Món Natura Delta de l´Ebre. Gaudeix de la màgia del Delta de l´Ebre

CAT | ES


La collita d'arròs cau un 13,8% i esdevé la més baixa de les darreres dècades

Restriccions en el reg, incidències climatològiques i excés de salinitat limiten la collita a 105.000 tones que, malgrat tot, superen les perspectives d’inici de campanya

Etiquetes   de la terra, arros, agricultura, pagesia, sector primari, delta ebre

Publicat el10/11/2023

La collita d’arròs cau un 13,8% i esdevé la més baixa de les darreres dècades | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Arrossar a l'hemidelta dret


La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la collita d'arròs cau un 13,8% amb relació a la campanya passada -que no va ser bona- i baixa de 122.252 a 105.381 tones. Aquesta és la collita més baixa de les darreres dècades i estaria un 22,47% per sota de la mitjana dels últims 4 anys, situada en 135.919 tones. Malgrat tot, les xifres són superiors a les perspectives inicials, que eren molt negatives davant la incertesa sobre disponibilitat d'aigua per al reg.

Jordi Casanova, responsable d'arròs de la FCAC, argumenta que “el motiu principal del descens de la producció són les restriccions d'aigua, que han implicat la necessitat de recircular aigua de reg dels desaigües o bé fer regs parcials intermitents durant la campanya. A més, les ventades del mes de juliol i les elevades temperatures de l'agost no van afavorir la maduració d'algunes varietats, com la Bomba, de la qual es va haver d'avançar la sega gairebé dues setmanes”.

Altres factors que han perjudicat la producció d'enguany són la falta d'instruments de control eficaços contra determinades males herbes i l'excés de salinitat que ha afectat parcel·les, especialment de l'hemidelta dret, ubicades a zones fondes o limítrofes al mar. Finalment, una pedregada a final d'agost va provocar dany localitzat a 800 hectàrees de Poble Nou, la Ràpita i Amposta, arribant a pèrdues de gairebé 100% de la collita en algunes zones.

Per aquests motius, localment hi ha nombroses explotacions amb pèrdues superiors al 30% en relació amb una producció mitjana.


Descens de la collita per varietats

La incidència de la disminució depèn de cada varietat i les més afectades són Bomba i algunes de gra llarg del grup Provisia, on les disminucions són molt severes i arriben al 25% i el 40%, respectivament.

La superfície d'algunes d'aquestes varietats de gra llarg del grup Provisia ha incrementat de forma molt rellevant (un 70%) aquesta campanya. Això explica que, malgrat seguir sent minoritàries, les varietats de gra llarg ja representen unes 3.200 hectàrees front la mitjana de 1.900 hectàrees dels últims 4 anys.

La varietat de gra JSendra, una de les més conreades al Delta de l'Ebre, ha pogut mantenir els rendiments mitjans i ha permès relaxar l'efecte dels elements negatius que han afectat la campanya.


L'oferta baixa també en el conjunt d'Espanya

A nivell espanyol, s'estima que l'oferta d'arròs serà molt baixa per la dràstica reducció de superfície sembrada en comunitats autònomes importants. Això s'està traduint en preus a l'alça i, segons les darreres dades oficials del Ministeri d'Agricultura, les cotitzacions d'arròs en pellofa superen els 500 €/tona (530 €/tona en arròs tipus Japònica i 564 en Índica).


Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

Foto: EbreActiu

comparteix-ho