Món Natura Delta de l´Ebre. Gaudeix de la màgia del Delta de l´Ebre

CAT | ES


La cílix i el tresoret ja es poden visitar a l'exposició «Terra d'ibers» al Mucbe

El Museu de Belles Arts de Castelló ha cedit fins al 9 de juny les peces arqueològiques més emblemàtiques del patrimoni de Benicarló

Etiquetes   entorn, patrimoni, cultura, turisme cultural, benicarlo, baix maestrat

Publicat el10/11/2022

La cílix i el tresoret ja es poden visitar a l’exposició «Terra d’ibers» al Mucbe | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


La Direcció General de Cultura i Patrimoni ha autoritzat la cessió temporal al Mucbe de la cílix i el tresoret per a exhibir-los en el marc de l'exposició permanent ‘Terra d'ibers'. El regidor de Cultura, Pedro Manchón, ha donat la benvinguda a les peces afirmant que «és tot un goig que aquestes restes tan emblemàtiques puguen ser visitades pels benicarlandos i benicarlandes al museu de la ciutat».

El préstec s'ha autoritzat per a un termini de vuit mesos, concretament del 6 d'octubre de 2022 al 9 de juny de 2023, durant els quals el Mucbe organitzarà tallers didàctics i visites guiades al voltant d'aquestes peces.

Manchón ha volgut destacar que l'estada de les dos troballes «suposa una oportunitat per revisitar el nostre patrimoni. Són peces que ens permeten meravellar-nos amb les tradicions, ornaments i riutals dels antiquíssims pobladors de la península».

La cílix, atribuïda al pintor de Penthesilea, és una copa de producció grega que conté a l'interior un medalló central amb una parella, mentre que en l'exterior s'hi poden vore dos escenes amb cinc figures cadascuna.

Servia per a beure vi de forma comunitària i tenia, probablement, una funció de caràcter ritual. Té un diàmetre de 470 mm i una altura de 112 mm i està datada del segle V aC.

Pel que fa a l'anomenat tresoret del Puig de la Nau, és un conjunt de peces de joieria o ornament personal que formaven part d'un dipòsit ritual: un passador bicònic d'or, dos parells d'arracades i un braçalet obert de plata. Les peces, que pertanyien amb tota probabilitat a una dona de l'alta societat, van ser localitzades totes juntes en una de les parets de les cases del poblat del Puig de la Nau i també estan datades del segle V aC.


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho