Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


L'acció i l'art rupturista tornen a Lo Pati en els «Encontres Aproximatius de Postbouesia»

El 21 i 22 d’octubre s’hi podran veure performances de Lea Poldo, Nefur, Ana Arenas i Llapispanc

Etiquetes   vida activa, cultura, amposta, terres ebre

Publicat el10/10/2023

L’acció i l’art rupturista tornen a Lo Pati en els «Encontres Aproximatius de Postbouesia» | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Ara fa cent anys els dadaistes es van erigir en artistes provocadors, que pretenien destruir totes les convencions. Van crear una mena d'antiart, van promoure la lluita contra les dinàmiques preestablertes i van convertir l'art en un acte de rebel·lia, sovint a través de l'acció. El cos va sortir de la pàgina, del quadre i de la partitura. El 21 i 22 d'octubre aquest esperit ocuparà el centre d'art Lo Pati a Amposta amb la quarta edició dels Encontres Aproximatius de Postbouesia.

El projecte està dirigit pel clarinetista i compositor Miquel Àngel Marín i és hereu del Festival Bouesia, que tot i haver-se extingit fa uns anys, ha mantingut viu el seu esperit amb aquests encontres, en els quals la creació artística explora nous espais d'expressió i comunicació. “A les Terres de l'Ebre, l'acció i l'art rupturista han tingut poca conreada, si exceptuem el pianista i compositor Carles Santos i alguns festivals alternatius. Som una terra més aviat conservadora artísticament parlant, ben poc dadaista. D'aquí també que el debat artístic i cultural sigui pràcticament inexistent i irrellevant. Com ha passat en altres llocs, hi ha hagut uns amos del carxofar cultural, una generació-tap de l'Ebre que no ha permès anar més enllà en l'experimentació artística. Encara arrosseguem el llast del repartiment del pastís de la Transició espanyola", explica Marín.

Per intentar trencar amb aquestes dinàmiques Encontres Aproximatius de Postbouesia ha programat un concert i tres accions sota el lema L'acció: deixeu-la tot sola, que vol estar tot sola. Dissabte 21 d'octubre a les 19.00 h, Lea Poldo (alter ego de Sofía Fernández) presentarà Cançons a l'arpa cèltica. L'artista asturiana és una de les intèrprets i compositores més transgressores i experimentals de l'horitzó musical espanyol, que a partir d'aires de cant oriental, s'introdueix en territoris onírics, juganers i divertits, de vegades inquietants. Lea Poldo interpretarà temes del seu darrer treball Canciones para Eno & Sistersongs for Zu (2023) i una selecció de temes dels seus treballs anteriors. I ho farà amb Marcos Muslera a la guitarra i als teclats i Agustín Pilarte a la bateria.

Diumenge, 22 d'octubre a les 11.00 h, la cantant i performer d'Ulldecona Nefur (alter ego de Laura Guarch) presentarà Terra Teatre, una acció participativa creada expressament per a l'ocasió que combinarà paisatges sonors, improvisació vocal, acció ritual i prosa poètica, amb la seva veu poderosa, màgica i versàtil, embolcallada entre sintetitzadors, teclats i beats de percussió electrònica. D'altra banda, la bailaora sevillana Ana Arenas interpretarà La puerta entorná: el silencio en un cuadro al desnudo, un peça performativa que parteix del zapateado i del treball de percussió en el ball, per evolucionar cap a la improvisació lliure i l'art sonor experimental. Els Encontres Aproximatius de Postbouesia acabaran amb una performance de Joan-Marc Batlle Llapispanc. L'artista resident a centre d'art contemporani La Escocesa del Poblenou de Barcelona combinarà imatges, dibuixos, vídeos, música, soroll i art sonor.


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho