Roquetes.  Muntanya, ciència i tradició

CAT | ES


Constituït el Fòrum per avançar en l’obtenció de la Carta Europea de Turisme Sostenible dels Ports

S’espera comptar a finals d’any amb el Dossier de candidatura validat pel Fòrum, perquè durant el 2022, el Parc Natural dels Ports se sotmeti al procés d’auditoria d’EUROPARC, que decidirà la seva adhesió

Etiquetes   entorn, natura, turisme, turisme sostenible, turisme responsable, parc natural ports, terres ebre, europarc

Publicat el25/2/2021

Constituït el Fòrum per avançar en l’obtenció de la Carta Europea de Turisme Sostenible dels Ports | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... El Fòrum escollirà un grup de treball per redactar els documents de la candidatura del Parc Natural


El Parc Natural dels Ports ha constituït aquest dijous un Fòrum permanent per avançar en l'obtenció de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), el distintiu de la Federació EUROPARC que acredita la convivència del turisme amb la sostenibilitat en els espais naturals protegits. Aquest nou òrgan de participació té caràcter permanent, i està obert a particulars, institucions, empreses i entitats interessades, tant de l'àmbit del parc natural com de la resta de Catalunya. De moment, en formen part un centenar de persones, tot i que es podrà sol·licitar sumar-s'hi durant tot el procés.

El Fòrum, que es reunirà dos o tres cops a l'any, servirà per compartir l'evolució de la candidatura amb els agents implicats. Del Fòrum en surten les persones que conformaran el grup de treball més reduït que durant aquest any ha de supervisar l'elaboració dels documents a presentar a EUROPARC: la diagnosi, l'estratègia i el pla d'acció. Seran unes 25 persones en representació de sectors diversos com la restauració, hoteleria, activitats turístiques i de guiatge, administracions i entitats sectorials.

S'espera comptar a finals d'any amb el Dossier de candidatura validat pel Fòrum, perquè durant el 2022, el Parc Natural dels Ports se sotmeti al procés d'auditoria d'EUROPARC, que decidirà la seva adhesió. Aquesta és la fase inicial, en què s'acredita l'espai natural protegit, i més endavant, s'iniciarà la següent fase, que inclou acreditar empreses turístiques del seu àmbit, i en l'última fase, agències de viatge.

La candidatura compta amb el suport de representants dels parcs naturals del Delta de l’Ebre i de la Zona Volcànica de la Garrotxa, acreditats amb la CETS des del 2007 i 2001, respectivament. A Europa hi ha 104 àrees protegides acreditades amb la CETS, de les quals 11 a Catalunya.


11 espais naturals acreditats a Catalunya

La CETS representa una eina de planificació i gestió que suposa el treball conjunt d'un espai natural protegit i els agents turístics públics i privats del territori, per a definir i garantir un futur viable i saludable per a les persones i per al seu entorn.

El Parc Natural dels Ports va començar a pensar en aquesta línia de treball el 2018 a partir d'un seguit de jornades participatives, en què l'emprenedoria local va valorar positivament les possibilitats del turisme sostenible com a motor de desenvolupament socioeconòmic a la zona. El febrer del 2020, la Junta Rectora del Parc va aprovar l'inici d'aquesta línia d'acció, amb el finançament del Departament de Territori i Sostenibilitat i la Diputació de Tarragona.

Actualment hi ha 104 àrees protegides a Europa acreditades amb la CETS, de les quals 11 a Catalunya. També 150 empreses han estat acreditades en la Fase II i Parc Natural del Delta de l'Ebre ja estan treballant en la fase III, que acredita agències de viatge, i a la Zona Volcànica de la Garrotxa, ja en tenen dues acreditades.


Font: Redacció

Foto: EbreActiu