Masdenverge, al bell mig de dos parcs naturals

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#8/19/2022#) AND (caducitat>=#8/19/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

El Delta Birding Festival es consolida com a cita ornitològica ineludible, i segueix creixent, tot i la pluja

Un any més el Delta Birding Festival mostra la seva consolidació ampliant el nombre d’activitats i assistents, que han superat les 2.500 persones. El projecte de conservació de l’aufrany és el més votat pels assistents, i a ell es destinarà el benefici econòmic de les entrades

Etiquetes   natura, ornitologia, birdwatching, delta birding festival, amposta, delta ebre, terres ebre

Publicat el23/9/2019

El Delta Birding Festival es consolida com a cita ornitològica ineludible, i segueix   creixent, tot i la pluja | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


El Delta de l'Ebre s'ha convertit aquest cap de setmana, tot i la pluja, en el centre del món ornitològic amb la sisena edició del festival internacional d'ornitologia. El Delta Birding Festival ha presentat més d'un centenar de propostes molt diverses i per a tots els públics, que enguany tenien l'accent posat en la cura dels residus.

La graella del Delta Birding Festival ha inclòs un cicle dedicat a la presencia de plàstics al mar; així com la presència de Nina O'Hanlon, especialista en ecologia d'ocells marins que ha estat testimoni del problema dels plàstics als mar en tots els racons del món. Impactada per la magnitud del problema, O'Hanlon està estudiant l'impacte de les deixalles de plàstic en ocells marins des d'una perspectiva analítica però també encaminada a resoldre el problema.

Una de les activitats que han tingut més èxit ha estat l'exposició d'art amb materials reciclats que s'ha anat creant al llarg dels tres dies del Delta Birding. MónNatura Delta, la seu del festival, s'ha vist envaïda per unes quantes aus sorgides de restes de metall. Un cant absolut a l'art del reciclatge d'un jove autodidacta com és en Luca García.

Els aficionats de l'art i dels ocells enguany han estat d'enhorabona perquè han pogut gaudir de la pintura de graffitis en directe cada dia. L'artista Roc Blackblock ha mostrat com una tècnica artística d'origen molt urbà com són els graffiti es pot aplicar magistralment a la temàtica ornitològica.


L'aufrany, projecte triat pels visitants

El Delta Birding Festival és l'únic festival espanyol que destina el preu de les entrades a projectes de conservació dels ocells. Enguany, per primer cop, han estat els mateixos visitants del Festival els que han escollit el projecte guanyador d'entre tots els finalistes. El projecte de l'aufrany ha estat el més votat pels assistents al Festival. Els diners recaptats es destinaran al cens, èxit reproductor i supervivència del mateix. L'objectiu és millorar el coneixement sobre la demografia i l'estat de conservació de l'espècie.

En el darrers anys, gràcies a la venda de les entrades i a la implicació dels visitants s'ha aconseguit recaptar més de 20.000€ per dedicar-los a projectes com l'Atles d'Ocells nidificants Europeu o els estudis sobre la tórtora eurasiàtica, entre d'altres.

Una altra novetat ha estat la presència, al Festival, del grup Lechuzas Pajareras – Women Birders Group. La manca de dones aficionades a l'ornitologia és un fet constatat des de fa temps i, s'observa ara una tendència a que això canviï.

Uca Díaz, Maria Cabau i Maria Sánchez han explicat per què, malgrat que vivim en una societat cada vegada més igualitària, encara és necessari promocionar l'ornitologia en femení. Junt amb les seves col·laboradores posaran de manifest quines particularitats té ser dona birder.


Màxim nivell amb ponents de renom internacional

El Festival ha comptat com sempre amb una graella de conferències amb ponents de renom a nivell mundial com Tim Birkhead, el professor britànic que ho sap tot dels ous dels ocells; o Magnus Robb, especialista en les gravacions de sons, en concret de reclams d'ocells migrants nocturns. Sense oblidar altres grans ornitòlegs i naturalistes del país com Jaume Sañé, o Eduard Durany i Sergi Garcia.

L'activitat, que s'ha dut a terme del divendres 20 al diumenge 22 de setembre, ha inclòs un ampli ventall d'activitats i tallers per a totes les edats: sortides en vaixell, alliberament d'aus, conferències i exposicions entre d'altres que s'han fet al recinte educatiu de MónNatura Delta. Un equipament de la Fundació Catalunya La Pedrera, organitzadora del Festival conjuntament amb Oryx i l'Institut Català d'Ornitologia (ICO).

Al programa d'activitats ampli i atractiu, l'acompanya una gran fira de productes i serveis, amb més de seixanta expositors, pensats per als ornitòlegs i per a la gent que gaudeix de la natura en general. S'hi ha pogut trobar la millor representació d'estands de marques de binocles i telescopis per a l'observació de la natura i també ha estat punt de trobada de les marques de material fotogràfic dedicades a la fotografia de natura.

Durant el Festival, els visitants també han tingut l'oportunitat excepcional de visitar la llacuna de l'Alfacada, el tresor més ben guardat del Delta de l'Ebre, on han viscut una demostració d'anellament. Així mateix, s'han fet sortides per a principiants a l'entorn del festival, sortides amb vaixell a mar obert per a observar aus marines, pel riu Ebre i amb bicicleta elèctrica per descobrir des d'una perspectiva diferent les aus del Delta. Per altra banda, la biòloga més mediàtica, Evelyn Segura, ha estat la mestra de cerimònies de l'alliberament d'aus que va tenir lloc diumenge al matí. Tallers de fotografia, familiars i infantils han completat les propostes del Delta Birding Festival per a tots els públics.

La fira ornitològica més important del mediterrani es consolida i segueix creixent pel seu gran èxit de convocatòria amb l'assistència de més de 2.500 persones.


El Delta Birding Festival es consolida com a cita ornitològica ineludible, i segueix   creixent, tot i la pluja | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...
El Perelló, molt per gaudir