Món Natura Delta de l´Ebre. Gaudeix de la màgia del Delta de l´Ebre

CAT | ES


La badia dels Alfacs es reobre a la pesca després d’un mes i mig tancada per una alga marina tòxica

L’IRTA assenyala que aquest fenomen és habitual i no descarta que l’episodi es pugui repetir en un futur

Etiquetes   de la terra, de la mar, musclo, badia alfacs, aquicultura, la rapita,

Publicat el7/3/2022

La badia dels Alfacs es reobre a la pesca després d’un mes i mig tancada per una alga marina tòxica | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Aquest passat divendres es va reobrir la badia dels Alfacs, tant per a pescadors com per a productors de musclos


Els pescadors i productors de marisc de la Ràpita ja poden tornar a treballar a la badia dels Alfacs després d’un mes i mig tancada per una alga tòxica. L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) va detectar el 19 de gener passat la presència de ’dynophysis’, una espècie d’alga que afecta principalment les navalles i els musclos. El seu consum pot provocar vòmits i diarrea. Segons l’investigador de l’IRTA Jorge Diogène, es tracta d’un episodi que s’ha donat diverses ocasions en el passat i no descarta que es repeteixi, obligant a tancar la badia per prevenció. Durant les sis setmanes de tancament, els pescadors de la Ràpita han hagut de capturar espècies alternatives, com les ronyoses, cargol punxenc i cranc blau.

Aquest passat divendres es va reobrir la badia dels Alfacs, tant per a pescadors com per a productors de musclos. En canvi, els productors d’ostrons no s’han vist afectats per l’episodi i han pogut continuar treballant amb normalitat. Tot i la manca de captures de navalles i musclos, durant les últimes setmanes s’ha incrementat la pesca d’altres espècies de marisc que a la vegada, han notat un lleuger encariment a la llotja.

Segons el patró major de la Confraria de Pescadors de la Ràpita, Eusebio Rosales, l’aturada biològica de les embarcacions de la província de Barcelona i Girona n’és la principal causa. La veda ha finalitzat aquest dimarts i el retorn de les barques a la mar ha provocat que el preu es tornés a estabilitzar. En l’últim mes, espècies com el cargol punxenc ha enfilat el seu preu fins els tretze euros el quilo a la subhasta de la Ràpita, mentre que les ronyoses l’han doblat i s’han venut a tres euros el quilo. L’única espècie que no s’ha rebaixat després de l’aturada biològica a Barcelona i Girona és el cranc blau, que manté un preu de sortida de cinc euros el quilo.

Malgrat que els pescadors valoren positivament aquest fenomen, el patró major de la confraria de pescadors de la Ràpita, Eusebio Rosales, alerta que el conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna els perjudica amb la pujada del cost del gasoil. Durant els primers dies de la guerra, el combustible va passar de 0,67 a 0,73 cèntims el litre, un creixement que preveuen que sigui major si el conflicte a Ucraïna avança. "Quan venem el peix bé, ens afaiten per una altra banda", ha lamentat Rosales.


Per: ACN

Foto: Ebreactiu

comparteix-ho