Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


La Comarca del Matarranya està elaborant un inventari de campanes i els seus tocs manuals

Amb l’inventari, es donaran a conèixer les campanyes històriques del Matarranya i els rellotges dels campanars

Etiquetes   entorn, etnologia, patrimoni, calaceit, comarca matarranya

Publicat el14/12/2022

La Comarca del Matarranya està elaborant un inventari de campanes i els seus tocs manuals  | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Un dels municipis on ja s'han registrat els tocs de campana és a Calaceit. Foto: EbreActiu


La Comarca del Matarranya, a través del Departament de Patrimoni, està treballant en l'elaboració d'un inventari de les campanes de la comarca, i dels tocs manuals de les mateixes. Aquest inventari té un doble vessant patrimonial: material, per l'antiguitat de moltes de les campanes que es conserven, que tenen diversos segles, i immaterial, perquè els tocs tradicionals de les campanes són un llenguatge sonor propi de cada població. La UNESCO acaba de declarar el toc manual de les campanes «Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat».

Antigament cada població tenia els seus propis tocs de campana. Amb la mecanització dels campanars, es va produir l'estandardització dels tocs. Per conservar i registrar els tocs autòctons de cada localitat, s'està fent un treball d'enregistrament als campaners. Ja s'han registrat els tocs de La Portellada, Calaceit i Valdeltormo. Amb l'inventari, es donaran a conèixer les campanyes històriques del Matarranya i els rellotges dels campanars.


Per: Redacció

Foto: EbreActiu.cat

comparteix-ho