Eports Ample de Banda i Internet

CAT | ES


Avança el projecte de catalogació de les oliveres centenàries i singulars al Matarranya

L’objectiu principal d’aquest catàleg és el de localitzar i donar a conèixer una part de el patrimoni natural viu existent en aquests moments a la comarca de Matarranya, com són les oliveres d’excepcionals dimensions i major longevitat

Etiquetes   natura entorn, oliveres monumentals, comarca matarranya

Publicat el9/9/2020

Avança el projecte de catalogació de les oliveres centenàries i singulars al Matarranya | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Exemplar d'olivera centenària


Aquest passat mes d'agost es van presentar els primers resultats dels treballs de catalogació d'oliveres centenàries i singulars que la Comarca de Matarranya està duent a terme al seu terme. El projecte, finançat per la institució comarcal i el Grup d'Acció local Baix Aragó-Matarranya, es va posar en marxa a finals de l'any passat i té prevista la seva finalització durant el primer trimestre del 2021.

Cal recordar que l'objectiu principal d'aquest catàleg és el de localitzar i donar a conèixer una part de el patrimoni natural viu existent en aquests moments a la comarca de Matarranya, com són les oliveres d'excepcionals dimensions i major longevitat. Una empresa està duent a terme els treballs d'investigació i recopilació de dades, elaborant les corresponents fitxes catalogràfiques. En l'entrega de la primera part de la feina, on ja s'intueix la important riquesa patrimonial de l'oliverar al Matarranya, tot i la dificultat que comporta la localització d'exemplars que reuneixin els requisits mínims per a la seva catalogació. Tot i això, s'han localitzat alguns exemplars mil·lenaris, i per això ha estat fonamental la participació en el projecte d'experts coneixedors del territori així com la col·laboració dels veïns amb les seves aportacions.

Complementàriament, es va a realitzar una publicació que recopili les dades més rellevants del catàleg, i es va a dur a terme la datació d'alguns exemplars per poder conèixer l'edat i la identificació genètica de les varietats autòctones. Aquest és un dels aspectes més interessants i que poden aportar noves dades sobre l'olivar de l'Matarranya. A més, també està prevista la senyalització d'algun exemplar perquè sigui visitable, i poder posar en valor aquest ric patrimoni natural que està tan lligat a el patrimoni cultural i paisatge del Matarranya.


Per: Redacció

Foto: EbreActiu

comparteix-ho