Parc Esportiu Vies Altes. Porrera

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#1/29/2022#) AND (caducitat>=#1/29/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Agricultura invertirà prop de 350.000€ en 5 anys per al cultiu del kiwi a la Ribera d'Ebre

Amb l’estudi de viabilitat de cultius alternatius encarregats pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, tot apunta que aquesta fruita originària de la Xina es podria cultivar sense gaires problemes als sòls i amb la climatologia de la comarca

Etiquetes   de la terra, agricultura, ribera ebre, terres ebre

Publicat el12/2/2021

Agricultura invertirà prop de 350.000€ en 5 anys per al cultiu del kiwi a la Ribera d’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


Aquesta primavera començarà la prova pilot per introduir el cultiu de Kiwi a la Ribera d'Ebre, per buscar alternatives complementàries al sector de la fruita dolça, forçat a arrencar conreus de préssec i nectarina i reconvertir molts camps pels efectes del virus de la sharka, que des de 2008 ja ha afectat més de 400 hectàrees d'arbres fruiters de la comarca. El novembre passat, productors i representants d'empreses agrícoles ja es van reunir amb la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, a la seu del Consell Comarcal amb la voluntat d'explorar el suport i acompanyament al projecte per part del Departament.

Fruit del compromís adquirit per la Consellera en aquella trobada, aquesta tarda representants del Departament d'Agricultura i de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han reunit el sector per anunciar una inversió de 209.000 € el primer any i 140.000 € més en els pròxims cinc anys per a la prova pilot del kiwi que ocuparà quatre finques, ubicades en diverses zones i que tinguin diferents sòls i alçades per testejar l'adaptació de la nova fruita a les característiques de la comarca. Es calcula que la posada en marxa de la prova pilot requerirà una inversió d'uns 40.000 € per hectàrea de cultiu de kiwi verd, roig i groc. En el moment òptim de producció, a partir de cinc anys de la plantació aproximadament, s'hi podrien collir fins a 30.000 kg de fruita per hectàrea.


Un cultiu que podria adaptar-se al territori

Fa més de deu anys que el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre coopera i dona suport al sector frutícola de la comarca a través del projecte Ribera d'Ebre VIVA, finançat pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya. Des del 2019, a partir d'un estudi d'anàlisi de mercat, s'està treballant al costat del sector per cercar alternatives productives per diversificar els cultius de la fruita dolça. Amb l'experiència de productors italians i viveristes de Lleida en el cultiu del kiwi i amb l'estudi de viabilitat de cultius alternatius encarregats pel Consell Comarcal, tot apunta que aquesta fruita originària de la Xina es podria cultivar sense gaires problemes als sòls i amb la climatologia de la Ribera d'Ebre. A més, es tracta d'un cultiu que permetria aprofitar bona part de les instal·lacions i la maquinària de les empreses comercialitzadores de fruita dolça, tot i que s'hauria d'invertir en els camps, sobretot per a la instal·lació de filats, cobertes i protectors de vent.


Per: Redacció

Foto: Pexels