Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


8a. Caminada amb lluna plena pel delta de l'Ebre (12/4/2014)

Tot comença quatre mesos abans, quan només tenim una cosa clara: ho farem al delta de l’Ebre (clar, si és "pel delta de l’Ebre" ...). Comencem a planificar el recorregut amb un objectiu: variar-lo tot el que es pugui respecte a la caminada anterior.

Etiquetes   delta ebre, caminades, amposta

Publicat el14/4/2014

8a. Caminada amb lluna plena pel delta de l’Ebre (12/4/2014) | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Tot comença quatre mesos abans, quan només tenim una cosa clara: ho farem al delta de l'Ebre (clar, si és "pel delta de l'Ebre" ...). Comencem a planificar el recorregut amb un objectiu: variar-lo tot el que es pugui respecte a la caminada anterior.

Mirem el lloc de sortida, per on podem anar, alternatives, punts d'interès, camins, cruïlles, on es farà l'avituallament, ... Després de donar-li voltes, passem a l'ordinador amb el suport de "Sant Google Maps" i finalment anem a xafar el terreny.

Ja està el recorregut decidit, tot i que encara hi ha dubtes com:
 
-I si busquem una altra opció? I, si mirem de fer una opció llarga i una de curta? ...

Ja tenim el recorregut tancat. Ara cal triar el dia, per a això, primer de tot, mirem el cel. Bé, més ben dit tornem a l'ordinador per a mirar el calendari lunar de la primavera: ni massa al principi (per la fresca), ni massa al final (pels mosquits); mirem les llunes plenes (clar, si és "amb lluna plena" ...), mirem de no coincidir amb cap altra activitat organitzada també amb pleniluni en zones properes del territori, sobretot que no coincideixi amb algun esdeveniment de tipus general i finalment triem el dia en qüestió: un dissabte (algun any s'ha fet en divendres). Amb això tenim dos ingredients importants de la recepta: recorregut i data.

Amb les bases ben assentades, al gener comencem a preparar la Caminada amb lluna plena pel delta de l'Ebre. Altres ingredients, en l'àmbit organitzatiu, són els llocs d'inscripcions, avituallament, obsequi per als inscrits, buscar patrocinadors, disseny del cartell, ... La part més important de tot, la que més, és la gent que decideix participar, prèvia inscripció, a la Caminada.

La veritat és que fem poca difusió. Fem cartells (pocs), enviem una nota de premsa a diferents mitjans, ho difonem per xarxes socials (una de les claus) i el boca-orella de la gent (l'altra clau, per sort). Un cop obertes les inscripcions, continuem treballant amb l'obsequi commemoratiu per als participants, revisem recorregut, resolem dubtes per correu, xarxes socials i en persona; fem alguna entrevista de ràdio en l'àmbit local, algun reportatge en mitjans del territori, ...

Tot segueix tal com està planificat fins que ens adonem que les inscripcions no van al ritme esperat. O sigui, poques inscripcions pels dies que portem.

-Haurem fet poca difusió?, què podem fer? (més cartells, més correus electrònics, una altra nota de premsa, ...).

Amb els pocs recursos que tenim, decidim fer una mica de tot. Fins que una setmana abans del dia de la Caminada tot canvia i, com per art de màgia, la gent "es desperta" i les inscripcions es disparen. Però ara sorgeix un nou mal de cap:

-Ens passarem de llarg? Haurem de tancar abans d'hora? ...

I sí, els tres darrers anys hem hagut de tancar inscripcions en arribar al nombre previst d'inscripcions i enguany que, en principi, no teníem límit d'inscrits (però si una data) hem hagut de tancar un dia abans perquè superàvem les 1.200 persones apuntades, nombre molt superior al que pensàvem arribar i que vam considerar el màxim que l'equip organitzatiu podem arribar a gestionar amb garanties d'èxit.

Aquesta història es repeteix, gairebé fil per randa, cada any i tant de bo segueixi així. Potser la part que no agrada, ni a nosaltres mateixos, és la de no poder-se inscriure perquè s'ha complert el límit d'inscrits. Des d'aquí demanem disculpes tot esperant que comprenguin la nostra situació.Nota de premsa sobre la Caminada

Aquest any el dia escollit per a la 8a Caminada amb lluna plena pel delta de l'Ebre va ser el dissabte 12 d'abril, quan la lluna no estava plena al 100%, però estava al 89.58%. Tot i les amenaces meteorològiques que anunciaven cel ennuvolat i possibilitats (poques) de pluja, no va passar res d'això.

El vespre i la nit van ser esplèndides. La lluna havia sortit molt aviat, a les 6 de tarda sobre la mar Mediterrània, al davant mateix del lloc de sortida, la urbanització Eucaliptus d'Amposta i al moment de la sortida (20.45 h, quinze minuts més tard del que estava previst) ja estava ben alta, davant mateix del grup de caminants. Ens va acompanyar, clara i lluminosa, tota la nit, amb una mica de fresca, gairebé inapreciable i fins i tot agradable, mentre es caminava a la llum de la lluna, frontals, llanternes, ...

Dels 1.280 inscrits, finalment en van participar 1.210, més algunes persones que van venir sense haver-se inscrit.

El recorregut va començar agradablement caminant per l'arena de la platja d'Eucaliptus fins arribar al començament del Trabucador, on es va girar cap a la carretera de Poble Nou, canviant la sorra per asfalt, fins arribar al càmping la Tancada, just a meitat del recorregut (km 7), punt de l'avituallament.

Després de recuperar forces i agrupar-se amb els companys i companyes de colla, el recorregut seguia per camí de terra fins a l'inici del carril bici de la llacuna de la Tancada, amb la companyia de flamencs, cames llargues, coll-verds, ... que tot i no veure'ls es feien sentir. Al final del carril bici es creuava el camí de Baladres, per a tornar al tram de platja del principi fins al lloc de sortida al càmping Eucaliptus.

Va ser una Caminada per a alguns curta, a altres se'ls hi va fer llarga, algú la va qualificar de pesada mentre que molts, la majoria, la van considerar relaxant, ... Els primers participants van fer els 14,5 quilòmetres en unes 3 hores, mentre que els darrers van fer el recorregut en poc més 4 hores.

Pel que vam poder copsar, els participants van gaudir molt del recorregut, de l'ambient, de la nit, del Delta, ... En definitiva: van passar una nit de dissabte diferent. Es notava que hi havia ganes.

Des de l'organització donem les gràcies a tots els inscrits. Evidentment sense la seva presència no es podria fer la Caminada, però tampoc seria possible sense la col·laboració de desenes de persones que fan les inscripcions setmanes abans de la Caminada, les que vetllen per la seguretat de tots els participants (Policia Local, Protecció Civil i Creu Roja), les que vigilen cruïlles, les que preparen i reparteixen l'avituallament, aquelles que fan les acreditacions, ... Tota aquesta gent és la que fa que la Caminada sigui el que és des de que al 2007, Joan Lafont (un bon coneixedor del Delta), convidés a 20 amics a caminar pel delta de l'Ebre una nit de lluna plena.

Associació Cultural Les Set Piques
www.lessetpiques.cat
lessetpiques@gmail.com
facebook.com/lessetpiques
twitter.com/lessetpiques 8a. Caminada amb lluna plena pel delta de l’Ebre (12/4/2014) | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

comparteix-ho