Trans Terra Alta. Rutes en btt per la Terra Alta

CAT | ES


Cau més d'un 30% el preu en origen de l'oli d'oliva

Unió de Pagesos denuncia una caiguda del 33% del preu en origen de l’oli d’oliva verge extra i del 39% del preu del verge. Aquesta davallada del preu no es trasllada al consumidor, sinó que s’incrementa lleugerament

Etiquetes   gastronomia km0, terres ebre, oli oliva

Publicat el8/6/2018

Cau més d’un 30% el preu en origen de l’oli d’oliva | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... questa davallada del preu no es trasllada al consumidor, sinó que s'incrementa lleugerament


Unió de Pagesos alerta d'un desajust en el mercat de l'oli d'oliva a l'estat espanyol que perjudica productors i consumidors. D'acord amb les dades de la Llotja de Tortosa, el preu en origen de l'oli d'oliva verge extra se situava en 2,7 euros per quilo la setmana del 14 de maig de 2018, i el preu en origen de l'oli verge cotitzava en 2,4 euros per quilo. En el mateix període del 2017, la cotització per l'oli d'oliva verge extra era de 4,05 euros per quilo, i per l'oli d'oliva verge de 3,95 euros per quilo. Això suposa una caiguda interanual del 33% per l'oli d'oliva verge extra i del 39% per l'oli d'oliva verge que, per al sindicat, no té una explicació de mercat.

D'altra banda, les dades de preus de venda al públic dels productes d'alimentació de la Secretaria de Comerç Interior del Ministeri d'Economia indiquen un increment del preu de venda al públic més freqüent en la setmana del 14 de maig de 2018 respecte del mateix període del 2017. La setmana del 15 al 21 de maig de 2017, el preu de l'oli d'oliva verge extra més freqüent en el punt de venda era de 5,09 euros per litre mentre que la setmana del 14 al 20 de maig del 2018 el preu més freqüent de venda al públic de l'oli d'oliva verge extra s'incrementa fins els 5,17 euros per litre, fet que suposa una pujada del preu al consumidor de l'1,6%. En aquest sentit, Unió de Pagesos considera una anomalia en el mercat de l'oli d'oliva que mentre no para de caure el preu en origen s'incrementi el preu al consum.

Unió de Pagesos considera que les pràctiques de la gran distribució, que segons el portal d'estadístiques Statista tenia un 87,1% de la quota de mercat l'any 2016 (hipermercats, supermercats i tendes discount), provoquen aquesta anomalia, ja que no traslladen al consumidor la caiguda del preu en origen en el sector de l'oli d'oliva.

Aquesta pressió de la gran distribució fa que mentre a Itàlia el preu en origen a final d'abril per a l'oli d'oliva verge extra se situava en 4,06 euros per quilo, i a Tunísia en 3,43 euros per quilo, a Espanya es situava en 2,99 euros per quilo, un preu un 12% inferior al de Tunísia.