Eports Ample de Banda i Internet

CAT | ES


Alerten que el preu de l'ametlla ha caigut un 85% en un any i un 200% des del 2015

Unió de Pagesos de Catalunya reclama al govern estatal mesures urgents, entre les quals la recuperació de l’ajuda d’Estat a la fruita seca i un pla de reconversió

Etiquetes   de la terra, ametlla, terra alta, ribera ebre, montsia, baix ebre, terres ebre, priorat

Publicat el10/12/2020

Alerten que el preu de l’ametlla ha caigut un 85% en un any i un 200% des del 2015 | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Unió de Pagesos de Catalunya denuncia que la majoria dels productors d'ametlla de Catalunya i de l'Estat espanyol han patit una disminució de la renda del 23% des de la campanya passada, amb una disminució de 56 milions d'euros i amb uns preus en origen que han caigut fins a nivells de fa 10 anys. Així, l'ametlla comuna, que representa més del 65% de la que es produeix a l'Estat, ha patit una davallada de quasi el 200% des del 2015 i d'un 85% respecte de la campanya passada. Els productors han perdut la meitat de la renda d'enguany comparada amb la del 2015, un total de 200 milions d'euros menys. Pel que fa als ajuts a aquest conreu, el sindicat calcula que han disminuït un 80% en els últims 10 anys.

Per a Unió de Pagesos, les principals causes d'aquest enfonsament de preus estan en l'especulació, les pràctiques deslleials i la manca de transparència en la formació dels preus en la cadena alimentària, que encara té desequilibris greus en perjudici del sector productor, el qual, enguany ha patit les conseqüències de la pandèmia amb el tancament de restaurants i hostaleria. A més, també cal tenir en compte la pèrdua de competència de la producció estatal davant de la procedent de països tercers, on la normativa per produir és molt menys exigent que la de la Unió Europea.

Davant d'aquesta situació i el perill de la continuïtat de les explotacions, en molts casos sense possibilitat de reconvertir-se i sense alternatives, Unió de Pagesos reclama de manera urgent a les administracions estatal i catalana la recuperació de l'ajuda d'Estat a la fruita seca prioritzant les plantacions de secà, un augment del pressupost de l'ajuda a associada a criteris geogràfics, climatològics o de renda, i un ecoesquema específic per a fruita seca de baix rendiment. El sindicat també demana a l'Administració estatal un pla de reconversió perquè s'hi puguin acollir principalment les ones de secà amb un rendiment menor.


Per: Redacció

Foto: EbreActiu