Setmana Petit Príncep. Hospitalet de l’Infant, del 20 al 28 d’abril 2024

CAT | ES


Alcanar tornarà a viatjar als orígens de la seva història ibèrica aquest cap de setmana amb el festival Tyrika

El certamen organitza un ampli ventall d’activitats en una edició que s’amplia amb una proposta nocturna

Etiquetes   vida activa, turisme cultural, alcanar, moleta del remei, montsia

Publicat el27/9/2022

Alcanar tornarà a viatjar als orígens de la seva història ibèrica aquest cap de setmana amb el festival Tyrika | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Després d'una aturada de dos anys a causa de la pandèmia de covid-19, Alcanar tornarà a viatjar als orígens de la seua història ibèrica durant el cap de setmana del 30 de setembre al 2 d'octubre.

Una experiència immersiva que organitza anualment l'Ajuntament d'Alcanar, amb el suport d'entitats del municipi, per entendre qui eren i com vivien els habitants d'aquestes terres, fa 2.500 anys, emmarcada en un entorn privilegiat com és el Parc Arqueològic de la Moleta del Remei i el conjunt d'oliveres mil·lenàries, a peu de jaciment.

Tyrika va néixer fa cinc anys amb la ferma voluntat de reivindicar i apropar la cultura i el llegat iber d'Alcanar a tothom i especialment als més menuts. "Som conscients que tan sols qui coneix i se sent com a propi tot aquest patrimoni l'estimarà i el preservarà. Per això, tenim clar que el camí per assolir aquest objectiu és continuar insistint en una oferta de qualitat i diferenciada, on la divulgació té un paper central i va de la mà del joc i l'experimentació", ha expressat Joan Roig, alcalde d'Alcanar, en roda de premsa.

Així, des del divendres 30 de setembre fins al diumenge 2 d'octubre, i al llarg de tot el cap de setmana, l'Ajuntament d'Alcanar oferirà un ampli ventall d'activitats per a tots els públics, on menuts i grans podran apropar-se a la cultura ibera mitjançant tallers per entendre la vida, jocs, passejades amb els habitants de Tyrika, recreacions, visites teatralitzades, xerrades, concerts, etc.

A més, Tyrika s'inserta dins el Cap de Setmana Ibèric, organitzat pel Museu d'Arqueologia de Catalunya, que proposa el fil conductor de cada edició. El tema sobre el qual se centrarà enguany serà l'enigma de la llengua ibèrica. "Durant els dies de Tyrika, aprendrem algunes descobertes entorn aquest fascinant aspecte de la cultura ibèrica, l'escriptura. I ho farem a través del taller didàctic 'Desxifra el teu missatge' organitzat pel Museu de les Terres de l'Ebre, i d'altres tallers d'escriptura ibèrica, tauletes de cera, etc., entre moltes altres activitats. També podrem gaudir de la visita teatralitzada "Adeu, Bekoiltun", que compta amb la col·laboració del Grup de Teatre Gresol, creada per a l'ocasió i basada en un plom aparegut al jaciment de la Moleta del Remei", ha detallat Helena Fibla, coordinadora del Festival.

Enguany, a més, la il·lusió és doble, ja que, a banda de poder recuperar el format habitual, s'amplia l'oferta del Festival. Es fa amb les Nits de Tyrika, una proposta nocturna que relliga l'antic i el nou, que fusiona allò ancestral amb la modernitat, aprofitant els nexes atemporals entre aquella civilització i la nostra i les influències de totes les cultures amb qui han entrat en contacte.

Tal com ha explicat Àlex Espuny, coordinador de Les Nits de Tyrika, "coneixerem com era la nit a Tyrika, i ho farem fusionant música electrònica i d'avantguarda amb la cultura ibèrica, gràcies a la implicació dels artistes de primer nivell que han desenvolupat actuacions exclusives per a l'esdeveniment. Seran concerts exclusius per apropar la cultura de la primera edat del ferro, la seua llengua, la seua manera de viure, els seus rituals i cerimònies, etc. reinterpretada d'una forma oberta, contemporània i sense límits".

A més, com cada any, se celebrarà la conferència "Cada cop més a prop de Tyrika. Darrers resultats dels treballs d'excavació a Sant Jaume d'Alcanar", a càrrec del doctor David Garcia, arqueòleg director de les excavacions del jaciment Sant Jaume d'Alcanar, on es podran conèixer les principals troballes de la campanya d'excavacions que enguany s'han portat a terme al jaciment Sant Jaume d'Alcanar, així com altres novetats.

Totes les activitats, tallers didàctics i visites teatralitzades seran gratuïtes. A més, durant tot el cap de setmana, d'11 a 14 h i de 17 a 21 h, cada mitja hora hi haurà servei de bus gratuït entre Alcanar i l'Ermita del Remei. El bus sortirà de les parades de la ronda del Remei i l'avinguda de Catalunya. En aquest enllaç es pot consultar la programació. Tota la informació del festival també es pot consultar a les xarxes socials de l'Ajuntament d'Alcanar, Alcanar Turisme i Les Nits de Tyrika.


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho