butlletí EbreActiu

CAT | ES


Exposició «El vestit tradicional al Montsià»

Dies: del 11/03/2023 al 12/03/2023

Població: Godall

Lloc: Església de Sant Salvador

com arribar (ubicació aproximada)


L’exposició “El vestit tradicional al Montsià” està organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre, el Departament de Cultura i l’Ajuntament de Godall, i vol de donar a conèixer la indumentària popular tradicional que es va confeccionar i lluir a la comarca del Montsià entre finals del segle XIX i els inicis del segle XX (tot i que algunes persones grans van portar-la fins a la dècada del 1970), per tal que el públic en general apreciï el seu valor patrimonial.

Així, documenta i difon la riquesa i les característiques històriques, etnològiques i artesanals de les peces de roba i complements d’aquesta època, a partir de textos escrits per a l’exposició, i a través d’un gran nombre de fotografies històriques, que es troben reproduïdes en plafons.

Les fotografies són, majoritàriament, retrats d’estudi, sobretot individuals, però també de parella i de grup, realitzats per fotògrafs professionals, que tenien el seu estudi a Amposta, Barcelona, Tortosa i València.

Antigament, els retrats eren cars i moltes persones només es fotografiaven en ocasió del seu casament. Són fotografies familiars, en les quals tothom, homes, dones i infants, apareixen amb vestit i calçat de mudar i adornats amb els seus millors complements: barrets, bastons, mocadors, joies, ombrel·les, ventalls... Només unes poques fotografies mostren la gent en el seu context quotidià, abillada amb la seva roba de diari o de treball.

L’exposició permet admirar, a través de fotografies, la indumentària femenina: faldes, gipons, mantons, toques, davantals, calçons, camises de dormir…; la masculina: calçons, jaquetes, jupetins, calçotets, brusons, camises, espardenyes, mocadors de butxaca… i també la infantil: vestits, faldes i pantalons com els dels adults, vestits de nadó, bates d’escola...

A més a més de plafons explicatius, també s’exposaran a Godall dos vestits originals, conservats al fons del Museu de les Terres de l’Ebre. Es tracta de dos vestits tradicionals de mudar, amb els seus complements, un femení i l’altre masculí, propis de la pagesia ampostina del tombant dels segles XIX i XX.

L’exposició «El vestit tradicional al Montsià» es pot visitar el cap de setmana de l’11 al 12 de març a l’església de Sant Salvador, coincidint amb la celebració de Mil·lenària, la Fila de l’Oli i de l’Espàrrec de Godall.

Organitza: Museu de les Terres de l’Ebre, Ajuntament de Godall i Departament de Cultura

Més informació:

Tipus activitat: exposició

Exposició «El vestit tradicional al Montsià»

comparteix-ho