TransTerraAlta, una ruta sorprenent

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#1/19/2022#) AND (caducitat>=#1/19/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Cremes controlades al Parc Natural del Delta de l’Ebre

Durant el mes de febrer es netejaran 130 hectàrees de superfície del parc

Etiquetes   Natura patrimoni, delta ebre

Publicat el14/2/2018

Cremes controlades al Parc Natural del Delta de l’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Moment de la crema de senillars


Fins a finals del mes de febrer es portaran a terme cremes controlades al Parc Natural del Delta de l'Ebre. Concretament, les cremes afectaran al senillar present a les basses de les Olles, l'Encanyissada, la Platjola, la Tancada i als Ullals de Baltasar. En total, es preveu actuar en 130 hectàrees de superfície, si la climatologia ho permet.

Aquesta actuació es duu a terme cada any durant el mes de febrer com a eina de gestió clau per regenerar ecosistemes humits i millorar els hàbitats protegits. L'objectiu de la crema és reduir l'acumulació de biomassa i matèria orgànica en espais humits per a facilitar el moviment de la fauna present. La planificació dels treballs s'ha dissenyat amb l'objectiu de minimitzar l'impacte en l'entorn, de manera que les cremes s'efectuen per fraccions, repetint l'operació cada quatre o cinc anys a la mateixa fracció.


Què és el senill i per què es crema

El senill (Phragmites australis) és una planta de la família de les gramínies semblant a la canya, que s'estén per grans extensions i desplaça altres espècies. Al Delta de l'Ebre, els senillars es troben al voltant de les basses, antics arrossars i marges del riu. Aquests són els hàbitats potencials per a la nidificació d'aus i com que el senill creix de manera molt ràpida, s'acumula matèria orgànica i restes que provoquen un envelliment progressiu de la planta. El foc serveix per eliminar les restes vegetals mortes de senill perquè el nou surti amb més vigor a la primavera.

Les cremes es fan ara perquè la vegetació reuneix les condicions òptimes i fora del període reproductiu de les aus.