Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


L'artista Laia Solé vincularà art i salut de la mà de Lo Pati i L'Escola del Cuidar d'Amposta

La iniciativa s’emmarca en el projecte Eixart. Art i Salut i és fruit de la col·laboració entre els departaments de Cultura i Salut amb quatre Centre d’Arts Contemporànies de Catalunya

Etiquetes   vida activa, cultura, amposta, delta ebre, terres ebre

Publicat el1/8/2024

L’artista Laia Solé vincularà art i salut de la mà de Lo Pati i L’Escola del Cuidar d’Amposta | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


El Departament de Cultura i el Departament de Salut han impulsat la primera convocatòria d'Eixart. Art i salut per desenvolupar un projecte artístic de recerca, mediació i producció en quatre centres d'atenció primària de salut (CAP) de Catalunya. Els quatre projectes seleccionats per participar d'aquesta prova pilot es posaran en marxa a partir del setembre en col·laboració amb els centres d'art contemporani Lo Pati - Centre d'Art Terres de l'Ebre, el Centre d'Art La Panera a Lleida, el M|A|C Mataró Art Contemporani i l'ACVIC Centre d'Arts Contemporànies; i el CAP Bordeta-Magraners de Lleida, el CAP El Remei de Vic, el CAP d'Amposta i el CAP Ronda Gatassa de Mataró.

En el cas de Lo Pati el projecte estarà vinculat a L'Escola del Cuidar que és una iniciativa conjunta de professionals del CAP d'Amposta, l'Associació de Familiars d'Alzheimer del Montsià i els Serveis Socials de l'Ajuntament d'Amposta, que va nàixer amb la voluntat de donar suport a les persones cuidadores no professionals que atenen de manera continuada persones amb demència. L'artista Laia Solé ha estat seleccionada per desenvolupar el projecte a Amposta. Porta per títol Ecosistemes de les cures i es planteja com una acció participativa sobre les cures i el treball feminitzat que sovint queda fora dels espais de representació. La proposta forma part d'una línia de recerca sobre la visualitat, en la qual ja havia treballat l'artista. Abordarà allò que fem visible i allò que no és visible, a través de la creació col·lectiva d'imatges i textos que contribueixin a pensar i reconèixer la feina de les cures. En el procés d'investigació es preveu fer trobades amb agents vinculats a l'Escola del cuidar, així com professionals i usuaris del CAP d'Amposta, per a copsar les característiques del context. Aquestes reunions ajudaran a definir els tallers que es desenvoluparan en una segona fase, així com el format de presentació i disseminació del projecte.

34 sol·licituds a tot Catalunya

Les residències dels projectes artístics seleccionats tindran una durada de quatre mesos. A posteriori es farà una obra de nova producció, fruit de la recerca realitzada. La dotació és de 6.000 euros per la residència i 6.000 euros per la producció de l'obra. Per la primera convocatòria Eixart. Art i salut s'han rebut trenta-quatre sol·licituds, de les quals vuit vinculades a Lo Pati Centre d'Art de les Terres de l'Ebre i l'Àrea Bàsica de Salut d'Amposta del CAP d'Amposta.

Per cada binomi compost pel centre d'art i els CAP, s'ha creat un grup motor que acompanyarà el procés de recerca i creació de l'artista. Els quatre grups motors estaran formats, com a mínim, per una persona representant del centre sanitari, una representant del centre d'art contemporani, una del Departament de Cultura, una de l'Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut, a més de la coordinadora general del projecte. La convocatòria s'ha plantejat al voltant de quatre temes que són: 1) les soledats; 2) els dolors, remeis i cures; 3) la cura dels cuidadors; i 4) els determinants socials de salut, l'addicció i les malalties cròniques. Les temàtiques s'han escollit de manera conjunta entre els CAP i els centres d'art a partir de trobades on s'han pogut constatar interessos i definir objectius comuns.

A més del projecte que Laia Solé desenvoluparà a Lo Pati d'Amposta, els altres treballs seleccionats són:

«[Estances per a no esperar]» d'Angelica Tognetti i Natalia Lazaro Prevost. Aquest projecte desitja explorar els vincles que s'estableixen entre la salut mental i els seus determinants socials. La proposta s'emmarca dins la línia d'investigació i creació artística sobre les formes de representació real i especulativa al voltant dels malestars psíquics. El projecte es proposa crear espais de trobada entre els i les usuàries, les famílies i els i les professionals vinculats a l'ABS de Mataró i el M|A|.

«Dolors, remeis i cures» de Xènia Canal. Aquest projecte és una investigació-producció artística que situa al centre les diferents representacions socials i cosmològiques entorn del dolor i els sabers propis de les dones migrades i amb dolor crònic. La proposta es farà al barri del Remei de Vic amb espais de trobada que podrien ser mixtes entre el CAP el Remei i ACVIC Centre d'Arts Contemporànies.

«Als marges_« de Gemma París. Aquest projecte desitja empeltar coneixements dels àmbits de l'art i de la salut mitjançant la creació d'un espai per compartir temps i coneixements entre artistes, científiques i pacients del centre de salut de Magraners i del centre d'art La Panera, situats a Lleida.



suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu



Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho