9a Festa dels Menuts a Mónnatura Delta de l’Ebre. 3 i 4 de juny 2023

CAT | ES


El Delta de l'Ebre acull la fira ornitològica més important del mediterrani, amb activitats per a tots els públics

MónNatura Delta acull la vuitena edició del Delta Birding Festival. L’únic festival espanyol que destina el benefici econòmic de les entrades a l’estudi i conservació d’ocells i natura

Etiquetes   natura, vida activa, ornitologia, festival, mon natura delta ebre,, delta birding festival, amposta, delta ebre

Publicat el14/9/2022

El Delta de l’Ebre acull la fira ornitològica més important del mediterrani, amb activitats per a tots els públics | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Els propers 23, 24 i 25 de setembre, MónNatura Delta tornarà a ser el centre del món ornitològic amb un ampli ventall d'activitats i tallers per a totes les edats. El Delta Birding Festival aplega sortides guiades, en vaixell, conferències, tallers, exposicions fotogràfiques i alliberament d'aus entre d'altres.

Aquesta vuitena edició del festival internacional d'ornitologia presenta més d'un centenar de propostes molt diverses, acompanyades d'una gran fira de productes i serveis per als ornitòlegs i per a la gent que gaudeix de la natura en general.

Enguany, com a novetat, arranca el Delta Birding Festival Junior que neix amb l'objectiu de donar veu i posar en valor als ornitòlegs del futur.


Ponents de renom internacional i estrenes en primícia per a tothom

La graella del Delta Birding Festival presenta ponents internacionals com l'americà David Sibley, autor de la famosa “Sibley Bird Guide” dels ocells de Nord-Amèrica que vindrà per primera vegada a Europa a un festival d'aquestes característiques. També és excepcional la presència de Lukas Jenni i Raffael Winckler, els pares dels estudis de la muda dels ocells i les tècniques per determinar-ne l'edat. D'altra banda, Stephen Baillie investigador de la British Trust of Ornithology, parlarà sobre aquest projecte tant increïble com és l'Atles de la migració dels ocells de l'Àfrica-eurasiàtica.

També anomenar l'estrena d'un documental sobre Green Birding, amb Ponç Feliu com a protagonista en el seu periple de “birding” ciclista recorrent Catalunya de Nord a Sud. Es podrà veure divendres en el sí del Festival, i l'endemà al vespre al cinema a la fresca a Poblenou del Delta, obert a tothom.

Destaca també l'estudi científic que Nadja Weishaupt, de la universitat de Helsinki, que amb tècniques de Big Data compara les dades de la migració dels ocells que donen els radars meteorològics i les nombroses aportacions que fan els ornitòlegs a les diferents plataformes d'internet com “Ornitho” i “eBird”.

La fotografia de natura sempre té cabuda al festival i enguany els protagonistes seran en Ali Alieslam, gran naturalista i fotògraf iranià, que ens acostarà l'extraordinària riquesa natural del seu desconegut país; l'Ignacio Yúfera que farà un recorregut per les espècies d'aus més emblemàtiques i buscades de Panamà i els seus hàbitats, a través de les fotografies fetes per ell mateix; o, l'Oriol Alamany que en els darrers tres anys ha documentat gràficament i amb gran mestratge els estudis i treballs que es fan per la conservació d'una de les joies ornitològiques del Mediterrani, la baldriga balear.

Punt a part mereix el fotògraf català Xavier Bou, protagonista indiscutible del festival, ja que d'una banda explicarà com dur a terme les seves “Ornitografies” i per altre oferirà en una exposició en grans dimensions l'abast de la seva genial obra. Setze obres de gran format que es podran gaudir mentre es passeja pels exteriors del Festival.

També es comptarà amb Killian Mullarney que explicarà com impacta la fotografia moderna en l'observació i la identificació d'ocells; o la Mª del Mar Delgado i els seus estudis sobre els efectes del canvi climàtic en ocells que viuen en ambients freds; o l'Stanislas Wroza, abanderat de les noves tècniques de gravació passiva dels ocells que migren de nit; i tres conferències de temes més propers, com ara el seguiment de la creació del nou delta de la Tordera a causa del temporal Glòria; el naixement de la primera reserva de rapinyaires nocturns a Catalunya o; la presentació del recentment creat Observatori del Patrimoni natural i la biodiversitat a càrrec de Marc Vilahur, Director General de Polítiques ambientals i medi natural de la Generalitat de Catalunya.


El Delta de l’Ebre acull la fira ornitològica més important del mediterrani, amb activitats per a tots els públics | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Neix el Delta Birding Festival Junior per donar veu als ornitòlegs de futur

Enguany el festival presenta una gran novetat, el DBF Junior, un espai en què les noves generacions d'ornitòlegs exposaran la seva visió sobre aquest món i explicaran els seus projectes.Per aquesta edició s'ha buscat persones que no només comparteixen passió pels ocells sinó que, a més a més, estan duent a terme algun projecte personal especialment interessant.

Es podran escoltar els testimonis de Carlos Perez Naval, creador de la guia d'Ocells d' Espanya; Guillem Iturbe que amb la construcció de caixes nius col·labora en millorar els hàbitats del ocells; Maria Mira i el seu projecte de conèixer per estimar i protegir la natura; Genís Cunill amb el treball exhaustiu sobre el Canyissar de Tona o el paper en xarxes socials de les noves generacions en l'ornitologia catalana amb Artur Morales i Otger Fortià.


Un festival, consolidat any rere any

El festival ha assolit un gran prestigi entre els ornitòlegs per la categoria dels seus ponents, molts d'ells amb fama internacional, i molta popularitat entre els amants de la natura i el públic familiar pel gran nombre d'activitats programades. Tenen una gran acollida les sortides en vaixell per veure ocells pelàgics a mar obert o limícoles a la badia del Fangar, les visites a la reserva integral de la llacuna de l'Aufacada o a la de Vilacoto, a l'interior d'una finca privada que normalment no es pot visitar. També tallers de seguiment de rastres d'animals o de gravació de cants d'ocells. Sortides nocturnes per descobrir els mussols i els enganyapastors, nombroses activitats per a infants dins el recinte de MónNatura Delta, i un reguitzell de concursos: de fotografia, d'identificació d'aus, per a nens, d'enregistrament de sons nocturns amb magnífics premis.

Un any més, no hi faltaran les taules rodones. Destaca “La importància de la ciència ciutadana en l'ornitologia” amb els responsables d'alguns dels principals portals que s'utilitzen per compartir dades faunístiques a Catalunya o “El diccionari dels ocells del món”, l'obra que per primera vegada dona nom en català a totes les espècies d'ocells del món, avalada pel Termcat amb la col·laboració d'experts de l'ICO i el Zoo de Barcelona, convertint la nostra llengua en una de les poques que ho tenen.

Al programa d'activitats ampli i atractiu, se li suma una gran fira amb varietat d'expositors de productes i serveis relacionats amb la natura, l'ecoturisme i l'observació dels ocells i la fauna, destacant la gran participació de les principals marques d'òptica i fotografia i un gran nombre d'estands de llibres, altres productes, destins, viatges i altres serveis.

La fira ornitològica més important del mediterrani es consolida, després del gran èxit de convocatòria dels anys anteriors amb més de dos mil aficionats en cada edició.


La singularitat del Festival, el destí del seu benefici

El Delta Birding Festival és l'únic festival espanyol que destina el benefici de les entrades a projectes de conservació dels ocells i que enguany es tracta de la restauració ecològica dels Ullals de Panxa al Delta de l'Ebre.

Entre les accions que es volen aplicar per la millora de la biodiversitat i en relació a l'avifauna, es pretén fer un seguiment de les espècies d'ocells que habiten i transiten els Ullals. Així com també aplicar accions de reforç a la població de l'arpella comuna (Circus aeruginosus), una espècie pròpia de les zones humides i que les seves poblacions van patir un fort declivi.

En el darrers anys, gràcies a la venda de les entrades i a la implicació dels visitants s'ha aconseguit recaptar més de 35.000€ per dedicar-los a projectes tant nacionals com internacionals.

L'activitat començarà el divendres 23 de setembre i es pot consultar el centenar de propostes al web que ha creat l'organització per l'ocasió (www.deltabirdingfestival.com), on s'hi detallen els horaris de les conferències previstes, les presentacions així com els tallers especialitzats i les activitats que es fan a l'aire lliure o bé a l'interior del recinte educatiu que té MónNatura Delta. Un equipament de la Fundació Catalunya La Pedrera, organitzadora del Festival conjuntament amb Oryx i l'Institut Català d'Ornitologia (ICO).


El Delta de l’Ebre acull la fira ornitològica més important del mediterrani, amb activitats per a tots els públics | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Per: Redacció

Foto: Cedides