DeltaBirding Festival. 23, 24 i 25 de setembre de 2022

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#8/20/2022#) AND (caducitat>=#8/20/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

La consellera Jordà anuncia un pla de reforç de la protecció de les basses del Delta de l’Ebre

Les actuacions han de permetre la lliure entrada d’aigua marina a les basses, necessària per assegurar el seu equilibri ecològic, però sense suposar problemes de desbordament i d’afectació als camps d’arròs veïns en cas de pujada del nivell del mar

Etiquetes   entorn, delta ebre, parc natural delta ebre, proteccio delta

Publicat el14/12/2021

La consellera Jordà anuncia un pla de reforç de la protecció de les basses del Delta de l’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... La consellera durant la presentació del pla de reforç de la protecció de les basses del Delta


La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, va anunciar la passada setmana un pla de reforç dels espigons de protecció de les basses del Delta de l'Ebre. Les actuacions, que tenen un pressupost de 4,9 milions d'euros, es desenvoluparan a les llacunes de l'Encanyissada i la Tancada, així com al Canal Vell. L'objectiu és protegir els camps de cultiu d'arròs davant d'episodis de desbordament i el risc d'afectació en un futur que pot suposar l'elevació del nivell del mar.La consellera va presentar el pla durant una visita a la bassa de l'Encanyissada.

La consellera Jordà va remarcar que “el Delta és una patrimoni natural del país, i hi hem de posar tots els nostres esforços per garantir el seu futur, amb actuacions tant a curt, com a mitjà i llarg termini”. En aquest sentit, la consellera ha explicat que “la crisi climàtica i l'escalfament global provocaran que en els propers anys que, de manera aïllada però cada vegada més freqüent, es pateixin episodis puntuals de creixement del nivell del mar”. Per aquest motiu, la titular d'Acció Climàtica ha reiterat “la importància i necessitat d'aquest pla de reforçament dels espigons perimetrals de les basses, unes estructures que ja existeixen, encara que es troben molt debilitades i que no cobreixen el 100% del perímetre”.

El Pla preveu reforçar els espigons ja existents a l'Encanyissada i la Tancada, que es troben molt debilitats, i ampliar la seva protecció a tot el perímetre. Les noves estructures tindran una elevació mitjana d'uns 50 centímetres per sobre el nivell mig del mar i una amplada d'uns 4 metres. La consellera ha explicat que això permetrà la lliure entrada d'aigua marina a les basses, necessària per assegurar el seu equilibri ecològic, però sense suposar problemes de desbordament i d'afectació als camps d'arròs veïns, en cas de pujada del nivell del mar.

Així mateix, els espigons es reforçaran amb la sorra contigua a les basses generant un petit canal lateral que farà de distribuïdor de l'aigua dolça que entra per tota la llacuna. També es propiciarà el creixement de vegetació per dotar aquests entorns de més resistència quan hi hagi episodis d'onatge directe. En total s'actuarà sobre un tram de 35 quilòmetres.

En el cas de la bassa del Canal Vell l'actuació es centre en la part nord i oest de la llacuna on s'elevaran els camins perimetrals ja existents. A la part nord, la zona més sensible de la bassa, també es planteja la construcció d'un espigó de protecció. S'actuarà sobre un total de 13 quilòmetres, ampliables a 10 més si és considera necessari.

El Pla s'ha dissenyat amb l'estreta col·laboració de les Comunitats de Regants de la Dreta i l'Esquerra, així com amb a Confraria de Sant Pere, la Federació de caça i el Parc Natural del Delta de l'Ebre. Les actuacions començaran l'any 2022 i es perllongaran durant el 2023. En la seva execució es tindran en compte els períodes de nidificació de les aus i no es realitzaran treballs durant aquestes fases per evitar afectacions en la fauna.


Per: Redacció

Foto: Cedida