Ulldecona, un passeig per la història

CAT | ES


Agricultura atorga les primeres llicències per a la pesca de cranc blau a les Terres de l'Ebre

Pescadors de les confraries del delta de l’Ebre inicien aquesta nova pesquera amb ormeigs tradicionals a les llacunes i les badies del delta. L’administració pesquera catalana dona tot el seu suport a la pesca, comercialització i promoció d’aquest nou producte pesquer

Etiquetes   gastronomia km0, terres ebre, cranc blau

Publicat el5/7/2018

Agricultura atorga les primeres llicències per a la pesca de cranc blau a les Terres de l’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Exemplar de cranc blau


La Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha atorgat les primeres llicències per a la pesca professional, en aigües continentals, per a la captura de cranc blau (Callinectes sapidus) a tres mariscadors de la Confraria de Pescadors de Sant Pere de Tortosa i Sant Carles de la Ràpita. En els propers dies està previst atorgar també llicències als mariscadors de les Confraries de Pescadors de la Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita i de Sant Joan de Deltebre.

Els dos ormeigs tradicionals autoritzats són el gànguil, un ormeig de pesca emprat des de fa molts anys per a la pesca de diferents espècies piscícoles en les llacunes i badies. En aquest cas, i per evitar la captura d'espècies no objectiva, els gànguils s'armaran amb una malla de llum clara que els conferirà una alta selectivitat per al cranc blau; i l'altre accessori de pesca autoritzat es coneix com a monetes o monots, que és un ormeig que s'autoritzarà per al marisqueig de cranc blau en l'àmbit de les badies del delta de l'Ebre. En essència, consisteix en una línia de gànguils de petites dimensions i malla molt clara.

El cranc blau és una espècie gastronòmicament molt apreciada i d'alt valor comercial, que ha estat inclosa en el llistat del 2018 de denominacions comercials d'espècies pesqueres i aqüicultura admeses a Espanya. La gran abundància d'exemplars, tant en les llacunes de l'Encanyissada, la Tancada, el Canal Vell i en les badies dels Alfacs i del Fangar, ha impulsat el sector pesquer a sol·licitar autorització a la Direcció General de Pesca i Afers Marítims per a poder pescar-lo amb els ormeigs tradicionals de la zona.

En el marc de les pesqueres artesanals del delta de l'Ebre, i donada la rellevància que des de la vessant socioeconòmica pot tenir la pesquera del cranc blau per millorar els ingressos del sector pesquer de la zona, l'administració pesquera catalana està donant tot el seu suport a la pesca, comercialització i promoció d'aquest nou producte pesquer.