CAT | ES
Per tal de commemorar el 2n aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO del 28 de novembre de 2018, Col·laboraXpaisatge impulsa la Setmana de la Pedra Seca en col·laboració amb nombroses entitats del territori
Etiquetes entorn, patrimoni, etnologia, pedra en sec, la fatarella, parc natural serra montsant, priorat, terra alta, ribera ebre, pedra seca, torre espanyol, vilella baixa
Publicat el19/11/2020
A casa nostra tenim un importantíssim patrimoni rural de pedra seca que articula el nostre paisatge: barraques, forns, sínies, fonts, marges, tines,…, moltes d'elles protegides com a BCIL (Béns Culturals D'interès Local), BCIN (Béns Culturals d'Interès Nacional) o ZIE (Zones d'Interès Etnològic), o bé situades dintre de parcs naturals o altres categories d'espais protegits.
Malgrat els seus diversos valors (ecològics, estètics, històrics i identitaris), es troba immers en una dinàmica d'abandó que comporta el seu deteriorament i destrucció, i que coincideix, malauradament, amb la desaparició de l'ofici de marger i la pèrdua del coneixement d'aquesta tècnica constructiva. Entitats i voluntaris s'esforcen, des de fa molts anys, per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni i aquesta tècnica que, d'altra banda, s'ha demostrat vàlida per a donar resposta als reptes de l'arquitectura contemporània.
Per tal de commemorar el 2n aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO del 28 de novembre de 2018, Col·laboraXpaisatge impulsa la Setmana de la Pedra Seca en col·laboració amb nombroses entitats del territori. Una setmana per a la organització i promoció d'activitats relacionades amb la pedra seca arreu dels Països Catalans, tant des de l'àmbit públic com privat, que visibilitzi i posi en valor l'important teixit d'entitats, col·lectius i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació i el manteniment de la pedra seca a Catalunya.
Entre les més de 50 activitats organitzades hi ha l'exposició "Les cabanes de volta de la Fatarella”. La mostra, organitzada per la Fundació el Solà, té com a objectiu analitzar i difondre el patrimoni de la pedra en sec mitjançant les noves tècniques de captura massiva de dades i de la impressió amb tres dimensions. L'exposició serà visitable presencialment a la seu de la fundació (carrer El Solà, 23 de La Fatarella) el dia 29 de novembre del 2020. Tots els interessats en visitar-la han d'enviar un correu a elsola@fundacioelsola.org o trucar al telèfon 977 41 39 02. Per les persones que no puguin assistir i tinguin interès a visualitzar l'exposició, aquesta es troba explicada i mostrada al canal de YouTube de la Fundació el Solà.
El Grup Anjubs i Ajuntament de La Torre de l'Espanyol organitzen el dissabte 28 de novembre una sortida pel terme a conèixer algun anjub i les seves característiques (aforament limitat segons normes COVID). Durant l'activitat, es podrà també adquirir el llibre “Els Anjubs de la Torre de L'Espanyol”, editat per l'Ajuntament de La Torre de l'Espanyol, que estudia i recull es nombroses construccions d'aquesta tipologia del municipi. Per inscriure's a la sortida, cal omplir el formulari abans de dimecres 25 de novembre.
També el dissabte 28 de novembre, a la Vilella Baixa i organitzada pel Parc Natural de la Serra de Montsant, es farà una sortida guiada amb la tècnica del Parc Natural de Montsant per conèixer l'itinerari d'interpretació de la pedra seca dissenyat en un indret del Parc. El racó dels Montalts fou una zona de gran activitat agrícola fins a mitjan segle XX. Fruit d'aquesta ocupació hi ha tot un seguit d'elements testimoni de les formes de vida als pobles de Montsant durant dècades i que alhora demostren la particular racionalitat humana per a adaptar-se a les característiques geomòrfiques de Montsant davant uns recursos que són limitats. L'itinerari de la sortida al Racó de Montalts té un recorregut de 9 km i és apte per a tots els públics. Les inscripcions s'han de fer enviant un correu a activitats.pnmontsant@gencat.cat
Una altra activitat que s'emmarca en la Setmana de la Pedra Seca és el concurs d'Instagram que organitza Turisme de La Palma d'Ebre. Els participants al concurs han de publicar les seves fotografies amb l'etiqueta #pedrasecalapalmadebre i mencionar a @turismelapalmadebre. Les imatges es poden publicar fins el 14 de desembre.
Més informació al web https://www.collaboraxpaisatge.cat/accio/agenda-setmana-de-la-pedra-seca
Per: Redacció
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: