Roquetes.  Muntanya, ciència i tradició

CAT | ES


Comença la vint-i-quatrena campanya d'excavacions a la residència fortificada de Sant Jaume d’Alcanar

Les diferents campanyes han confirmat la qualitat del jaciment de la Primera Edat del Ferro

Etiquetes   entorn, arqueologia, patrimoni, turisme cultural, alcanar, montsia, terres ebre

Publicat el4/8/2021

Comença la vint-i-quatrena campanya d’excavacions a la residència fortificada de Sant Jaume d’Alcanar | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Vista aèria del jaciment de Sant Jaume Mas d'en Serra, a Alcanar


Aquesta setmana ha començat la campanya anual d'excavacions a la residència fortificada de Sant Jaume d'Alcanar. A causa de les mesures marcades pel Procicat per a contenir la pandèmia de covid-10, enguany l'equip del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRAP) de la Universitat de Barcelona (UB) estarà format per un nombre reduït de professionals, 10 persones.

Des de l'any 1997, el GRAP hi està duent a terme una campanya d'excavació anual, a excepció de l'any passat que no es va poder celebrar per la crisi sanitària.

Les diferents campanyes han confirmat la qualitat del jaciment de la Primera Edat del Ferro. Segons els experts, la seua situació costanera va permetre mantenir un contacte intens amb els primers comerciants mediterranis que van arribar fins a les nostres costes, com els fenicis, i això va generar un contacte comercial entre les rutes de l'Ebre i la Mediterrània.

A més de resultar molt ric en troballes materials, els arqueòlegs valoren l'excepcional estat de conservació de les estructures, que en alguns casos compten amb murs originals de fins a diversos metres d'alçada originals. A més, els descobriments que s'hi ha realitzat han permès fer reinterpretacions del món preibèric al país, en aspectes com l'organització social, o els elements constructius i de defensa.

Les principals línies d'estudi actuals del GRAP parteixen de la campanya d'excavacions de l'any 2019, en la qual hi va haver sorpreses, com la descoberta d’un espai sagrat o el fet que la residència fos construïda sobre fonaments de tipus fenici. També s'està estudiant en la hipòtesi que el jaciment fou orientat cap a algun lloc en concret, com la lluna o el sol, per determinades creences.


Un museu virtual

El GRAP també està treballant en l'elaboració d'un museu a la plataforma Sketchlab que permetrà observar de ben a prop i en 3D les peces que al llarg dels anys s'han anat descobrint a diferents jaciments com el de Sant Jaume o la Moleta del Remei. David Garcia, arqueòleg i director del projecte, assegura que amb aquesta iniciativa “es vol fer un pas en la divulgació del patrimoni iber arribant a tot el món i a públics ben diversos”.

El GRAP també treballa en un projecte d'impressió 3D per reproduir la vaixella que es va trobar al jaciment de Sant Jaume Mas d'en Serra.


Font: Redacció

Foto: Cedida