Recicla bé, estalvia més

CAT | ES


L’angula, emblema gastronòmic de Sant Jaume

L’ajuntament del municipi deltaic treballa per convertir aquest producte tan preuat en emblema gastronòmic de Sant Jaume.

Publicat el21/7/2017

L’angula, emblema gastronòmic de Sant Jaume | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... L’angula, emblema gastronòmic de Sant Jaume


L’Ajuntament de Sant Jaume vol convertir l’angula en emblema gastronòmic del municipi, sumant-se així a productes com l’arròs, els productes de l’horta o els dolços tradicionals. «És un dels productes més preuats que ens ofereix el riu i, a més, la major part de les captures de tot Catalunya, es fan al  tram de riu a Sant Jaume», explica Àngels Garriga, regidora de Turisme de l’Ajuntament de Sant Jaume.

Des de l’any 2016 s’ha realitzat diferents accions, com un curs de formació en el que van participar una quinzena de pescadors. Durant els cinc mesos que va durar el curs, es va ensenyar com conservar les angules per tal que puguin arribar vives als restauradors i als consumidors finals, augmentant així la qualitat del producte. Al Restaurant El Racó del Riu, de Sant Jaume, es van fer diferents demostracions de com cuinar les angules.



L’Ametlla de Mar, sempre a prop teu !


A la tardor passada, una delegació de representants del municipi, del Consell Comarcal del Baix-Ebre, de restauradors i dels alumnes que van participar en el curs, es van desplaçar fins a Torroella de Montgrí, per conèixer de la mà de Juli Carbó, de l’empresa Angules del Ter, quines tècniques aplica per a conservar les angules vives fins al consumidor final i visitar-ne les instal·lacions. «Va ser una experiència molt interessant, que ens ha de servir d’exemple per aprofitar encara més les potencialitats del nostre territori», assegura la regidora.

Per últim, al mes de gener, l’Ajuntament de Sant Jaume va organitzar un showcooking de la mà del restaurador Jeroni Castell, del Restaurant Les Moles, guardonat amb una estrella Michelin, on es van presentar fins a sis plats diferents elaborats amb angula. Hi van participar uns 25 restaurants de tot Catalunya, a més dels mateixos pescadors d’angula, biòlegs i les autoritats de la localitat.

Segons afirma Garriga, el consistori, de cara ja a la pròxima temporada, ja treballa en noves accions de promoció de l’angula.


El 70% de les captures d’angula es produeix a Sant Jaume d’Enveja

La temporada de l’angula comença a l’octubre i s’allarga fins al mes de març. La d’enguany ha estat «excepcional», segons explica Pasqual Bertomeu, secretari de l’Associació de Pescadors Professionals d’Angula de Sant Jaume. Les òptimes condicions meteorològiques d’aquest passat hivern, la bona qualitat de l’aigua i els corrents marítims, han incrementat notablement la captura. «S’han capturat 1.600 quilos d’angula, quasi 500 quilos més que l’any passat, una temporada molt bona», explica Bertomeu.

L’Associació de Pescadors Professionals d’Angula de Sant Jaume compta amb uns 50 pescadors que es reparteixen els prop de 132 bussons, un art de pesca menor i l’únic autoritzat per a la pesca de l’angula, en el tram del riu del municipi.


L’angula, emblema gastronòmic de Sant Jaume | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... 

L’angula europea

L’angula és la segona fase metamòrfica de l’anguila. L’anguila europea (Anguilla anguilla) és una de les 16 espècies d’anguiles que poblen el món. Es reprodueix una sola vegada a la seva vida. La fresa es produeix a la mar dels Sargassos. Les larves, després de dos anys de ser arrossegades pel corrent del golf de Mèxic, arriben a les costes europees i del nord d’Àfrica, on es transformaran en petites angules; les més petites es quedaran al mar, on es transformaran en anguiles mascle i hi passaran tota la vida; les altres remuntaran els rius i seran femelles.

L’any 2007, la Unió Europea va aprovar un reglament que estableix mesures per a recuperar la població de  l’anguila europea. Va ser llavors quan la Generalitat de Catalunya va elaborar el Pla de Gestió de l’Anguila (PGA) de les conques internes catalanes i a la part catalana de la conca de l’Ebre. El PGA consisteix en accions de millora de la connectivitat de les conques fluvials, millora de la qualitat de les aigües, actuacions de lluita contra espècies exòtiques i alliberaments anuals d’exemplars d’angula per tal d’augmentar-ne la població.

La Confraria de Pescadors de Sant Pere de Tortosa, la Confraria de Pescadors de Deltebre i l’Associació de Pescadors Professionals d’Angula de Sant Jaume d’Enveja, així com les confraries de Roses i de l’Estartit, són les autoritzades per a realitzar la pesca d’angula a Catalunya. Totes elles participen en el programa de repoblació, de millora de la gestió de la pesqueria i sostenibilitat del recurs dins del Pla de Gestió de l’Anguila Europea. «En funció de les captures realitzades, cada confraria aplica una taxa als pescadors per cobrir les despeses dels alliberaments d’exemplars d’angula», aclareix Pasqual Bertomeu.


20 impressions d'aquesta pàgina (des de 17/3/2025) 20

comparteix-ho