Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Alliberades a l’Ametlla de Mar cinc tortugues marines recuperades

Els animals havien quedat atrapats a les xarxes d’arrossegament dels pescadors de manera accidental i s’han estat recuperant a les instal·lacions de la Fundació CRAM

Etiquetes   natura patrimoni, tortugues, ametlla de mar

Publicat el6/7/2018

Alliberades a l’Ametlla de Mar cinc tortugues marines recuperades | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Moment de l’alliberament


La Generalitat, mitjançant la Xarxa de Rescat de Fauna Marina (XRFM) del Departament de Territori i Sostenibilitat, conjuntament amb la Diputació de Tarragona, i les Confraries de pescadors de Sant Carles de la Ràpita, Alcanar i l'Ametlla de Mar, van alliberar adhir dijous cinc tortugues babaues (Caretta caretta) a la platja de Pixavaques de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre). Els animals van ser capturats accidentalment en xarxes d'arrossegament i gràcies a la col·laboració dels pescadors van ser traslladats immediatament a la Fundació CRAM per al seu tractament i recuperació, en virtut de l'acord de col·laboració que aquesta entitat manté amb la Generalitat.

Quatre de les tortugues alliberades són de mida mitjana-gran (entre 20 i 40 quilos de pes) que podien haver patit la síndrome de descompressió en ser hissades a bord. A aquests animals se'ls va fer radiografies i se'ls va sotmetre, quan va caldre, a un tractament hiperbàric per a la seva recuperació. El cinquè animal és una tortuga petita, de només 3,2 kg, que va quedar enganxada a la xarxa per l'aleta anterior i va patir una fractura d'húmer. Pel tipus de trencament, se li va haver d'amputar l'aleta sencera, cosa que no li impedirà fer grans migracions o desenvolupar-se normalment.

En total ja són 57 les tortugues que s'han recollit de mans de pescadors des que el maig de 2017 va començar el programa d'assistència a animals capturats accidentalment. D'aquests, se n'han pogut alliberar 36. Les altres tortugues continuen en tractament i s'espera que puguin tornar al mar aviat. Dues tortugues no van superar el procés i van morir a causa de la gravetat de les lesions.


Alliberades a l’Ametlla de Mar cinc tortugues marines recuperades | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Moment de l’alliberament


Implicació dels pescadors en el rescat

La Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament de Territori i Sostenibilitat, i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació tenen en marxa un programa per sensibilitzar i implicar els pescadors en el rescat d'aquesta espècie vulnerable en l'àmbit del Delta de l'Ebre. Aquesta àrea concentra la majoria de captures accidentals d'aquests animals, ja que coincideix que hi ha una major densitat d'animals i una flota pesquera més gran. Tot i això, els rescats es produeixen en tot el litoral català on 23 vaixells han recollit alguna tortuga i n'han donat l'avís.

En ser capturats a elevades profunditats i pujar ràpidament a la superfície, poden patir un accident de descompressió que pot arribar a ser letal sense l'atenció clínica adequada. El programa estableix un protocol per recollir al més aviat possible els exemplars capturats i traslladar-los al centre de recuperació de la Fundació CRAM, al Prat del Llobregat, per valorar-ne l'estat de salut i, si s'escau, sotmetre'ls al tractament necessari per revertir la descompressió (mitjançant una cambra específica per a tortugues) i rehabilitar-los posteriorment.


Acte festiu de sensibilització

L'alliberament de les tortugues va comptar amb la presència dels pescadors i les seves famílies, així com dels infants que participen als casals d'estiu del municipi de l'Ametlla de Mar. També hi van participar tècnics i voluntaris de la Fundació CRAM, i personal de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, del Parc Natural del Delta de l'Ebre i del Cos d'Agents Rurals.

La Caretta caretta és l'espècie de tortuga més comuna a la Mediterrània. Està catalogada com a vulnerable i és un important indicador de la qualitat del medi marí. Durant l'estiu, les femelles retornen a dipositar els seus ous a prop de la mateixa platja on havien desclòs. Per protegir i conservar l'espècie, la Generalitat té en marxa una campanya de sensibilització ciutadana que, davant l'albirament d'un animal a la sorra, demana no destorbar-lo i alertar al 112.

Precisament, seguint aquest protocol la Generalitat i l'Ajuntament de Mataró mantenen, amb el suport d'entitats i voluntaris, la custòdia del niu de tortuga babaua aparegut a la platja de Sant Simó, a mitjans de juny, per protegir els 130 ous que hi ha enterrats i que s'espera que si tot va bé eclosionin a mitjans d'agost.Món Natura Delta de l’Ebre. Gaudeix de la màgia del Delta de l’Ebre

comparteix-ho