Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


L'Ampolla celebrarà aquest diumenge la XXI Festa de la Sega i donarà el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de l'Arròs

Les Jornades Gastronòmiques de l’Arròs de l’Ampolla tindran lloc del 24 de setembre al 9 d’octubre i hi participaran 13 restaurants

Etiquetes   vida activa, festes arros, jornades arros, jornades gastronomiques, lampolla, baix ebre, delta ebre, terres ebre

Publicat el20/9/2022

L’Ampolla celebrarà aquest diumenge la XXI Festa de la Sega i donarà el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de l’Arròs | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


L'Ampolla celebrarà aquest diumenge la XXI Festa de la Sega, que tindrà lloc de les 11 a les 14 hores, al port pesquer de l'Ampolla. Com cada any, es transformarà el port pesquer en un sequer. Allí es mostrarà als visitants el procés tradicional de transformació de l'arròs un cop segat fins al moment de l'ensacat.

La festa estarà amenitzada per les rondalles típiques del Delta amb Guardet Lo Cantador i la Rondalla Suc d'Anguila.

Al llarg del matí, les persones que s'apropin fins al port pesquer degustaran diversos tipus d'arròs cuinats en directe pels restauradors del municipi, des de paella, passant per baldana d'arròs, així com arròs negre, entre altres opcions. A més, es podran tastar postres i productes elaborats amb aquest cereal. El tiquet inclou la degustació d'un tipus d'arròs al preu de 2,50 euros.


L'arròs des que se sega fins que s'ensaca

El procés tradicional de transformació de l'arròs un cop segat s'inicia un cop es tenen les garbes d'arròs ja preparades, les quals es transporten amb el tiràs -una mena de trineu que s'utilitza per transportar les garbes d'arròs per l'arrossar-. A continuació, es desfan les garbes d'arròs, es mesclen amb palla i es comença el procés de trillar l'arròs -separar el gra d'arròs de la palla-, en aquest cas el diumenge se'n mostraran dos tipus: trillar a potes -amb les potes de l'animal- i trillar amb el trill -amb una mena de corró circular amb claus que és arrossegat per l'animal-.

Un cop trillat l'arròs, es neteja el gra de la palla, el que s'anomena despallar, amb forques, s'amuntega el gra i, mitjançant el ventat amb pales de fusta, se separen les restes de palla més petita i la pols del gra. Tot seguit, s'inicia el procés d'assecat, és a dir, s'amuntega l'arròs i posteriorment es fan rieres amb els peus per estendre totalment l'arròs sobre l'era o sequés, i un cop estès, s'asseca al Sol -de cara a la nit, en el passat, es tornava a amuntegar i es tapava per evitar la humitat de la rosada-.

Un cop sec l'arròs, es neteja per últim cop el gra, per a la qual cosa s'utilitza la criba, que a més, abans també servia per classificar-lo. Finalment, l'arròs ja està preparat per a l'ensacat.


XXIII Jornades Gastronòmiques de l'Arròs

Les XXIII Jornades Gastronòmiques de l'Arròs de l'Ampolla, que refermaran l'Ampolla com a espai gastronòmic del Delta, tindran lloc del 24 de setembre al 9 d'octubre. Els restaurants participants seran: Bama Beach-Club, Botavara, Can Piñana, Casa David, Casa Llambrich – Juani, Club Nàutic - Casa Montero, La Barraca, La Pesquera, Roca plana, Del Mar – Flamingo, Rodamar, Sol i Taperia Lo Típic.


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho