Deltaic, turisme responsable i sostenible al Delta de l’Ebre

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#6/27/2022#) AND (caducitat>=#6/27/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Creix un 34 per cent el nombre d'empreses adherides a la marca Reserva de la Biosfera Terres de l'Ebre

Aquesta és una de les dades destacades del balanç de 2017 que aquest matí ha presentat el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE)

Etiquetes   turisme, terres ebre, ebre reserva bioesfera

Publicat el31/1/2018

Creix un 34 per cent el nombre d’empreses adherides a la marca Reserva de la Biosfera Terres de l’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... El 2017 es va posar en marxa l'aplicació Ebrebiosfera per a mòbils i tauletes 


El número d'empreses adherides a la marca Reserva de la Biosfera Terres de l'Ebre, que gestiona el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE), va créixer el 2017 en un 34 per cent. Un total de 33 empreses del Baix Ebre, Montsià, Terra Alta i Ribera d'Ebre es van incorporar a aquesta marca de qualitat que ja en suma a dia d'avui 129. Aquesta és una de les dades destacades del balanç de 2017 que el president, vicepresident i director tècnic del COPATE i la Reserva, Francesc Gas, Enric Adell i Josep Aragonés, respectivament, han fet de la gestió duta a terme a la Reserva de la Biosfera Terres de l'Ebre.

De les 129 empreses acreditades actualment pel Comitè Avaluador de Marca, un 66% pertanyen al sector agroalimentari; un 27%, al turístic; i un 7%, al d'artesania i fabricació en general. El vicepresident del COPATE, Enric Adell, que és el responsable de l'àrea de la Reserva de la Biosfera, ha remarcat la importància de disposar d'una marca pròpia que significa un distintiu exclusiu per a les empreses adherides. "Moltes empreses valoren molt favorablement formar part de la Reserva de la Biosfera perquè els hi dóna accés a nous mercats, a nous clients i a posicionar millor el seu producte, a més d'augmentar-ne el valor afegit", ha indicat Adell, que ha posat com a exemple el de les empreses Mel Múria, Cerima Cherries, la Cooperativa de l'Aldea o el Grup Fruiter de Benissanet.

El president del COPATE, Francesc Gas, ha ressaltat la importància que té per al Consorci la Reserva de la Biosfera, ja que es tracta d'un projecte transversal, que dóna un nou context de treball a totes les àrees del COPATE. La salubritat pública, el sanejament, l'eficiència energètica, la gestió de residus i la gestió forestal adquireixen un nou sentit en aquest context global de qualitat ambiental del territori".

Pel que fa a les accions relacionades amb la marca, durant el 2017 es van desenvolupar tres fòrums formatius adreçats a les empreses adherides: el primer al Montsià, on es va parlar de la Reserva a les empreses i amb una xerrada sobre la gastronomia i restauració com a impulsors d'una economia sostenible; el segon va tenir lloc a la Ribera d'Ebre, centrat amb el comerç digital i amb la presentació del projecte “El Camí de l'Ebre, una oportunitat per al desenvolupament del territori”; i el tercer a Gandesa, enfocat en la contractació i eficiència energètica en activitats econòmiques. Aquests fòrums pretenen ser un espai de trobada permanent entre les empreses i l'ens gestor de la Reserva i, tal com ha remarcat Aragonés, la voluntat és que continuïn sent itinerants per tot el territori.

L'any passat també es va aprovar el Pla de Gestió de la Reserva, en el tercer Consell Consultiu celebrat a la Cambra de Comerç de Tortosa i presidit per la consellera Meritxell Serret, en què també es va presentar la col·laboració entre el DARP i el COPATE per al foment de l'activitat agroforestal de la Reserva.

En relació a la promoció i difusió de la Reserva i els seus valors, es va posar en marxa l'aplicació Ebrebiosfera per a mòbils i tauletes que divulga els continguts del web www.ebrebiosfera.org i es va constituir també una Comissió de Seguiment tècnica amb les quatre comarques implicades per a la revisió i actualització dels continguts. A més, el coordinador de la Reserva de la Biosfera, Josep Aragonés, ha avançat que aquesta Setmana Santa es durà a terme una campanya per promocionar la descàrrega de l'App entre els visitants, a través de les oficines de turisme i altres punts d'informació turística.

Josep Aragonés també ha destacat la participació en un fòrum de Reserves de la Biosfera Mediterrànies a Castellet de Foix i en un Workshop internacional a Grècia organitzat per l'Oficina de la UNESCO de Venècia. A més, es va invitar a la RB Terres de l'Ebre a la RB Alto Bernesga, en una jornada de treball amb empresaris i polítics per tal de compartir l'experiència en la creació i implementació d'una marca pròpia.

Al setembre del 2017 es va assistir al II Congrés Espanyol de Reserves de la Biosfera, on es va adoptar el nou Pla d'Acció per a la Red Española de Reservas de la Biosfera, com adaptació del Pla d'Acció de Lima 2016-2025. També es va celebrar el Consell de Gestors de RB espanyoles i la sessió anual del Comité Español del MaB.

En el marc del projecte Life Clinomics, el 2017 es va constituir la MESACC, la Mesa Territorial d'Adaptació al Canvi Climàtic i també es van reunir les Meses Sectorials Social, Turística, d'Agricultura i Pesca. L'objectiu del Life Clinomics és augmentar la resiliència de les entitats locals mediterrànies a través de la intervenció en tres territoris: la RB del Montseny, la comarca de l'Alt Penedès i la RB Terres de l'Ebre, i al voltant d'activitats econòmiques significatives: el turisme, agricultura, pesca i explotacions forestals.

L'últim trimestre de l'any també es va presentar un projecte finançat a través d'una ajuda europea Interreg, en el qual la RB Terres de l'Ebre en forma part, el projecte DestiMED, per tal de promoure el desenvolupament del turisme sostenible i desenvolupar projectes ecoturístics en xarxa al Mediterrani.


Creix un 34 per cent el nombre d’empreses adherides a la marca Reserva de la Biosfera Terres de l’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...  Josep Aragonés, Enric Adell i Francesc Gas, director tècnic, vicepresident i president del COPATE i la Reserva, respectivament