Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Campanya per fomentar l'ús dels insectes pol·linitzadors

El GEPEC-Ecologistes de Catalunya està realitzant un seguit de reunions a totes les comarques del sud del territori per fomentar l’ús de pol·linitzadors salvatges i d’ocells i ratpenats com a controladors de plagues

Etiquetes   natura patrimoni, gepec, terres ebre

Publicat el8/2/2018

Campanya per fomentar l’ús dels insectes pol·linitzadors  | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


El passat mes de gener, el Grup d'Estudis i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC) – Ecologistes de Catalunya va encetar una sèrie de 10 reunions, una per cada comarca del sud de Catalunya, per fomentar l'ús dels insectes pol·linitzadors salvatges (mosques, vespes, borinots, escarabats o els centenars d'abelles diferents a les de la mel amb les que convivim) als conreus, així com dels ocells i dels ratpenats per a controlar les plagues que cada cop fan més mal als nostres conreus.

Aquestes reunions són espais per a compartir dubtes, experiències i coneixements al voltant d'aquests temes, a la vegada que es fomenta la creació d'aliances estratègiques entre les persones que hi participin en forma d'acords de custòdia. Al final del cicle de reunions es publicarà un dossier pràctic que contribueixi tant a la millora de la biodiversitat, com de la productivitat i resiliència dels nostres conreus davant un futur tan incert com el que es presenta actualment.


Els insectes pol·linitzadors als nostres conreus

El Parlament Europeu estudia prohibir el grup dels insecticides que mata més abelles i insectes pol·linitzadors: els neonicotinoids, en resposta als més de 550 estudis que ho demostren i les més de 1,3 milions de signatures recollides des del 2012 (275.000 a la darrera campanya). De fet estan entrant en litigi amb les pressions de les grans indústries agroquímiques que amenacen amb els llocs de treball.

La realitat és que les abelles estan desapareixent. Però això només és la punta d'un iceberg gegantí: només a Catalunya hi ha més de 300 espècies d'abelles salvatges. I moltes d'elles són molt més eficients que les abelles domèstiques per als nostres conreus. A Alemanya en 30 anys han desaparegut el 75% dels insectes alats. El 84% dels conreus alimentaris depenen dels insectes pol·linitzadors per a la seva supervivència. Però el 40% dels pol·linitzadors salvatges són en declivi a Europa. Només una maduixa, per a ser gran i gustosa, necessita que la visitin 21 cops aquests insectes. En paral·lel, ja hi ha empreses que comercialitzen insectes pol·linitzadors com els borinots per a augmentar de manera espectacular la producció de tomàquets en hivernacle, però són molt poques les experiències que fomenten la millora de la biodiversitat del voltant dels conreus perquè aquests tinguin millors produccions i tinguin més resistència a l'atac de les plagues agrícoles.


Campanya per fomentar l’ús dels insectes pol·linitzadors  | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...En què consisteix la campanya?

La campanya s'ha centrat en intentar convocar el màxim nombre de pagesos (però també tècnics, jardiners, particulars) a aquestes reunions que s'han repartit pel territori del sud de Catalunya amb l'objectiu de compartir els coneixements i experiències dels assistents en aquestes trobades. Les persones participants són obsequiades amb el calendari commemoratiu que es presenta al Canyadell, centrat en els insectes pol·linitzadors, a més d'un dossier inicial i un pica pica.

En paral·lel, es fomentarà la signatura d'acords de custòdia entre propietaris i el GEPEC-Ecologistes de Catalunya així com aliances entre els diferents actors del territori amb l'objectiu de preparar projectes conjunts per a impulsar la conservació dels pol·linitzadors salvatges, els conreus i la biodiversitat en general.

Aquest projecte rep el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat, del Centre de Recerca d'Ecologia Aplicada i Forestal de la Universitat Autònoma de Barcelona, del sindicat Unió de Pagesos, del Consell Comarcal del Priorat, de la Federació d'ADV Selmar, de les ADV Horta Protegida del Camp de Tarragona i de l'Avellana i Cultius del Mediterrani, de l'Obra Social de La Caixa, de les Escoles Agràries d'Amposta i Gandesa (pertanyents al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació), de la Societat Cooperativa Agrícola i de Crèdit de Valls i dels ajuntaments de Roquetes, Torredembarra, Falset, Móra d'Ebre, El Vendrell, Montblanc, Gandesa i Valls.

Les reunions ja s'han realitzat a Torredembarra, Gandesa, Valls, El Vendrell, Reis i Falset i aquestes els municipis i les dates que falten per completar tot el cicle.

  • Dilluns, 12 de febrer 2018 a les 18 h: Roquetes (Escola de Naturalistes del GEPEC Lo Caro). 
  • Dijous, 15 de febrer 2018 a les 18 h: Móra d'Ebre (Centre Cívic La Magdalena) 
  • Dilluns, 26 de febrer 2018 a les 18 h: Montblanc (Sala Les Corts) 
  • Divendres, 2 de març 2017 a les 9.30 h: Amposta (Escola Agrària)

Aquestes reunions, malgrat que estan especialment pensades per al món de la pagesia, poden ser útils al món de la jardineria, gestió d'espais verds i naturals i persones interessades en general.

No és necessària la inscripció, però s'agrairà per a millorar l'organització. Es pot fer trucant al 977331142 o escrivint a secretaria@gepec.cat



comparteix-ho