Masdenverge, al bell mig de dos parcs naturals

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#7/2/2022#) AND (caducitat>=#7/2/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

La cirera, el kiwi i l'ametlla són possibles cultius alternatius per diversificar el sector de la fruita dolça

És el que es desprèn de l’estudi elaborat per assessorar als productors de la Ribera d’Ebre amb cultius afectats pel virus de la Sharka i poder facilitar possibles cultius alternatius

Etiquetes   producte proximitat, fruita dolca, agricultura, ribera ebre, terres ebre

Publicat el18/9/2019

La cirera, el kiwi i l’ametlla són possibles cultius alternatius per diversificar el sector de la fruita dolça | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... L'ametller, juntament amb la cirera i el kiwi és un dels cultius alternatius per diversificar el sector de la fruita dolça


Aquest mes de setembre s'ha presentat al Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, l'Estudi d'anàlisi de mercat d'alternatives productives per la diversificació de cultius del sector de la fruita dolça a la Ribera d'Ebre.

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Gemma Carim, va obrir ahir dimarts la jornada de presentació i va explicar que l'estudi s'ha fet per poder acompanyar a les persones productores que els seus cultius han estat afectats pel virus de la Sharka i poder facilitar possibles cultius alternatius. Així, va apuntar que “des del projecte Ribera d'Ebre VIVA hi ha voluntat per continuar donant suport a les empreses i persones productores del sector de la fruita dolça i treballar juntament amb elles”.

Els resultats de l'estudi van ser presentats davant representants d'entitats com Unió de Pagesos (UP), el Departament d'Agricultura i de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat de Catalunya, Federació de Cooperatives (FCAC) i Joves Agricultors (JARC), a més de productors de fruita dolça de la comarca, amb l'objectiu de debatre i conèixer la seva visió respecte a aquests resultats i així poder continuar acompanyant a les empreses en la diversificació de cultius. 

En total, l'estudi ha analitzat més de 30 cultius per descobrir quins es poden plantar a la zona de la Ribera d'Ebre, que també siguin capaços de substituir a aquella fruita de pinyol que pot veure's afectada pel virus de la Sharka i, alhora, ser atractives per a distribuir-se pel territori nacional i Europa. De l'estudi, se'n desprèn que els cultius de la cirera, el kiwi i l'ametlla són els tres cultius que podrien plantar-se.

Per a estudiar-ho, es van treballar tres branques diferents. En un principi es va fer un anàlisi de la relació demanda-consum en el mercat nacional, l'europeu i l'internacional. Posteriorment, es van realitzar fins a 7 entrevistes a experts en el sector agrícola per conèixer si els cultius es podien cultivar a la zona, i 11 entrevistes a comercialitzadors nacionals i internacionals per saber quins cultius tenen interès a nivell comercial.


El virus de la sharka

El virus de la sharka (Plum Pox Virus) és un organisme nociu que causa danys molt greus als fruiters de pinyol i altres plantes del gènere Prunus. La sharka tipus M és especialment agressiva en presseguer i nectariner i la seva dispersió al camp es molt eficient. Es transmet per pugons de forma no persistent i per material vegetal propagatiu infectat. Els danys poden ser molt quantiosos, provocant la caiguda prematura dels fruits.

Es va detectar per primera vegada a Bulgària el 1917 i s'ha anat estenent a poc a poc. Actualment està present, entre d'altres països, a Grècia, Itàlia, França i Espanya.Autocaravanes Delta. La millor manera de viatjar amb autocaravana partint des del Delta de l’Ebre