suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu

CAT | ES


Benissanet

Turisme a la Ribera d’Ebre

Etiquetes   benissanet, ribera ebre, terres ebre, turisme, riu ebre, ebrebiosfera

Ajuntament

Bonaire, 2

43747 Benissanet (Ribera d'Ebre)

Tel. 977 40 74 05

Facebook

Twitter

Instagram

Correu-e

Web

Benissanet es troba a la riba dreta del riu Ebre, ubicat en un espai planer, sense muntanyes prop del municipi. Pertany a la comarca de la Ribera d'Ebre. L'any 2019 la població era de 1.161 habitants).

El poble és principalment agrícola. Al seu terme es poden trobar prop d'un centenar de sénies de gleva, la terra deixada pel riu i fertilitzada, durant anys, per les riuades. Algunes d'aquestes sénies estan conreades pels seus propietaris.

Les condicions climatològiques de les Terres de l'Ebre i la modernització dels sistemes de producció fan que la fruita de Benissanet sigui una de les més primerenques i saboroses del nostre país. A les terres de secà s'hi conrea vinya, ametllers i oliveres.


El calendari festiu

Les festes de Benissanet es reparteix entre les festes d'hivern, que se celebren en honor de Sant Antoni, les festes d'estiu, en honor de Sant Jaume i la Festa del Riu, al juliol.

El préssec és el protagonista de la Fira de l'Auberge que se celebra al mes de juliol on empreses i cooperatives fructícoles de la zona mostren més d'una cinquantena de varietats d'auberges que és conreen a Benissanet comptant també amb diverses activitats culturals i festives.

Cal destacar com activitats esportives populars que atreuen al municipi centenars de participants, la cursa BTT de l'Auberge, prova puntuable al circuit ebrenc de curses btt i la Caminada anual al cim de Cavalls en memòria de l'escalador i alpinista, el benissanetà Roland Giné.


Llocs d'interès

Benissanet | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Refugi antiaeri de la Font Gran

Benissanet, com tots els pobles de la comarca, també va patir els estralls de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Durant la Batalla de l'Ebre (1938), les dones del municipi, amb l'ajuda dels soldats republicans, van construir un refugi antiaeri perquè els vilatans poguessin refugiar-se durant els atacs de l'aviació franquista que bombardejaven els mitjans de pas propers a Benissanet,.

Durant més de setanta anys l'accés al públic va estar tancat. Actualment, s'organitzen visites guiades, que van precedides d'una breu història de Benissanet i una introducció a la Batalla de l'Ebre. La construcció té dos boques d'entrada de quasi 100 metres i una sala on es pot veure una exposició de fotografies de la guerra i un audiovisual, amb testimonis que expliquen com es va construir el refugi.

Les visites al Refugi antiaeri de la Font Gran són concertades. Per al dies laborals cal contactar amb Rosa (tel. 977407915) i caps de setmana i festius amb Vicens (tel. 691561868).


La Torre de Cervelló

La Torre de Cervelló és una obra declarada bé cultural d'interès nacional. Situada al nord-oest del nucli urbà de la població de Benissanet, al vessant oriental de la serra de la Vall de la Torre, controla el pas del camí de Salvaterres, que uneix Benissanet amb Corbera d'Ebre.

Es tracta de les restes conservades d'una torre de planta rectangular, bastida damunt la roca natural del terreny, de la que es mantenen íntegrament dempeus els murs nord i oest, la part septentrional de la façana de llevant i la cantonada sud-oest de la construcció. Tot indica que la torre estava distribuïda en planta baixa i dues plantes, tal com revelen les empremtes dels paviments documentades a la part interior de les façanes.

Als peus de la torre envers llevant es conserven les restes dels edificis que conformaven l'antic poblat nascut a redós de la fortificació.

De la torre de Cervelló no es conserva cap document històric encara que per les restes de la seva estructura es podria correspondre amb una petita casa forta d'un senyor local. Per les característiques constructives es suposa una obra del segle XIII-XIV.

Benissanet | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


L'Ermita del Pilar

Dos setmanes abans de la festa de la Mare de Deu del Pilar es baixa la imatge de la Verge de l'ermita del Pilar i, la nit del 12 d'octubre, s'hi torna a pujar. És tradicional el rosari cantat que data de l'any 1830, acompanyat per la Banda de Música durant la pujada a l'ermita. D'aquest acte no se n'ha perdut mai la tradició de ser cantat en català

Benissanet | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Terrissa de Benissanet

De les moltes terrisseries que existien al poble, actualment només queda la cantereria de Jordi Avante, artesà i canterer, espai on pot comprar terrissa entre d'altres activitats.

Benissanet | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Artur Bladé i Desumvila

L'escriptor, Artur Bladé i Desumvila (Benissanet, 1907-Barcelona, 1995), va conrear la narrativa i l'assaig i va fer incursions en la poesia i el periodisme.

Republicà i catalanista, es va exiliar al final de la guerra civil a França (1939-1942) i a Mèxic (1942-1961), on va elaborar literàriament els records de la guerra i de l'exili, les converses mantingudes amb Pompeu Fabra, Antoni Rovira i Virgili i Francesc Pujols, així com la vida al seu poble i la comarca natals, la Ribera d'Ebre; tot això va formar un tríptic literari, històric i emotiu d'una quinzena de llibres, entre els quals hi ha grans perles memorialístiques i biogràfiques (per exemple, Benissanet o Francesc Pujols, per ell mateix).

Al seu retorn a Catalunya, el 1961, va col·laborar activament en el redreçament cultural i lingüístic del país. Va publicar diversos volums d'història, va escriure àmpliament en la premsa catalana i va iniciar una llarga sèrie de dietaris, anomenats Viure a Tarragona, que abasta la crònica dels deu últims anys del franquisme i els primers de la transició.

La seva obra, formada per una trentena de llibres, és una referència per al memorialisme català del segle XX.


El Centre Cultural Artur Bladé i Desumvila

És la seu de l'Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila, la qual es va crear l'any 2003 i que treballa per la cultura a Benissanet, així com per difondre la trajectòria i l'obra del seu il·lustre escriptor.

El CCABD també és l'eix i el referent de les activitats organitzades al voltant de l'escriptor, com ara la ruta literària “Benissanet paisatge literari”, que recorre els espais més representatius de la vila natal de l'escriptor Artur Bladé a través dels textos de les seves obres. Així, el recorregut està format per diferents punts senyalitzats amb plaques de ceràmica, com són el Centre Cultural Artur Bladé, la Renaixença, la Font Gran, el Portal, el Carrer de Bonaire, els Carrers de Dins, la Plaça de la Verdura, l'Omplidor, el Riu, les Riuades, el Raval dels Canterers i Casa Artur Bladé.


Galeria d'imatges


Benissanet | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

Benissanet | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

Benissanet | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

Benissanet | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

Benissanet | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

Benissanet | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

Benissanet | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


comparteix-ho