suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu

CAT | ES


Les cooperatives agraries reclamen uns 6,5 M€ anuals per a mesures agroambientals en arròs

El Govern preveu una reducció a només 4 M€/any a partir de 2023

Etiquetes   de la terra, arros, agricultura, delta ebre,cooperatives,

Publicat el23/2/2022

Les cooperatives agraries reclamen uns 6,5 M€ anuals per a mesures agroambientals en arròs | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Arrossar al delta dret


La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) plantejarà canvis en l'actual proposta de mesures agroambientals per al sector arròs i demanarà un pressupost mínim de 6,5 milions d'euros anuals en la reunió que, juntament amb representants de PRODELTA, mantindrà avui amb el Secretari General del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC). La reivindicació sorgeix com a resposta a la proposta de 4 milions anuals presentada pel DACC en el marc del nou Pla Estratègic de la Política Agrària Comunitària (PEPAC) 2023-2027.

En les observacions presentades en el termini d'audiència pública del PEPAC 2023-2027, la FCAC ha explicitat que les cooperatives no comparteixen la proposta del Departament de compensar parcialment -només en un 80%- els sobrecostos derivats d'aplicar les agroambientals. Així mateix, ha posat de manifest l'impacte “molt positiu” que aquestes mesures han tingut sobre el territori i els ecosistemes d'alt valor natural que es troben pròxims a les zones productores d'arròs.

Jordi Marcel Matamoros, responsable d'arròs de la FCAC, argumenta que “durant el Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020 ja hem patit aquest tipus de retallada però pensàvem que el Govern corregiria la situació en el següent període. Malauradament estem veient que aquesta no és la intenció sinó, ben al contrari, es preveu una nova reducció del suport. Ens preocupa que la proposta actual no compensi totalment el sobrecost del sector primari per l'aplicació de pràctiques ambientals perquè pot suposar un desincentiu i provocar que la superfície acollida disminueixi, amb conseqüències per a l'entorn”.

Els plantejaments defensats per les cooperatives impliquen incrementar el pressupost de 4 milions d'euros establerts en la fitxa del PEPAC fins a 6,5 milions anuals. Addicionalment, està previst sol·licitar que es revisi la justificació d'algunes primes pel que fa al lucre cessant, els sobrecostos del control mecànic de males herbes i l'ús de llavor certificada.

Les cooperatives arrosseres representen el 72% de la producció d'arròs a Catalunya i estan duent a terme actuacions beneficioses per al medi ambient i el clima des de fa més de 20 anys.


Per: Redacció

Fotos: Cedida