suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu

CAT | ES


Alliberen peixos autòctons a l’embassament de la Palma d’Ebre per recuperar les poblacions i fomentar la pesca sostenible

Els alliberaments s’emmarquen dins el Pla pilot de producció de ciprínids autòctons que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació té en marxa per a les espècies barb de l’Ebre, bagra i madrilla

Etiquetes   natura, fauna, palma ebre, ribera ebre, riu ebre

Publicat el2/11/2020

Alliberen peixos autòctons a l’embassament de la Palma d’Ebre per recuperar les poblacions i fomentar la pesca sostenible | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Un dels ciprínids alliberats a l’embassament de la Palma d’Ebre


El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha realitzat l'alliberament de 1.115 exemplars de ciprínids autòctons a l'embassament de la Palma d'Ebre (Ribera d'Ebre). Concretament s'han alliberat 123 exemplars de bagra (Squalius laietanus), 92 de barb de l'Ebre (Luciobarbus graellsii), i 900 exemplars de madrilla (Parachondrostoma miegii).

Els alliberaments tenen com a objectiu recuperar i millorar les poblacions actualment en declivi d'aquestes espècies, i fomentar-ne la pesca recreativa sostenible, que històricament ha estat més enfocada a la pesca de la truita comuna (Salmo trutta).

Cal recordar que a tota Catalunya la pesca de les espècies de ciprínids autòctons es realitza exclusivament en la modalitat sense mort. Això vol dir que un cop extret el peix de l'aigua s'ha de retornar amb vida al riu o embassament.


Marcatge dels peixos per efectuar-ne seguiment

Els exemplars alliberats al riu Noguera Ribagorçana s'han marcat mitjançant la inserció d'un microxip (PIT tag) a l'animal i s'han pres dades de longitud i pes d'aquests exemplars. Aquest marcatge permetrà fer-ne un seguiment a posterior per tal de veure l'adaptació d'aquests exemplars al nou medi, i saber-ne el seu creixement i comportament.


Pla pilot de producció de ciprínids autòctons

El Pla es va iniciar el 2014 arran del creixent interès de la pesca de ciprínids i de la davallada de les seves poblacions. Durant els primers anys es van anar fent proves orientades a tenir un estoc de reproductors estabulats a la piscifactoria per poder produir nous individus a partir d'aquests, i fins i tot es va aconseguir realitzar algun petit alliberament.


Actualment el pla pilot contempla dues línies d'actuació:

Obtenció d'exemplars procedents de rescats que es realitzen principalment en rius que durant l'estiu s'assequen. En aquests llocs s'hi actua per tal de rebaixar la càrrega d'exemplars i evitar així una mortalitat massiva. Els exemplars són traslladats a la piscifactoria, on s'hi mantenen fins que assoleixen la mida idònia per alliberar-los.

Captura d'exemplars reproductors durant l'època de reproducció, induint les femelles per a què expulsin els òvuls, fecundar-los amb l'esperma dels mascles i traslladar els òvuls fecundats a la piscifactoria. Un cop eclosionen, els alevins s'hi mantenen fins que assoleixen la mida desitjada.

A part d'aquestes dues línies d'actuació, des del 2018 ha sorgit una tercera via de producció d'exemplars, i és que els exemplars reproductors de bagra i madrilla s'han reproduït de forma espontània a les instal·lacions de la piscifactoria. Aquests bons resultats comporten una esperança pel sector piscícola ja que s'espera que els propers anys es pugui donar continuïtat als alliberaments, augmentant-ne les quantitats i els punts d'alliberament.


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho