suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu

CAT | ES


El Centre Picasso d'Orta reivindica el pintor Manuel Pallarès en una nova mostra que explora l'amistat dels dos artistes

L’exposició inclourà el primer reportatge fotogràfic del poble d’Horta que va fer el pintor malagueny

Etiquetes   vida activa, exposicions, horta de sant joan, terra alta, terres ebre

Publicat el11/12/2023

El Centre Picasso d’Orta reivindica el pintor Manuel Pallarès en una nova mostra que explora l’amistat dels dos artistes | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Dos visitants del Centre Picasso d'Orta a la nova exposició sobre Manuel Pallarés


La planta baixa del Centre Picasso d'Orta (Horta de Sant Joan, Terra Alta) s'ha repensat i dissenyat per realçar i "fer més present" la figura del pintor local Manuel Pallarès. Pablo Picasso va arribar a Horta per primera vegada de la mà de Pallarès, el 1898. D'aquella llarga estada es va endur paisatges i vivències que marcarien la seva obra i el seu llegat. Van ser amics tota la vida, de manera constant, i això va "mantenir viu el rècord" del poble en l'artista malagueny. Aquesta amistat és ara la porta d'entrada al Centre Picasso d'Orta, a la vegada que es reivindica l'obra del pintor hortolà. "D'alguna manera, recuperem el desig de Picasso, i fem que Pallarès sigui també protagonista", ha remarcat el president del centre Elias Gastón.

Quan una delegació d'hortolans va anar a veure a Pablo Picasso, l'any 1969, de la seva residència de Notre-Dame-de Vie (França) es van endur una frase històrica, "Tot el que sé ho he après a Horta", i la promesa de regalar-los algunes obres si al poble li feien un museu. El compromís tenia una condició: que en aquell futur centre museístic s'exposés també l'obra del seu gran amic, el pintor hortolà Manuel Pallarès. "Recuperem aquesta idea original i exposem aquests 78 anys d'amistat ininterrompuda entre els dos artistes, que està plasmada des dels inicis fins als últims dies", apunta Joaquim Ferràs, membre de la junta del Centre Picasso d'Orta.

La comitiva hortolana havia anat a França a comunicar a Picasso que l'havien fet fill adoptiu del poble i li havien dedicat un carrer al poble. Pallarès també té un carrer dedicat a Horta de Sant Joan i ara el Centre Picasso d'Orta li vol donar el lloc que mereix. "Realment era una mica injust que Pallarès no estigués més present - al museu - perquè no només va portar Picasso a Horta, sinó que amb la seva amistat i les seves visites van mantenir el record d'Horta permanent en ell", assenyala el president del Centre Picasso d'Orta, Elias Gastón.


Senadors romans

Pallarès i Picasso van tenir camins artístics divergents, però mai es van perdre la pista. Passaven algunes setmanes junts tots els estius. Tan estreta era la relació que la família no va deixar entrar a Pallarès al funeral de Picasso, tensats i preocupats per la possibilitat que el nom de pintor hortolà aparegués en el testament. Pallarès li va sobreviure un any. Es commemorarà mig segle de la seva mort el març del 2024.

D'aquells estius i aquelles trobades en són testimoni les fotos que, ja grans, els va fer Douglas Duncan. La parella d'amics riuen i s'abracen. Picasso va pintar a sobre d'aquestes imatges per convertir a tots dos en una mena de "senadors romans". La imatge s'ha convertit en la icona i "el logotip" de la nova exposició sobre la relació entre els dos artistes al Centre Picasso d'Orta.


El retratista de la burgesia

De la trajectòria i la vida de Manuel Pallarès, a Horta de Sant Joan, no se'n sabia massa. Quan va morir el seu fill René i els seus hereus del poble van recuperar l'obra que tenia, es va començar a posar atenció en la seva figura. Més enllà dels retrats de la burgesia de Barcelona pels que era apreciat i conegut, al seu taller al carrer Pelai també hi van aparèixer obres "més personals", entre els quals retrats familiars o paisatges d'Horta.

L'any 2005, el Centre Picasso d'Orta va organitzar una exposició sobre el pintor local "amb l'ajuda i la generositat de la família i hereus" de Pallarès. Amb aquell primer pas per donar a conèixer la seva obra, es va indagar en la seva vida i les seves creacions i es va elaborar un catàleg i una sèrie de plafons en els quals es narrava la seva relació amb Picasso i la seva evolució personal com a artista. Tot aquest material, ara s'ha recuperat i restaurat per convertir aquesta planta baixa del centre en una evocació a Pallarès i la seva amistat amb el pintor cubista.


Les primeres fotos d'Horta fetes per Picasso

També està previst que, el mes vinent, es pugui traslladar a aquest espai tota la col·lecció de fotografies que Picasso va fer en la seva segona estada a Horta (1909). Ara estan exposades, provisionalment, a l'Ecomuseu dels Ports del municipi. "És un reportatge magnífic, un luxe per a Horta que el primer reportatge fotogràfic que tinguem del poble sigui fet per Picasso, precisament", ha apuntat Gastón.

D'aquesta sèrie de fotos que va fer Picasso, d'una Horta extremadament rural de principis del segle XX, se n'han trobat tres fotografies més, que el Centre ja ha sol·licitat poder incloure en la col·lecció que es mostrarà aviat a la planta baixa del museu.

Van aparèixer entre l'herència de Dora Maar, artista francesa parella de Picasso en l'època de la Guerra Civil espanyola –va fotografiar la creació del Gernika - i la Segona Guerra Mundial. Aquestes instantànies mostren al mateix Picasso en un camp d'Horta, el retrat d'una família anònima, i una altra família del poble acompanyant a Fernande Olivier, la seva parella durant la segona estada del pintor a Horta de Sant Joan. "La segona vegada que ve en plena etapa cubista se serveix de la fotografia com un suport per pintar a l'estudi i és un testimoni gràfic molt rellevant de la vida del poble", ha afegit Joaquim Ferràs.


Donatiu de la Fundació Mel Ramos

La remodelació i reforma de la planta baixa del Centre Picasso d'Orta ha sigut possible per la donació econòmica de la Fundació Mel i Leta Ramos, promoguda per la filla dels artistes. Mel Ramos, destacat artista del pop art americà, va viure cinquanta anys entre Califòrnia i Horta de Sant Joan, on va arribar seguint "el fantasma de Picasso", als anys setanta.

Amb aquest ajut s'ha pogut buidar tota la planta baixa, restaurar els panells i convertir l'espai en una sala polivalent on també es puguin fer exposicions picassianes temporals. Una de les primeres activitats que s'hi programaran serà l'estrena, possiblement durant el mes de gener, d'un documental sobre Manuel Pallarès que s'ha produït amb el finançament de la Diputació de Tarragona. "Serà important perquè donarà total visibilitat a aquest gran amic de Picasso", ha conclòs Gastón.

Ferràs també ha avançat que es treballa per acollir una exposició que ha creat el fotògraf Jean Marie del Moral sobre els paisatges que van inspirar Picasso i Miró i els entorns creatius de tots dos artistes. La mostra podria inaugurar-se en el segon trimestre de 2024.


Per: ACN

Foto: Anna Ferràs ACN

comparteix-ho