Venda online productes de la Terra

CAT | ES


El Comebe participa en l'edició 2021 d'Ebre, Música & Patrimoni

L’exposició «Ossos com tiges que encara no han florit» es podrà veure fins el 30 de setembre al Centre d’Interpretació 115 Dies de Corbera d’Ebre

Etiquetes   vida activa, exposicions, turisme cultural, batalla ebre, terra alta, amposta, corbera ebre, gandesa, terres ebre

Publicat el22/7/2021

El Comebe participa en l’edició 2021 d’Ebre, Música & Patrimoni | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Un any més, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe) participa en el cicle Ebre, Música & Patrimoni organitzat pel Museu de les Terres de l'Ebre. Una proposta artística que enguany té com a protagonista el paisatge sonor. 

Avui, quin és el so de la Batalla de l'Ebre en els espais on va transcórrer durant aquells 115 dies històrics del 1938? Aquest és el punt de partida de l'exposició Ossos com tiges que encara no han florit, una mostra que és homenatge als desapareguts durant la batalla i reivindicació de l'ofici d'arqueòleg. La mostra s'apropa al procés de treball de l'equip d'Iltirta Arqueologia, que ha excavat la fossa del Mas de Santa Magdalena. Aquesta finca agrícola situada als afores de Móra d'Ebre va ser utilitzada per l'exèrcit republicà com a hospital durant la Batalla de l'Ebre.

Entre el desembre de 2020 i el juliol de 2021 l'equip d'arqueòlegs i antropòlogues físiques i forenses han excavat seixanta-quatre rases o llocs d'enterrament, en les quals s'han recuperat 177 individus i 9 amputacions. Aquesta és la 34a actuació del Pla de fosses i per la seva magnitud s'ha convertit en la més gran que fins ara s'ha obert a Catalunya.

Pic, pala, paleta, pinzell, pinces... obrir fossa, cavar fins arribar als ossos, extreure amb molta cura la terra. Sons secs, melodies suaus, notes gairebé imperceptibles. Exhumar, recollir, registrar, dipositar. El treball dels arqueòlegs és minuciós, prenyat d'emoció i que requereix esforç físic i flexibilitat durant jornades de sol a sol a la intempèrie.

Els visitants podran escoltar els sons que es produeixen des de la localització d'una fossa fins a l'exhumació d'un cos, conèixer els diferents instruments que s'utilitzen, descobrir la feina del dia a dia dels equips d'arqueologia, observar a vista de dron l'extensió d'aquesta excavació. Una manera d'apropar-se a una feina força allunyada de l'imaginari popular aventurer construït per la ficció.


Activitats de l'exposició

L'exposició «Ossos com tiges que encara no han florit» s'inaugura el dissabte 24 de juliol amb la xerrada El dia a dia de l'ofici d'arqueòleg. L'equip d'Iltirta Arqueologia explicarà la seva experiència en l'excavació de la fossa del Mas de Santa Magdalena. Serà a les 12 h al Centre d'Interpretació 115 Dies de Corbera d'Ebre.

El dissabte 18 de setembre a les 19.30 h es podrà veure a l'Església del Poble Vell de Corbera d'Ebre l'espectacle Mort a les cunetes. Aquest muntatge teatral narra la història de La Fossa de Can Maçana: l'afusellament de nou republicans, acusats de rebel·lió i sedició, que van ser trets a la mitjanit del 9 de febrer de 1939 de la presó de Manresa, i la fuga d'un d'ells que ho va poder explicar. L'obra reconstrueix aquesta injustícia encara no reparada, amb la força de la paraula i la música en directe, i fa un homenatge a totes les víctimes de la repressió franquista. (Premi al Millor Actor i Millor Espectacle, 24a. Mostra de Teatre de Barcelona). 

Entrada gratuïta (aforament limitat). Inscripció prèvia a info@batallaebre.org


Altres activitats al voltant del 25 de Juliol

Com cada any els ajuntaments que formen part del Comebe programen activitats d'homenatge en record de l'inici de la Batalla de l'Ebre. Enguany són les següents:


Amposta: 24 de juliol de les 20.00 h a les 22.00 h

  • Recordem la guerra per retrobar la pau. Caminada popular des d'Amposta fins al Mas de Talarn (km. 4 de la carretera TV-3443), pel canal de la Dreta de l'Ebre. Itinerari comentat per Terra Enllà, en llocs estratègics de l'inici de la Batalla de l'Ebre, relacionats amb l'acció bèl·lica del 25 de juliol de 1938. Amb la participació de l'Associació del Camí de Sant Jaume de l'Ebre del Montsià.
    Punt de trobada: plaça Ramon Berenguer IV d'Amposta


Gandesa: 25 de juliol a les 10.30 h

  • La Comissió de la Dignitat, juntament amb l'artista Pere Piquer, farà entrega del retrat del brigadista internacional irlandès Michéal O'Riordan al Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre. L'obra es col·locarà a la vora de la pintura mural també donada al CEBE per la Comissió de la Dignitat l'any 2018, que representa el pas del riu a l'inici de la Batalla de l'Ebre del mateix brigadista portant la Senyera.
    Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre. Avinguda Catalunya, 3-5


Corbera d'Ebre: 25 de juliol a 19.30 h

  • Concert de piano de Lluís Capdevila a l'església del Poble Vell de Corbera d'Ebre.
    Entrada gratuïta. Aforament limitat. Peticions d'entrada a corberadebreculturaioci@gmail.com


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho