suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#1/22/2022#) AND (caducitat>=#1/22/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

3a Trencacims de Paüls, 3 en 1: ultramarató, mitja marató i marxa

Tot i l’amenaça del fort vent, que va afluixar, la 3a Trencacims de Paüls va ser tot un èxit en tots els sentits, en les 3 modalitats: ultra marató, mitja marató i marxa de muntanya.

Etiquetes   trencacims, pauls, els ports, ultramarato, mitja marato, marxes de muntanya, curses de muntanya, trailrunning

Publicat el18/5/2015

Aquest 2015 la tercera Trencacims de Paüls es va avançar al calendari ja que no feia un any des de l'anterior edició que es va fer a l'octubre de 2014.

El fort vent dels dies anteriors al 16 de maig feien patir als organitzadors (Atletisme Terres de l'Ebre) i als participants però finalment va encalmar una mica tot i les fortes ratxes en els punts més elevats i que a primeres hores del matí encara bufava amb ganes. Molts participants van coincidir en que “sort del vent perquè amb el sol que feia haguéssim patit molta calor”.

A més de l'avançament al calendari la novetat d'enguany era la mitja marató (23 Km i 1900 m. positius), que s'afegia a les clàssiques de l'ultramarató (50 Km i 4000 m. positius) i a la marxa (14 Km i 1000 m. positius).


L'ultramarató Terres de l'Ebre

L'ultra, prova reina de la Trencacims, amb 145 inscrits, però que només van prendre la sortida 108, arrencava a les 6.30 del matí des del casal de Paüls amb un breu recorregut pels carrers costeruts i estrets del poble per a emprendre ja la primera pujada de la jornada a la mola Grossa (1.044 m), passant pel Tormassal i la font del Montsagre de Paüls, per a passar per l'embemàtic forat del pas de la Finella. Des d'aquí una baixada fins a tocar del corral de la Refoia fins al barranc d'en Grilló i novament una pujada dura fins a un altre punt destacat de la cursa com ho és el tossal d'en Grilló (1.072 m), una mica de “descans” passant per la font del Montsagre d'Horta i el coll d'Atans per a trobar una nova i dura pujada fins al punt més alt de l'ultra, la punta de l'Aigua (1.092 m) des d'on es baixava al coll de l'Avenc i Joan Gran (1.073 m) per a baixar fins a Sant Roc. Des d'aquí, seguint un el GR7 es passà pel coll del Ploron (590 m), la font del Teix i havent passat la font dels Ullals es tornava a pujar passant per la faixa Pinosa des d'on es tornava a pujar ara cap al Tord (1.030 m) i novament una baixada forta pel barranc de la Vall, a la meitat del qual es tornava a pujar per anar cap a la Tossa. La canal de Manteca portà fins als bassis de Putxol on esperava una zona assolellada fins als baixadors del coll d'Enguàs, una baixada tècnica que amb els quilòmetres acumulats encara feien parar més atenció als corredors. El coll de les Canals (880 m) i la font de la Canaleta donaven pas a una nova pujada a tocar de la Punta de l'Aigua fins al coll de la Gilaberta (940 m) amb una baixada tècnica, amb molts revolts i pedra solta al final de la qual ja només quedaven uns 10 Km fins arribar als carrers de Paüls.

Després d'aquest recorregut de l'ultramarató Terres de l'Ebre de la Trencacims (i “trencacames”) amb 50 Km i 4000 m. positius el guanyador va ser Sebas Sánchez Saez del club Maraton de Crevilent que va invertir 6h 27' 27”; seguit d'Àlex Izquierdo Acón del club Terres de Mestral (6h 28' 56”) i en tercer lloc va arribar Pep Ballester Gómez del Mur i Castell Tuga (6h 58' 12”). De fet els tres primers classificats absoluts van anar al capdavant des de gairebé el principi de la cursa.

En categoria femenina la guanyadora absoluta va ser Carme Tort Creus del club Artés Bike amb 8h 17' 41”, seguida de Djanina Freytag del Haglöfs Team (9h 43' 56') i Maricruz Aragón Falces del Club Montaña Ibonciecho. El primer ebrenc en creuar l'arc d'arribada va ser Francesc Caballé Fabra del Team Flowers - Lo Corriol (7h 14' 16”).

3a Trencacims de Paüls, 3 en 1: ultramarató, mitja marató i marxa | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Sebas Sánchez, guanyador de la 3a ultramarató de muntanya Trencacims Paüls.


La mitja marató de munyanya

La segona prova del dia va ser la mitja marató de muntanya que arrencava a les 8.30 del matí amb 134 inscrits, amb un recorregut de 23 Km i 1.932 m de desnivell positiu que també recorria inicialment els carrers de Paüls per a compartir el recorregut de l'ultramarató fins ala baixada de Joan Gran on, en lloc de seguir cap a Sant Roc a la caseta de Pubill, es girava a l'esquerra per anar cap a Paüls passant per la caseta de Serafí i el camí dels Corrals i el cementiri del poble. El guanyador d'aquesta primera mitja marató de muntanya de la Trencacims 2015 va ser Albert Giné Cid del Trail Roquetes amb 2h 27' 55”; en segona posició va entrar José Ángel Ebri Gacía del club Amics de les Curses Populars (2h 31' 45”) i el tercer va ser Guillermo Albert Lizandra del CM Amics Volta al Terme de Fontdeguilla (2h 37' 33”). En categoria femenina Xènia Pallarès Ciurana del Bestrail Race Team va ser la guanyadora amb 3h 19' 09”, seguida de Teresa Forn Munné del club Sporthg Team (3h 41' 49”) i Àngels Centelles Cardona del Trail La Sénia (3h 44' 05”).

3a Trencacims de Paüls, 3 en 1: ultramarató, mitja marató i marxa | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...El Tormassal, per on van participat els participants de totes les proves de la Trencacims 2015


La Marxa

Finalment la darrera de les proves del dia, dins de la 3a edició de la Trencacims, va ser la marxa de muntanya, que com ja és habitual, molts dels participants van emprendre-la com una “cursa curta”. La sortida, a les 9.30, com les altres dos proves també va ser pels carrers de Paüls i va resseguir el mateix recorregut que les “germanes grans” fins a la font del Montsagre de Paüls on es girava a l'esquerra per anar a la bassa de la Refoia (o del coll Roig) per a remuntar per pista, cap al Tossal d'en Grilló, arribats a aquest punt,el més alt de la marxa, es baixava al la font del Montsagre d'Horta, el coll d'Atans i la baixada tècnica del coll de la Gilaberta, passant la font de Morellà només quedaven 3 Km per pista forestal fins entrar al poble pel cementiri i un breu recorregut pels carrers fins creuar la meta. El primer en arribar va ser Jonathan Joven Feliu del AC Calor (1h 39' 13”), seguir de Carles Piques Robles del CM Amics Volta al Terme de Fontdeguilla (1h 44' 16”) i Manel Chacón Roig (independent) amb 1h 45' 07”, en dones la primera va ser Maite Marmol Marco del Trail Roquetes (2h 06' 20”), seguida de Sara Parra Sánchez (independent) amb 2h 06' 58” i Georgina Casanova Garrigós de l'UE Lo Passador.

3a Trencacims de Paüls, 3 en 1: ultramarató, mitja marató i marxa | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Els participants de la marxa, passant pels carrers estrets de Paüls


Els participants, fos quina fos la modalitat en la que competien, van coincidint amb moltes coses com ara els exigents recorreguts, el bon marcatge, l'atenció per part dels voluntaris, el bon ambient, ... en resum molt bona organització en un magnífic dia de muntanya pel parc natural dels Ports.