27a edició Pessebre dels Estels, 6 i 7 i 14 i 15 de desembre. Masia Castelló. Vandellòs

CAT | ES


Campredó homenatja al català del País Valencià per celebrar el Dia Internacional de la Llengua Materna

La celebració que s’ha convertit en un dels plats forts del calendari cultural anual del municipi

Etiquetes   vida activa, cultura, campredo, baix ebre, terres ebre

Publicat el22/2/2024

Campredó homenatja al català del País Valencià per celebrar el Dia Internacional de la Llengua Materna | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Aques passat dissabte 17 de febrer, Campredó va celebrar de forma avançada el Dia Internacional de la Llengua Materna a Campredó, una celebració que s'ha convertit en un dels plats forts del calendari cultural anual del municipi. La llengua materna és la més important per a qualsevol ciutadà. Aquesta celebració té la raïl en la lluita d'uns estudiants pel bengalí. Entre 1951 i 1952 el bengalí va ser l'objectiu central del Moviment per la Llengua Bengalí (Bhasha Andolon) a l'anomenat Bengala Oriental (avui Bangladesh). Tot i que el bengalí era parlat per la majoria de la població de Bengala Oriental, l'urdú era legalment l'única llengua nacional del Domini del Palistan. El 21 de febrer de 1952 estudiants i activistes van ser tirotejats pels militars i la policia a la Universitat de Dhaka i tres joves estudiants i altres persones van ser assassinades.

Aquest any es van organitzar tot un seguit d'activitats molt lluïdes. Primerament, i a la Biblioteca Manuel Pérez Bonfill, va tindre lloc un taller de còmics impartit per Joan Escrivà, l'editor de la revista Camacuc, que recentment ha sofert censura en algun ajuntament per part dels inquisidors de torn. Hi van participar 14 xiquets i xiquetes de l'escola Port rodó, que varen gaudir d'una sessió didàctica extraordinària.

Posteriorment, els participants van passar a la plaça Tomàs Cardona, con Cèsar i Lluís Ramos, del club pilotaire de Castelló de la plana, van oferir una sessió molt concorreguda i divertida de pilota valenciana. Cal fer esment del fet que a Campredó es va jugar al trinquet als anys 1920 i 1030, i que encara se'n conserva un propietat de Maria Cinta Príncep i el seu fill José Juan Mestre.

Finalment, l'homenatge gastronòmic va arribar, com no podia ser d'altra manera, amb una gustosa paella valenciana al bar tasca Lo Pati.

Va ser una jornada fantàstica, de germanor amb el País Valencià i de recolzament a la lluita pel correcte ús lingüístic en qualsevol part dels Països Catalans.



profisio - fisioteràpia esportiva i per a la salut - Amposta - Joan Lluís Fernàndez (col·legiat 10289)



Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho