Eports Ample de Banda i Internet

CAT | ES


El Comebe vol reivindicar el paper de la dona durant la Guerra Civil amb una exposició al centre 115 dies

El nou box s’afegirà a la mostra permanent i recrearà els treballs que les dones van dur a terme durant el conflicte

Etiquetes   vida activa, memoria historica, corbera ebre, espais batalla ebre, terres ebre,

Publicat el27/4/2022

El Comebe vol reivindicar el paper de la dona durant la Guerra Civil amb una exposició al centre 115 dies | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... El director del COMEBE, Batiste Forcadell i la comissària del nou espai expositiu dedicat a les dones, Anna Sospedra


El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe) dedicarà un espai del Centre d’Interpretació 115 dies, de Corbera d’Ebre, a recuperar la memòria de les dones que van patir la Guerra Civil i la postguerra. El nou box s’afegirà a l’exposició permanent, que actualment és el centre amb més visitants dels que gestiona l’ens. La comissària del nou espai serà la historiadora Anna Sospedra, autora de l'obra “Doblement oblidades”, un estudi que recupera la memòria de les dones a les brigades internacionals. Segons la comissària, el nou box recrearà les feines que les dones van fer durant la guerra, com a la indústria tèxtil, cosint uniformes pels soldats, fent de mestres o encarregant-se dels ferits, per part de les infermeres.

El nou box també reflectirà les tasques tradicionalment més femenines, com les assistencials o de cura que duien a terme les infermeres i les auxiliars en hospitals i centres de salut, i les tasques culturals de les mestres i les administratives.

El Departament de Justícia — mitjançant la Direcció General de Memòria Democràtica — s'ha marcat com a objectiu per a aquesta legislatura reivindicar i posar més èmfasi en la mirada i el paper de les dones en les polítiques de memòria.

"Parlem massa sovint de la memòria al front i els camps de batalla però se'ns oblida el paper de les dones en aquella època. Elles són les grans oblidades. Des del Comebe ho volem reivindicar i per això també hem apostat per una historiadora tortosina, apostant així pel territori i pel talent de les dones", ha apuntat el director del Comebe, Batiste Forcadell.

La titular de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, ha explicat que recuperar i reivindicar les veus de les dones ha esdevingut una prioritat del Departament. "Històricament el paper de la dona durant la guerra no s'ha reconegut prou. I elles també hi eren, també van ser víctimes directes de la repressió i des de la rereguarda es van encarregar de les famílies, de l'atenció als soldats i als ferits... elles també van escriure aquesta pàgina fúnebre de la nostra història. I és de justícia incloure-les en la nostra memòria democràtica", ha declarat.

L'any passat, per primer cop, una de les plaques instal·lades al Memorial de les Camposines contenia el nom d'una dona víctima de la Guerra Civil i la postguerra. Asunción Álvarez Clua, nascuda a Corbera d'Ebre l'any 1889 i morta a l'edat de 49 anys, s'ha convertit en la primera dona inscrita al Memorial.

El Memorial Democràtic també ha fixat en les dones una de les seves principals línies estratègiques de treball per a aquest 2022. Posarà èmfasi en la mirada de les metgesses, les educadores, les dones que cuidaven les famílies o que amagaven persones a casa seva, entomant el perill que això suposava; dones que amb el seu coratge van fer front a situacions penoses, històries de resiliència i també de fugida a l'estranger.


Per: ACN

Foto: Cedida COMEBE

comparteix-ho