Eports Ample de Banda i Internet

CAT | ES


Unes 200 persones participen en la 20a Piraguada en Defensa de l'Ebre per mantenir viva la lluita antitransvasament

Els activistes fan onejar les banderes de la PDE en una illa del riu a Tortosa per denunciar la regressió del delta

Etiquetes   entorn, riu ebre, piraguada, pde

Publicat el14/6/2021

Unes 200 persones participen en la 20a Piraguada en Defensa de l’Ebre per mantenir viva la lluita antitransvasament | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Un grup participant de la piraguda han "ocupat" un petit illot, al vell mig del riu, per a demostrar el baix cabal d'aigua


Unes 200 persones han participat aquest diumenge en la Piraguada en Defensa de l’Ebre, que enguany compleix 20 edicions. La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) ha adaptat aquesta edició a la situació de pandèmia després que l’any passat no es pogués celebrar. Els participants s’han aplegat a l’embarcador de Xerta i des d’allí han recorregut uns dotze quilòmetres pel riu Ebre fins a Tortosa, parant primer a Aldover. "És un petit retorn a la normalitat; hem de mantenir la lluita, tot i la pandèmia el riu no ha millorat gens", ha dit la portaveu Mireia Palos. En l’acció sorpresa del final de la piraguada, els activistes han fet onejar banderes antitransvasament en una illa al bell mig del riu, originada per la manca de sediments i aigua.

Un cop donades les instruccions per part dels membres de la PDE, els participants han agafat el caic i s’han endinsat riu avall des de l’embarcador de Xerta. Des d’aquest punt, han recorregut uns dotze quilòmetres, fent una parada a Aldover, fins a Tortosa. Es tracta del trajecte habitual, però enguany amb mesures de seguretat. A tall d’exemple, han hagut de portar la mascareta fins a l’hora d’embarcar i les piragües dobles s’han hagut de compartir entre persones d’una mateixa bombolla. "La gent ha respost molt bé, estem molt contents", ha afirmat Palos.

La Cinta, l’Imma, l’Anna i en Manel han participat en la 20 edició de la piraguada. Tot ells comparteixen que la lluita antitransvesista no ha acabat i que cal denunciar la regressió que pateix el delta. "Des de petita que he anat a les manifestacions amb els pares i ara som la generació següent; fa vint anys i continuem amb la lluita, per desgràcia no s’acaba, perquè cada dany surt un pla hidrològic que ens fa estar sempre en peu de guerra", ha lamentat la Cinta.

El moviment antitransvasament segueix defensant que és necessari més aigua i sediments per evitar la desaparició del delta. "El riu Ebre està malalt i no es fa res per solucionar els problemes que té, sinó que s’estan implantant nous regadius, transferències d’aigua, i això no beneficia en res al riu ni al delta", ha denunciat un dels portaveus de la PDE, Joan Antoni Panisello.

En l’acció sorpresa i reivindicativa del final de la piraguada, un grup d’activistes ha baixat de l’embarcació i s’han col·locat a una illa, situada al bell mig del riu Ebre a Tortosa, per mostrar que s’ha creat aquest espai. "Hem volgut escenificar que hi ha una illa que abans no existia, això significa que el riu baixa amb un cabal molt mínim i insuficient per conservar el delta", ha detallat Panisello. Poc després, la resta de participants han arribat a Tortosa i els han rodejat mentre feien onejar les banderes antitransvasament.


Temor que el nou Departament d’Acció Climàtica prioritzi nous regadius

A banda de la piraguada, els membres de la PDE temem que la creació del nou Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural pugui "perjudicar" els objectius de l’entitat, atès que el Departament aglutina les competències de medi ambient i d’agricultura. Creuen que la nova conselleria dirigida per Teresa Jordà, anterior titular d’Agricultura, podria acabar prioritzant nous regadius enfront de les necessitats ambientals del tram final de l’Ebre i el seu delta.

"Creiem que no és bo perquè es podrien prioritzar altres regadius que no són sostenibles, com el Xerta-Sènia o el Segarra- Garrigues, que són regadius que tenen una concessió d’aigua que possiblement mai gastaran i crearan uns excedents que es podran traspassar cap a altres llocs", ha dit el portaveu. I ha tancat: "Esperem que s’imposi la raó, aviat parlarem amb el Departament per veure quins plantejaments faran sobre la nova política hidràulica a Catalunya".


Per: ACN

Foto: Plataforma en Defensa de l'Ebre