Ulldecona, un passeig per la història

CAT | ES


Un consorci català crea un sistema per verificar l’origen de l’oli d’oliva i detectar possibles adulteracions

Donat el seu valor gastronòmic i nutricional, l’oli d’oliva té associat un elevat risc de frau; per això és important trobar fórmules que permetin controlar, detectar i reduir situacions enganyoses com ara possibles adulteracions fruit de barreges amb altres olis, a l’hora que es verifica la varietat de l’oli i el seu origen geogràfic

Etiquetes   de la terra, oli oliva, DO oli Terra Alta, DOP BaixEbre Montsia, catalunya

Publicat el8/3/2021

Un consorci català crea un sistema per verificar l’origen de l’oli d’oliva i detectar possibles adulteracions | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Un consorci català ha desenvolupat un sistema per verificar l'origen i la varietat de l'oli d'oliva amb l'objectiu de detectar adulteracions i evitar el frau. Aquest projecte s'emmarca en la Comunitat RIS3CAT INNOÀPAT, impulsada per ACCIÓ -l'agència per a la competitivitat de l'empresa depenent del Departament d'Empresa i Coneixement- i coordinada per l'IRTA.

La iniciativa forma part del projecte Autenfood, que lidera la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i en el qual participa el grup de recerca en Lípids i Compostos Bioactius (LiBiFOOD) de la Universitat de Barcelona (UB), així com diverses empreses catalanes del sector de l'alimentació Aquest projecte té l'objectiu de garantir la seguretat i autenticitat de productes agroalimentaris catalans millorant la detecció del frau, com és el cas de l'oli d'oliva. El pressupost del projecte Autenfood, que supera el milió d'euros, està cofinançat pel Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

D'acord amb el responsable sectorial oli oliva FCAC, Antoni Galceran, “malauradament, donat el seu valor gastronòmic i nutricional, l'oli d'oliva té associat un elevat risc de frau; per això és important trobar fórmules que permetin controlar, detectar i reduir situacions enganyoses com ara possibles adulteracions fruit de barreges amb altres olis, a l'hora que es verifica la varietat de l'oli i el seu origen geogràfic”.

En aquest sentit, una de les línies del projecte, concretament, s'ha centrat en el desenvolupament de “noves estratègies analítiques per verificar la varietat de l'oli d'oliva, el seu origen geogràfic i detectar adulteracions amb altres tipologies d'olis” que afecta aquest producte, segons Galceran, fet que “permetrà mantenir la qualitat i continuar incrementant la confiança dels consumidors en els nostres olis”. A Catalunya existeixen 5 denominacions d'origen d'oli d'oliva (Oli de Terra Alta, Oli del Baix Ebre-Montsià, Oli de l'Empordà, Siurana i Les Garrigues), i actualment, segons dades d'ACCIÓ i Prodeca, 347 empreses en són productores i facturen 800 milions d'euros de manera agrupada.

Com a resultat d'aquest projecte, s'ha platejat un protocol d'autenticació de l'oli, una eina que es desenvoluparà a curt termini i que la FCAC, les seves cooperatives, i la UB, implementaran de manera progressiva com a eina de treball amb l'objectiu d'escalar-ho a altres agents vinculats al sector de l'oli, com ara empreses productores i entitats de l'administració. En aquest sentit, el consorci també ha creat un servei d'assessorament dirigit a empreses i entitats de l'àmbit per donar resposta a les principals problemàtiques sectorials actuals o futures que puguin aparèixer relacionades amb l'autenticació de l'oli.

La investigació centrada en l'oli d'oliva s'emmarca en un objectiu més ampli del projecte Autenfood, en què, a banda de la FCAC i la UB, també treballen les empreses Embotits Salgot, Mahou i Preparados Alimenticios SIMAT. En el marc del projecte s'han desenvolupat metodologies analítiques que permeten l'autenticació de diferents aliments catalans en diversos punts de la cadena alimentària, tant pel que fa a matèries primeres com als productes acabats d'especial interès per a l'economia i la societat com la carn de porc, la cervesa o ingredients per a la producció de productes solubles granulats per al sector del “vending”, “dispensin”, “horeca” i “retail”, a més de l'oli d'oliva.


Les Comunitats RIS3CAT

Una Comunitat RIS3CAT és una associació sectorial público-privada formada per diferents entitats (empreses, centres tecnològics, universitats i altres agents del sistema d'R+D) amb l'objectiu de desenvolupar durant 3 anys projectes tecnològics transformadors amb alt impacte per a l'economia catalana. La Generalitat de Catalunya, a través d'ACCIÓ –l'agència per a la competitivitat de l'empresa, depenent del Departament d'Empresa i Coneixement-, ha posat en marxa tres convocatòries del programa i actualment ha acreditat 13 Comunitats RIS3CAT que representen tots els sectors estratègics per a la indústria catalana.

El pressupost total per impulsar les 13 Comunitats RIS3CAT és de 53 milions d'euros, uns ajuts gestionats per ACCIÓ i part dels quals provenen del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu de Catalunya 2014-2020. Aquests ajuts mobilitzaran una inversió de 140 milions d'euros per part dels socis integrants de les Comunitats RIS3CAT que, en el conjunt de les tres convocatòries, duran a terme 72 grans projectes d'innovació i R+D i agrupen 480 entitats (322 de les quals són empreses).


Per: Redacció

Foto: Federació Cooperatives Agràries