades, on s'ubicava una de les portes d'entrada a la població emmurallada.

Al nº 14 del carrer Sant Andreu trobarem la casa de Cal Sant, fixem-nos amb els carreus esculpits en forma de cara que hi ha a la façana d'aquest edifici, que va ser seu del comandador de l'Ordre del Temple.

Descobrint els perxes de la Fatarella | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Si continuem caminant recte, sortirem per una de les portes de l'antiga muralla, que es troba a l'alçada de la plaça del Frontó. A l'esquerra trobarem l'avinguda Misericòrdia, on s'ubica la Cooperativa Agrícola de Sant Isidre. Veurem una bàscula i un abeurador, abans d'arribar a la bàscula, girem a la dreta i agafem el carrer Mirador de la Terra Alta.

Arribarem a la capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia, indret on es creu que hi havia la torre de vigilància musulmana i que, diuen, dóna nom a la població. Des del mirador, podem aprofitar per fer fotos de la magnífica vista panoràmica.

Després d'un petit descans, baixemper les escales que ens portaran altre cop a l'avinguda Misericòrdia, girem a mà esquerra i tornem pel mateix lloc d'anada. Estem altre cop a la plaça del Frontó. Entrem de nou al recinte emmurallat al carrer Sant Andreu, girem a l'esquerra pel carrer Alt per passar pel Perxe de la Bufeta.

Continuem pel carrer i passarem pel Perxe de ca Guirra i després pel Perxe de ca Pellisa, incorporat a la casa pairal del mateix nom. Seguim i passarem pel Perxe de ca Belart fins arribar a la plaça Major, on acaba l'itinerari.

Descobrint els perxes de la Fatarella | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... 

Descobrint els perxes de la Fatarella | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

comparteix-ho