suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu

CAT | ES


Benassal acollirà la 18ena Mostra de la Trufa Negra de l'Alt Maestrat

Serà el cap de setmana del 26 i 27 de febrer. En paral·lel, 9 restaurants de la comarca participaran en les X Jornades Gastronòmiques de la Trufa Negra de l’Alt Maestrat, que comencen aquest dissabte 12 de febrer i s’allargaran durant els caps de setmana del 13 de març

Etiquetes   turisme gastronomic, jornades gastronomiques, trufa, benassal, cati, culla, albocasser, alt maestrat, fira

Publicat el11/2/2022

Benassal acollirà la 18ena Mostra de la Trufa Negra de l’Alt Maestrat | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Mostra de la Trufa Negra de l'Alt Maestrat


El cap de setmana del 26 i 27 de febrer, Benassal (Alt Maestrat), acollirà la divuitena edició de la XVIII Mostra de la Trufa Negra de l'Alt Maestrat, una cita ineludible per als amants del conegut com a or negre de la gastronomia, que cada any se celebra en un municipi diferent de la comarca, en el moment més intens de la temporada de la tòfona negra i quan aquestes posseeixen les millor propietats aromàtiques i de sabor. Un cap de setmana que reuneix truficultors, empreses vinculades al sector, vivers, hostalers i amants de la gastronomia.

Entre les nombroses activitats preparades amb motiu de la fira, destaquen el concurs de gossos tofoners o degustacions amb tuber melanosporum. De la mateixa manera, es duran a terme diferents i interessants ponències i demostracions on distingits professionals donaran a conèixer aquest producte als assistents.


X Jornades Gastronòmiques de la Trufa Negra de l'Alt Maestrat

En paral·lel a la mostra, nou establiments de restauració dels municipis de Benassal, Catí i Culla, en el marc de les X Jornades Gastronòmiques de la Trufa Negra de l'Alt Maestrat, ofereixen menús amb aquest apreciat fong com a protagonista. Les jornades començaran aquest dissabte 12 de febrer i s'allargaran durant els caps de setmana fins el 13 de març.

Els restaurants que hi participen són l'Hotel Restaurant la Castellana, Hotel Restaurant Novella, Bar Restaurant la Cooperativa i Nostre Bar de Benassal, Restaurant el Prigó i Casa de banys l'Avellà, de Catí i Restaurant la Carrasca, Restaurant la Solaneta i Hotel Rural Mas el Cuquello de Culla. Els preus dels menús oscil·len entre els 30 i 35 euros. En aquest enllaç trobareu els menús complerts.


La Mostra

La Mostra de Tòfona Negra de l'Alt Maestrat és una fira monogràfica que se celebra cada any, de forma itinerant, als municipis de Benassal, Culla, Catí i Albocàsser. És una de les més antigues de l'Estat Espanyol. Encara que aquest fong s'ha desenvolupat en aquestes terres des de l'antiguitat, no es va començar a aprofitar, a tota la península, fins fa tan sols seixanta o setanta anys. Les plantacions existents a la comarca amb planta micorritzada més grans no superen, en cap cas, els trenta anys.

Amb tot just vint anys el sector econòmic que envolta el món de la trufa s'ha desenvolupat enormement; han aparegut empreses que es dediquen exclusivament, o bé a la producció de planta i/o substrats per a aportacions en pous, o bé a sistemes de reg, o bé a la comercialització del preat fong i l'elaboració de productes amb aquest. La comarca de l'Alt Maestrat no n'és una excepció. Són moltes les famílies que contemplen la truficultura com un mitjà per aconseguir una renda complementària, en uns terrenys que moltes vegades són marginals i no aptes per a la implantació d'altres cultius. D'altra banda, és una activitat econòmica totalment respectuosa amb el medi ambient, sostenible i desitjable per a terrenys abandonats o amb un altre cultiu.

En la primera edició de la mostra els estands de la fira no eren més de deu (incloent-hi els de l'organització…). Any rere any, tant el nombre d'expositors com el d'assistents ha crescut espectacularment, consolidant-se i convertint-se en referència dins del món de la trufa. Tant els consumidors coneixedors i amants d'un producte tan emblemàtic i excepcional, com els que volen apropar-s'hi per primera vegada, un públic més familiar i de lleure; tant truficultors com a tècnics i científics, i comercialitzadors del fong, es donen cita anualment en un esdeveniment que està aconseguint els seus objectius. Està posant en valor un recurs d'aquest territori fins fa relativament molt poc temps completament desconegut al seu propi àmbit, i teixint una xarxa d'iniciatives al seu voltant que poden possibilitar la fixació de població a les nostres comarques.


Per: Redacció


comparteix-ho