butlletí EbreActiu

CAT | ES


Campredó acull l'exposició «Tota pedra fa paret, la pedra seca a Catalunya»

La mostra es podrà visitar durant tots els caps de setmana de febrer a l’espai cultural la C

Etiquetes   vida activa, exposicions, turisme cultural, campredo, etnologia, pedra en sec

Publicat el8/2/2022

Campredó acull l’exposició «Tota pedra fa paret, la pedra seca a Catalunya» | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Moment de la inauguració de l’exposició


El passat divendres 4 de febrer va inaugurar-se l’exposició "Tota pedra fa paret, la pedra seca a Catalunya" a l’espai cultural la C de Campredó. Es tracta de tot un homenatge a l’arquitectura tradicional que ha fet reviure el model de vida tradicional de la ruralia. La pedra seca va ser indubtablement la tècnica més utilitzada. Arreu dels nostres pobles van anant-se bastint tot tipus de construccions, directament relacionades amb el fet agrícola i ramader i amb l'abastament d'aigua.

Al novembre del 2018 la UNESCO va reconèixer la tècnica de la pedra seca com a patrimoni cultural immaterial. Des de l'Associació per la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional (APSAT) i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya van creure oportú donar forma a aquesta magnífica exposició sobre les construccions i les tècniques presents arreu dels Països Catalans. S’ofereix una extraordinària mostra fotogràfica, espill d’un heterogeni i bell llegat.

L’exposició està estructura en 9 àmbits: La base geològic, Què és la “pedra seca”?, Tipus de construccions; Barraques / Cabanes, Construccions de pedra seca declarades bé cultural d'interès nacional; La pedra seca, per territoris: Alt Pirineu, Aran i Alt Berguedà, Àmbit metropolità, Camp de Tarragona, Conca de Barberà i Priorat, Catalunya central, Comarques gironines, Penedès històric, Ponent i Terres de l'Ebre; Associacionisme i rutes senyalitzades; L'art de la pedra seca a Catalunya: les construccions més singulars; i la tècnica de la pedra seca, patrimoni cultural immaterial de la humanitat.

També s’hi han incorporat 6 plafons dedicats al patrimoni de pedra seca campredonenc, que inclou uns marges bellíssims, el popular pouet i la bellíssima barraca de la finca Cugat.


Exposició "Tota pedra fa paret, la pedra seca a Catalunya"
Lloc: Espai cultural la C de Campredó
Dates: durant tots els caps de setmana del mes de febrer


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho