Restaurant L´Estany Casa de Fusta. Cuina tradicional deltaica

CAT | ES


Una cinquantena de persones participen a les Jornades del Patrimoni de Campredó

Seguint la Ruta Francesc Llop els participants van visitar sis espais artístics de la població, alguns dels quals directament relacionats amb la figura del pintor local

Etiquetes   vida activa, turisme cultural, patrimoni, jornades, campredo, baix ebre, terres ebre,

Publicat el16/5/2022

Una cinquantena de persones participen a les Jornades del Patrimoni de Campredó | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Campredó ha dedicat enguany les Jornades del Patrimoni a la figura del pintor impressionista local Francesc Llop i Marqués (Campredó, 1873-Barcelona, 1970). En altres edicions el món templer, el Pas de l’Ebre, la desfeta de 1714 o el Carrilet, havien estat objecte d’estudi i d’homenatge al mes de maig. En aquesta edició s’havia dissenyat la Ruta Francesc Llop, que va visitar sis espais artístics de la població, alguns dels quals directament relacionats amb la figura del pintor.

Hi van participar un total de 50 persones, iniciant el recorregut de la ruta a l’horta de naixença del pintor, a la zona del Racó-Raval del Po. Seguidament, es van desplaçar al carrer que porta el seu nom, al temple parroquial Sant Joan Baptista, a la plaça Santiago Rusiñol, al casal Francesc Llop, per acabar a la Sala d’art. Als participants se’ls van lliurar les explicacions per escrit per tal que poguessin seguir adequadament tot el dens contingut de la ruta.

Es van fer cinc cèntims dels seus orígens en terra de quartana, de la seua estada a Mèxic entre 1901 i 1910 (on va realitzar una carrera artística de primer nivell), del seu important paper com a paisatgista i aquarel·lista fins al conflicte bèl·lic, de la seua vinculació amb les Terres de l’Ebre amb exposicions diverses als anys 1950 i a títol pòstum, i de l’èxit que va suposar ser guardonat a l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929. Tota la ruta va estar amenitzada amb una intervenció musical i a la guitarra de Manel Alonso.

Com a cirereta final, a la Sala d’art es van viure uns moments per a la remembrança. Després de signar un conveni de cessió, es van presentar al públic 10 quadres propietat dels germans barcelonins Bertran-Oliveras, besnebots del pintor, que es guardaven a la casa de la seua iaia Rosa Llop (neboda carnal de Francesc Llop). A la vegada, la família tortosina Julve-Villó també va cedir-ne dos més, fet que fa ascendir a deu els que s’exposen a la Sala, un mecenatge veritablement fructífer. El pintor campredonenc Eduard Gas es va afegir a la celebració artística i va obsequiar un quadre de la casa de naixement del pintor a l’Associació Amics de Francesc Llop. Es van realitzar les signatures corresponents al llibre d’honor de l’ajuntament per part dels col·leccionistes Gonzalo Julve i Domingo Martínez, del ceramista Joan Panisello (que va participar de primera mà durant l’Any Francesc Llop, el 2020, en què es commemorava el cinquantè aniversari del seu traspàs) i la Griselda Bertran, en representació dels quatre germans que han esdevingut nous mecenes de la sala.

Finalment, es va presentar una segona biografia del pintor, que porta com a títol Francesc Llop petjades impressionistes, a càrrec de l’escriptor campredonenc Emigdi Subirats. Es fa una anàlisi molt acurada de la importància del seu pas per Mèxic, de la seua amistat amb el pintor de la revolució Diego Rivera que el considerava "un pintor de fina sensibilitat", així com es va un repàs exhaustiu de totes les accions que s’han fet des de l’Ajuntament de Campredó o de l’Associació Amics de Francesc Llop envers la promoció de la figura i obra del campredonenc més universal.

Al vespre, es va fer una visita guiada a la torre de Font de Quinto per als membres de la família Bertran-Oliveras que, de ben segur, van tindre una estada molt emotiva i profitosa al poble on tenien les raïls el seu besiaio i el seu besoncle. 


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho