Mas de Barberans, el poble de la pauma

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#6/30/2022#) AND (caducitat>=#6/30/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

La Cursa de les Roques d'Orta tanca la temporada de curses per muntanya

El Circuit de curses per muntanya de les Terres de l’Ebre del 2016 arriba a la seva fi. La 22a cursa, la darrera de la temporada, serà la 8a Cursa de les Roques d’Orta. Hem entrevistat a la Marta Martínez, directora de la cursa i presidenta de l’Associació Esportiva Cara Nord perquè ens comenti aspectes imprescindibles d’aquesta cursa que passa per la mateixes Roques de Benet en un recorregut tècnic i dur pel Parc Natural dels Ports.

Etiquetes   curses muntanya, circuitebre, horta sant joan, terra alta, terres ebre

Publicat el14/11/2016

El Circuit de curses per muntanya de les Terres de l'Ebre del 2016 arriba a la seva fi, després d'haver-se disputat 21 curses, tancarà la temporada la 8a edició de la Cursa de les Roques d'Orta, aquest diumenge 20 de novembre.

Hem entrevistat a la Marta Martínez, directora de la cursa i presidenta de l'entitat organitzadora, l'Associació Esportiva Cara Nord, perquè ens comenti els aspectes imprescindibles per a tots aquells que hi participin en les diferents modalitats: cursa absoluta, cursa júnior i cursa cadet.


Una cursa amb denominació d'origen

Tot i que és una cursa que es fa a la Terra Alta, no parlarem de vi sinó que parlarem de la denominació del poble que l'acull perquè Marta ens destaca que “som d'Orta, sense H; el nostre club està adscrit al moviment que promou la recuperació de l'antic nom de la nostra població”. Noms a banda, no hi ha cap dubte que un atractiu de la cursa absoluta és que passa per les mateixes Roques d'en Benet, tot un símbol del poble i també del Parc Natural dels Ports. De totes formes Marta ens diu que “aquest és el segon any que passem per les mateixes Roques de Benet perquè en les edicions anteriors només podíem passar-hi prop degut als problemes que podia causar l'esdeveniment a algunes espècies que hi habiten; tot i això l'any passat es va apostar per a plantejar al Parc un recorregut i unes condicions que no empitjoressin l'entorn i les espècies; a partir de llavors la cursa pot passar per aquesta zona”.


Les tres curses de les Roques

Les curses del Circuit ebrenc han de tenir, com a mínim, la cursa absoluta, la júnior i la cadet. En el cas d'Orta no hi ha ni cursa curta ni marxa. La cursa absoluta té 25 Km i 1.900 metres de desnivell positiu; la júnior, de 15 Km i 1.070 metres de desnivell positiu; i la cadet amb 9 Km i 600md+.

La directora de cursa ens comenta que “les 3 curses de les Roques es plantegen com una cursa tècnica i dura, que transcorren per mitja muntanya però, sobretot l'absoluta té caràcter d'alta muntanya; en els diferents recorreguts podem gaudir d'una riquesa paisatgística i, alhora, cultural: Roques de Benet, el convent de Sant Salvador, Santa Bàrbara i el casc antic del poble, trobant zones de bosc, roca, canals amb pedra, prats ...”.

La Cursa de les Roques d’Orta tanca la temporada de curses per muntanya | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...participants de l'edició del 2015 de la Cursa de les Roques prop del coll de Botana


Aquesta és de les poques curses del Circuit que es fa en línia, amb la sortida i l'arribada en llocs diferents. Els participants han d'acudir al centre urbà d'Orta, de d'on seran traslladats amb autobús a l'àrea de la Franqueta, mentre que l'arribada està ubicada a la plaça de Catalunya. En la planificació del recorregut, sobretot en l'absoluta, "el club sempre manté el seu caràcter propi, amb la condició de no fer una cursa molt llarga però amb un fort desnivell amb un recorregut atractiu i espectacular; per les característiques del territori tot això no és gens difícil d'aconseguir". És habitual en la gent de l'AE Cara Nord que cada any canviïn el recorregut amb "la intenció d'ensenyar als participants diferents indrets del nostre terme municipal". En les edicions anteriors calia fer una zona plana cap al final que uneix la zona del Port amb la població però “enguany hem fet canvis per tal de fer un final de cursa molt més atractiu, sense haver de fer la pujada de «la tàpia»; per això hem canviat la primera part de la cresta per la pujada als Cucons”. Dos novetats més d'aquesta vuitena edició de la Cursa de les Roques serà la crono de descens, de 3,5 Km de distància i un desnivell negatiu de 590 metres; i la pujada a les Voltes fins a la Serra. Sobre la crono descens Martínez ens explica que “començarà al baixador de Valero, on els corredors «xiparan», el primer tram és molt tècnic i difícil de córrer, després ja és més corredor tot i que hi haurà algun tram que dificultarà la baixada, fins al final del tram just a l'arribar al quart avituallament al creuar el riu Canaletes" per aquest tram cronometrat hi haurà premi al “descens més cabra” per al noi i noia més ràpids.

Marta ens destaca que “nosaltres treballem per a condicionar el recorregut però hem d'agrair l'ajuda de la brigada del Parc que s'encarrega de la neteja dels senders de la zona del Parc Natural”.

El fet que es tracti d'una cursa en línia, amb sortida a la Franqueta i arribada al centre d'Orta, implica un seguit d'aspectes organitzatius que des de Cara Nord han de tenir en compte com ara “el trasllat dels participants amb autocar, que comporta un encariment de la inscripció, i haver de fer la sortida a les 9:30, una mica més tard que les altres curses, perquè Orta està allunyada del lloc de sortida; a més hem de muntar més zones i distribuir als voluntaris i col·laboradors d'una manera més complexa que si la cursa fos en un circuit circular”.


La darrera cursa del Circuit, final de temporada

A ningú se li escapa que aquest 2016 el nombre de participants ha baixat en la majoria de curses, segurament per una alta oferta de curses tant a les Terres de l'Ebre com en comarques veïnes, però hi ha altres aspectes que afecten a la participació, és el principal motiu de la reducció de curses per muntanya per a l'any que ve. A algunes proves els afecta estar massa al principi de temporada, altres per les altes temperatures de l'estiu, altres per fer-se en horari de tarda-vespre, però pel que ens diu Marta, en el seu cas, és que “al ser la nostra la darrera prova del Circuit ens afecta perquè molts corredors ja han donat per acabada la seva temporada particular fa unes setmanes, ja sigui per cansament, lesions, ... a més alguns decideixen no fer-la perquè la classificació final ja està decidida i no els fan falta els punts”. Tot i això ens diu que “tenim la sort que més de la meitat dels participants vénen de fora de les Terres de l'Ebre, com ara Barcelona, Lleida, Camp de Tarragona, País Valencià, Aragó, ...)”.

La Cursa de les Roques d’Orta tanca la temporada de curses per muntanya | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...participants de l'edició del 2015 de la Cursa de les Roques prop del coll de Botana.


Tothom implicat en la cursa

Evidentment, com en totes les curses, sense la col·laboració desinteressada de molta gent i entitats la Cursa de les Roques no podria fer-se. En aquest cas “la nostra cursa es fa principalment amb gent de Cara Nord, però hi ha associacions del poble, com la de les Dones, així com gent que s'implica a títol individual; també vull destacar rebem ajuda d'altres clubs com l'AE Cota 705 del Pinell, Trail Roquetes i els companys de la Cameta Coixa de Miravet”.

Marta ens recorda, per a finalitzar, que serà una cursa amb els serveis habituals de guarda-roba a La Franqueta, que després es portarà a la zona d'arribada, dutxes, servei de fisioteràpia, ... “dinar sense límit per a participants i acompanyants; a més durant el dinar es projectaran les fotografies i vídeos de la cursa realitzats per l'empresa Terraltop".